BRIGADEIROS: Brazilské kakaové kuličky

Minimum ingrediencí, sladká chuť na pomezí kakaa a karamelu, křupavé sprinkles na povrchu. Brigadeiro je nejspíš nejznámější a nejoblíbenější brazilský dezert, je to vlastně taková karamelka s příchutí kakaa a křupavými sprinkles na povrchu. Je to tak trochu prasárnička, ale vězte, že brigadeiros jsou moc dobré, a až zjistíte, jak jednoduše se připravují, nejspíš si najdou místo mezi vašimi oblíbenými recepty. Existuje i světlá varianta dezertu, která se připravuje z kondezovaného mléka a kokosu: beijinhos de coco.

Hlavními ingredience je slazené kondezované mléko a kakaový prášek. A nemyslím tím kvalitní holandské kakao, ale jakýkoli kakaový prášek, který používáte na přípravu mléčného kakaového nápoje. V Brazílii se běžně používá místní Nesquik s názvem Nescau.

Brigadeiro je pojmenován podle brigadeiro Eduardo Gomes, brazilského vojenského hrdiny a politika (brigadeiro v portugalštině znamená generál). Tuto sladkost proslavila cukrářka Heloísa Nabuco de Oliveira, která ji připravila na podporu generála během jeho kampaně na prezidenta ve 40. letech 20. století. Eduardo Gomes sice prohrál, brigadeiros se ale zapsaly do brazilské historie a dnes se připravují doma i ve vyhlášených cukrárnách.

Brigadeiros: brazilské kakové kuličky

Recept na brigadeiros

Co potřebujete (na cca 20 kuliček)

  • 400 g kondenzovaného mléka (slazeného)
  • 30 g kakaového prášku (např. Nesquik)
  • 1 lžíce másla (cca 20 g)
  • čokoládové sprinkles (podlouhlé čokoládové zdobení)

Jak na to

  1. Dejte do hrnce kondenzované mléko, máslo a kakao. Pomalu vařte a neustále míchejte, aby se směs nepřipálila a byla co nejhladší.
  2. Směs bude postupně houstnout, až nastane chvíle, kdy se začne odlepovat ode dna a od stěn hrnce. Zároveň pokud přejedete po dně hrnce, bude několik sekund trvat, než se směs zase slije dohromady. Pokud máte teploměr, můžete si správnou hustotu ověřit také teplotou. Směs by měla mít cca 96 °C.
  3. Směs na brigadeiros dejte na talíř a nechte úplně zchládnout.

Tvarování kuliček

  1. Do misky si dejte čokoládové sprinkles na obalení brigadeiros a nechte si po ruce trochu másla na omaštění prstů.
  2. Lžičkou naberte trochu těsta a rukama ji vytvarujte do tvaru kuličky. Pokud se vám prsty hodně lepí, stačí si je trochu omastit máslem, s těstem se vám bude pracovat lépe.
  3. Kuličku obalte ve sprinkles a odložte na tác. Připravené brigadeiros skladujte v chladu, ideálně v lednici.Brigadeiros: brazilské kakové kuličky Brigadeiros: brazilské kakové kuličky
Shrnutí
recipe image
Recept na
BRIGADEIROS: Brazilské kakaové kuličky
Ochutnáno
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *