Vše o španělských TAPAS: informace, tipy a recepty

Tapas můžou mít milion podob. Ať už mají jakoukoli chuť či tvar, vždy mají jedno společné. Jsou to drobné porce jídla, které se servírují ve Španělsku jako chuťovky k dobrému vínu nebo skleničce piva. Je dobré vědět, že v každé části Španělska můžete dostat úplně jiné tapas a také za jiných podmínek.

Co všechno jsou tapas

Tapas mohou mít podobu kousky bagety, na které je sýr, uzenina, ryba nebo jiná ozdoba. Může mít podobu kousky tortilly de patatas (neboli španělské bramborové omelety). Někdy můžete dostat také malou porci mořských plodů, studené polévky gazpachosalmorejo nebo ajoblanco, smažené krokety, masový špíz nebo brambory s pikantní omáčkou patatas bravas. Jako tapas můžete dostat také naprosto nešpanělská jídla, jako jsou např. minihamburgery nebo kousek pizzy. Naopak v některých městech můžete ochutnat místní speciality, která se v jiných městech neservírují. Pokud se chystáte do Španělska, jsou tapas skvělým způsobem, jak poznat místní kuchyni.

Počítejte s tím, že tapas jsou malé porce a jsou většinou jen chuťovkou. Někdy se jich najíte, pokus strávíte večer ve španělském stylu – tedy tak, že si uděláte kolečko po tapas barech, na stojáka si v každém dáte něco dobrého na pití, k tomu tapas a poté budete pokračovat dál.

Vše, co potřebujete vědět o tapas ve Španělsku

V různých regionech nebo městech Španělska tapas dostanete k pití zdarma – tedy objednáte si pití a obsluha se vás zeptá, jakou chcete tapas (nebo vám sama nějakou vybere). Vy si buď prohlédnete nabídku na barovém pultu nebo se zeptáte, jaké tapas dnes mají připravené, a vyberete si jeden kousek. Nabídka v barech bývá velmi různorodá a místa s bohatou nabídkou tapas patří mezi ta nejoblíbenější. Počítejte s tím, že cena za pití může být trochu vyšší. Na některých místech ale cenový rozdíl téměř nepoznáte, protože v baru servírují spíš levnější druhy jídel.

Tapas zdarma dostanete například v oblastech: León, Granada, Salamanca, Segovia, Ávila, Almería, Jaén, Vigo, Lugo, Santiago de Compostela nebo Alcalá de Henares. Je jich samozřejmě více, včetně různých barů v Madridu, Seville nebo Barceloně. V ostatních místech tapas jsou většinou v nabídce, ale pokud si je objednáte, také za ně zaplatíte.

Tapas ale nejsou jen jídlo zdarma, pro Španěly jsou tapas součástí kultury. Existují také tapas bary, kde nepřipravují jen jídlo, ale umělecké kousky: netradiční kombinace ingrediencí, luxusní vzhled a perfektní chuť. Dokonce se zde pořádají soutěže mezi tapas bary o to, kdo má nejlepší kvalitu a nejoriginálnější kombinaci. V těchto barech za ně ale zaplatíte – tedy v baru si objednáte pití a v proskleném barovém pultu si vyberete některý z připravených druhů tapas, za které zaplatíte. Výhodou je, že si objednáte jen to, co opravdu sníte. Tedy pokud nemáte hlad, jednoduše si nic neobjednáte. A pozor! V mnoha městech na severu se tapas neříká tapas, ale pinchos (psáno také pintxos).

V různých regionech Španělska tedy k tapas přistupují různě, někde jsou zdarma, jindy platíte, někde jsou tradiční a jinde hledají extravagantní kombinace. Pokud vyrazíte do Španělska, určitě si tyto gastro zážitky nenechte ujít.

Připravte si doma španělskou tapas hostinu

Tapas jsou skvělým způsobem, jak připravit pohoštění pro návštěvy nebo si užít večer s nejbližšími ochutnáváním skvělých věcí. Nic vám nenahradí zážitek z noční procházky španělskými městy a ochutnáváním místní gastronomie, pokud se ale chcete tomuto pocitu přiblížit, připravte si doma hostinu složenou z různých typických španělských potravin či receptů. Inspirovat se můžete níže. Vyberte si cokoli, na co máte chuť. Ale nezapomeňte na výborné španělské víno nebo pivo a také bílý chléb, který se servíruje ve Španělsku snad ke všemu.

