Libanonský salát TABBOULEH (z bulguru)

Tabbouleh patří mezi typická arabská mezze, což je pojem označující malá jídla servírovaná jako předkrm před hlavním jídlem nebo soubor menších jídel, která dohromady vytvoří hotovou hostinu. Tento salát se tradičně servíruje na listu římského salátu. Je typickým pokrmem v oblasti Levanta ve východním Středomoří/na Blízkém východě. Jeho původ můžeme vystopovat v horkých horách Libanonu a Sýrie. Vzhledem k tomu, že je oblíbený v různých zemích, můžete jej na cestách ochutnat pod různými názvy (a v různých variacích): kısır v Turecku, eetch v Arménii, tambouli na Kypru. Zajímavé je, že jej libanonští imigranti přivezli také do Dominikánské republiky, kde se servíruje jako tipile.

Co je důležité o tomto salátu vědět, je, že jeho hlavní ingrediencí není ani bulgur, ani rajčata, ale petržel. Rozhodně s ní tedy nešetřete!

Tabbouleh: petrželový salát s rajčaty a bulgurem

Recept na libanonský tabbouleh

Co potřebujete

  • půl hrnku bulguru (cca 100 g)
  • 2 větší rajčata (cca 200 g)
  • půl cibule
  • 3 hrsti petržele (cca 60 g)
  • půl hrsti máty
  • 3 cm okurky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva z půlky citronu
  • sůl

Jak na to

  1. Uvařte bulgur: jednou možností je vařit ve vroucí osolené vodě 15–20 minut, než bulgur změkne. Druhou variantu je zalít bulgur vroucí vodou, pečlivě zakrýt a nechat odstát cca 1 hodinu.
  2. Nasekejte najemno čerstvou petržel a mátu.
  3. Z rajčat vydlabejte semínka, pevnou dužinu nakrájejte na drobné kousky, stejně jako okurku. Cibuli nasekejte najemno.
  4. Ingredience promíchejte, zalijte bohatě olivovým olejem a citronovou šťávou, dochuťte solí.

Někdy se tabbouleh připravuje den předem, aby bulgur nasákl citronovou šťávou. Rajčata je však dobré vždy přidat až těsně před podáváním, aby si udržely svou konzistenci. K bulguru se také v některých variacích přidává směs koření, která se jmenuje bahārāt a obsahuje černý pepř, nové koření, koriandr, skořici, papriku a muškátový oříšek.

Tabbouleh: petrželový salát s rajčaty a bulgurem

Chcete ochutnat další jídla, která se servírují jako tradiční arabská mezze? Mrkněte se na moje tipy:

Tabbouleh: petrželový salát s rajčaty a bulgurem

Shrnutí
recipe image
Recept na
Libanonský TABBOULEH - bulgur, petržel a máta
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
2.51star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)