Pimientos de padrón jsou menší zelené papričky, které patří mezi oblíbené španělské tapas – tedy drobné pochutiny, které si Španělé dopřávají se sklenkou dobrého piva nebo vína. Patří mezi tradiční jídla z oblasti Galície, kde se připravují dozlatova opékané na olivovém oleji. I když se jedná o chilli papričku, ne každý kousek je ostrý, a proto se při sdílení jednoho talíře vždy čeká, kdo bude mít smůlu a dostane tu jednu pověstnou pálivou papričku, která se na talíři vždy najde. Díky tomu mají v Galícii zvláštní přísloví, které zní: „Como los pimientos de padrón: unos pican y otros no.“ (tedy „Jako pimientos de padrón: některé pálí a jiné ne.“).
Papričky se dají koupit ve specializované chilli obchodech, narazila jsem na ně ale také v Kauflandu nebo na rohlik.cz.
Recept na přípravu pimientos de padrón
Co potřebujete
- papričky pimientos de padrón
- hrubozrnnou sůl
- olivový olej
Jak na to
- Papričky omyjte a osušte. Rozehřejte na pánvi olivový olej a papričky vhoďte do pánve.
- Papričky začnou pomalou zlátnout a opékat se, často je míchejte, aby se opekly ze všech stran. V průběhu vhoďte do pánve trochu hrubozrnné soli a promíchejte.
- Jakmile jsou papričky zplasklé a dozlatova opečené ze všech stran, můžete je vyjmout z pánve na talíř. Před servírováním je dostatečně posypte hrubou solí.
P. S.: Pimientos de padrón se mohou připravovat také na grilu. Určitě je proto vyzkoušejte jako přílohu k masu nebo jen tak – po Španělsku – jako chuťovku nebo předkrm.
3 thoughts on “Opékané španělské papričky PIMIENTOS DE PADRÓN”