  • Jamón a jiné španělské uzeniny

Jamón (na fotce vpravo dole): sušená šunka, podle odrůdy prasete můžete ochutnat jamón ibérico nebo jamón serrano. Nejvyšší třídou jamón ibérico je jamón de bellota – vyrobená z iberských prasat krmených čistě žaludy (španělsky bellotas) a přírodní stravou.

Salchichón(na fotce vpravo nahoře): španělský sušený salám, někdy ve formě sušených klobás, skvělý je nakrájený na tenké plátky.

Chorizo (na fotce vlevo dole): španělské sušené klobásky, které jsou dochucené mletou paprikou, můžou být i pikantní, skvělé jsou do jídla, na grilu i samostatné nakrájené na tenké plátky.

Lomo (na fotce uprostřed): sušený vepřový hřbet, oproti výše zmíněných uzeninám má mnohem méně tuku a více masa. Nakrájený na tenoučké plátky je výborný.

Cecina (na fotce vlevo nahoře): jedna z mála sušených hovězích uzenin, má výraznou chuť, skvělá je pokapaná olivovým olejem a čerstvě umletým pepřem.Španělské uzeniny - jamón, salchichón, chorizo, cecina

  • Španělské sýry

Ovčí sýr manchego: nejznámější španělský ovčí sýr pocházející z regionu Kastilie-La Mancha, sýr má odpočívat nejméně 30 dnů, pokud odpočívá alespoň 3 měsíce, označuje se jako semicurado, pokud více než 6 měsíců, je to typ curado. Čím déle odpočívá, tím je sušší a výraznější.

  • Studené polévky

Gazpacho: studená polévka z rajčat a další zeleniny (recept na gazpacho zde)

Salmorejo: krémová studená polévka z rajčat (recept na salmorejo zde)

Ajoblanco: studený krém z česneku a mandlí (recept na ajoblanco zde)Španělská rajčatová polévka SALMOREJO - Ochutnejte svět

  • Tortilla de patata

Tortilla de patata jsou kousky usmažených brambor, které se pečou spolu s vejcem do formy omelety. Skvělá je s česnekovou majonézou alioli (recept na tortilla de patatas zde)Španělská omeleta s bramborami - Ochutnejte svět

  • Patatas bravas

Patatas bravas jsou smažené kousky s brambor, které se polévají pikantní omáčkou salsa brava. Ta se připravuje ze španělské mleté papriky pimentón, česneku a vývaru. (recept na patatas bravas zde)Patatas bravas - španělské brambory s pikantní omáčkou - Ochutnejte svět

  • Pimientos de padrón

Pimientos de padrón jsou drobné zelené papričky, které se u nás dají koupit ve větších supermarketech v regálech s chilli papričkami. Nejsou ale pálivé – alespoň ne všechny. Po opečení na pánvi krásně změknou, pak stačí je zakápnout olivovým olejem a posypat hrubou solí (recept na pimientos de padrón zde).Pimientos de padrón

  • Olivy

Víte, že na jihu Španělska najdete naprosto luxusní olivy? Zelené, černé, naložené jen v oleji, nebo plněné paprikou, česnekem či ančovičkovou pastou. Skvělé jsou tzv. aceitunas machacadas. Jsou to olivy zasyrova rozbité/rozplácnuté, díky čemuž se při nakládání do nich mnohem lépe dostanou všechny chutě.

  • Nakládané ančovičky, sardinky, mušle, chobotnice…a další speciality

Většinu ingrediencí seženete běžně v obchodě, pár speciální ingrediencí nebo produktů budete muset najít ve větších supermarketech nebo specializovaných obchodech. Ráda doporučím produkty z e-shopu Sabores, který najdete na webu e-delikatesy.cz. Ochutnala jsem do nich jamón, sušené jelení maso, manchego sýr a nakládané sardinky a vše bylo výborné kvality.

One thought on “Vše o španělských TAPAS: informace, tipy a recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *