PATATAS BRAVAS: španělské brambory s pikantní omáčkou

Patatas bravas – to je jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších španělských tapas. Patatas je španělský výraz pro brambory, “bravas” může v překladu znamenat divoké nebo také pikantní. Tyto brambory by ale neměly pálit jako ďas, spíš šimrat na jazyku svou pikantní příchutí, kterou nejvíce oceníte, když budete brambory zobat u sklenky vína nebo piva. Tato tapa má také jinou přezdívku, a to”patatas a lo pobre” neboli brambory pro chudé. Dříve se totiž považovaly za jídlo chudiny, která dochucovala brambory omáčkou vyrobenou ze snadno dostupných a levných ingrediencí.

Říká se, že nejlepší patatas bravas dostanete v madridských barech, v současné době ale existují stovky receptů a v každé španělské provincii se brambory připravují trochu jinak. Jednu věc je ale třeba ujasnit hned na začátku – ačkoli má tzv. salsa brava červenou barvu, nepřipravuje se z rajčat. Základ je paprikové koření, o kterém vám více povím níže, a vývar. Jedná se tedy o omáčku připravovanou na principu omáčky velouté (velouté je jedna z pěti základních omáček francouzské kuchyně – jíška rozředěná vývarem).

Španělská paprika (ne zelenina, ale koření, španělsky pimentón) má trochu jinou chuť než paprika dostupná u nás nebo paprika maďarská. Má lehkou kouřovou příchuť, proto je nejlepší českou náhražkou uzená paprika, kterou u nás vyrábí například Vitana, a dá se proto koupit běžně v obchodech. Druhé paprikové koření použité v receptu by mělo být pikantní, proto použijte pálivou papriku, trochu mletého chilli nebo kajenského pepře.

Příprava patatas bravas (někdy se jim říká zkráceně papas bravas) spočívá ve dvou krocích – smažení brambor a příprava omáčky. Omáčka se buď promíchá s brambory a pokrývá je tak ze všech stran (tak jako v tomto receptu), případně se omáčkou brambory jen shora postříkají. Někdy se také jako tapa brambory postříkají částečně omáčkou salsa brava, částečně alioli (česneková majonéza), která lehce obměkčí pálivou příchuť. Vyzkoušejte, uvidíte 🙂

Patatas bravas - španělské pikantní brambory - Ochutnejte svět

Recept na patatas bravas

Co potřebujete

  • 1 kg brambor
  • olivový olej
  • 1 lžička sladké uzené papriky (nejlepší je španělský Pimentón de la Vera)
  • 1 lžička pikantní papriky nebo kajenského pepře
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 0,5 litru vývaru
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Jak na to

Brambory

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a osmažte v oleji dozlatova. Poté je lehce osolte. Pokud byste chtěli lehčí verzi, můžete brambory upéct v troubě s olivovým olejem a solí.

Omáčka

  1. Ohřejte si půl litru vývaru. Na pánvi rozehřejte olivový olej (jen tak, aby se z něj nezačalo kouřit). Oloupejte česnek a plochou stranou nože oba stroužky na prkýnku rozmáčkněte.
  2. Vhoďte je do oleje a chvilku česnek opékejte, aby se rozvoněl. Pak přidejte mouku a zamíchejte. Přidejte papriku, promíchejte a hned poté začněte přilévat vývar, aby se papriku nespálila. Přilévejte po troškách a pořád míchejte, aby v omáčce nezůstaly hrudky.
  3. Promíchejte a nechte probublávat, dokud omáčka nezhoustne. Každou chvilku omáčku promíchejte, aby se zespodu nepřipálila. Bude to trvat cca 10 minut. V případě potřeby dosolte (není vždy nutné, záleží na tom, jakou chuť měl použitý vývar). Poté omáčku přelijte přes sítko, aby byla pěkně hladká. Pokud je výsledná omáčka příliš řídká, můžete ji nechat déle probublávat, pokud je naopak příliš hutná, stačí přidat trochu vody.

Dokončení

  1. Brambory nasypejte přímo do omáčky a promíchejte, aby se obalily ze všech stran. Výše uvedené množství omáčky by mělo stačit na cca 1 kg brambor.Patatas bravas - španělské brambory s pikantní omáčkou - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
PATATAS BRAVAS: španělské brambory s pikantní omáčkou
Ochutnáno
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *