KUŘECÍ SHAWARMA v pitě: příprava na stolním grilu

Street food je fenomén, který musíte milovat. Na cestách si vždy užívám pouliční stánky, kde místní kuchaři kmitají a míchají lokální ingredience, aby za omezených podmínek vykouzlili skvělé jídlo. Právě na ulici při cestování zažijete tu správnou atmosféru a ochutnáte skvělá tradiční jídla, která se často připravují stejným způsobem už mnoho let. Na Blízkém východě patří mezi oblíbená pouliční jídla shawarma – kousky grilovaného masa, které se nejčastěji servírují zabalené v pitě s různými omáčkami a zeleninou. Shawarma se ale připravuje na velkých rotujících grilech, pokud si chcete připravit shawarmu doma, máte trochu problém. Když jsem si googlila, jak připravit doma shawarmu, zaujala mě možnost přípravy na stolním grilu, který maso hezky opeče z obou stran, přitom maso zůstane šťavnaté.

Když jsem dostala nabídku spolupráce s firmou gorenje a zbozi.cz, vybrala jsem si na otestování právě tento spotřebič a rozhodla se konečně vyzkoušet stolní gril na přípravu shawarmy v pitě. Jak se to povedlo? Jak si můžete připravit shawarmu doma i vy? A jak se mi pracovalo se stolním grilem gorenje? Na této stránce na vás čeká kompletní fotopostup na přípravu shawarmy na stolním grilu a na konci také recenze na stolní gril gorenje.

P. S.: Kromě samotného masa na grilu (shawarma), budete potřebovat také pitu, zeleninovou oblohu a dresink. Recepty na pitu a na tabbouleh najdete na blogu na těchto odkazech:

Recept na kuřecí shawarmu

Co potřebujete

  • 500 g kuřecích stehenních řízků
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička uzené papriky
  • půl lžičky kajenského pepře
  • špetka skořice
  • 1 lžička soli
  • půl lžičky černého pepře

Jak na to

    1. Začneme marinádou. Nejprve si v misce smíchejte všechno koření s citronovou šťávou a olivovým olejem. Vznikne vám skvělá kořeněná marináda. Kuřecí maso v ní pořádně vymáchejte a nechte marinovat. Ideální je přes noc, pokud nemáte tolik času, nechte maso marinovat alespoň jednu hodinu.
    2. Zatímco se maso marinuje, můžete si připravit vše ostatní: pitu, zeleninový salát tabbouleh a tahini dresink. Salát tabbouleh zvládnete podle mého receptu zde. Tahini dresink připravíte tak, že v misce smícháte tahini, sůl, propasírovaný česnek a citronovou šťávu. Pita chleba je dobré před servírováním propéct přímo na grilu. Pitu můžete opékat buď na vroubkovaném povrchu, já pro opečení zvolila druhou stranu desek, která má místo vroubků dvě kolečka (pro pečení palačinek nebo volských ok).
    3. Jakmile máte pitu připravenou, můžete otočit desku tak, abyste měli připravenou vroubkovanou stranu. Rozpalte gril na vysokou teplotu, chcete, aby maso bylo propečené zevnitř a dozlatova opečené na povrchu, přitom šťavnaté. Já na grilu gorenje zvolila maximální teplotu. Plátky masa vložte do grilu a přiklopte vrchním víkem. Můžete jej na maso i přitlačit, aby se lépe opeklo dozlatova. Za 5-10 minut (podle tloušťky masa) máte hotovo.
    4. Po opečení maso vyložte na talíř a nechte asi pět minut odpočinout, aby vám nevytekla šťáva. Pak maso nakrájejte na tenké plátky.
    5. Pak přijde na řadu poskládání celého díla: rozpečený pita chléb rozkrojte. Nejprve pomažte zevnitř pitu tahini dresinkem, pak vložte kousky nakrájeného masa a nakonec zasypejte bohatě zeleninou. Doporučuji ještě zakápnout citronovou šťávou.

Recenze na stolní gril gorenje

Dá se ovládnout?

  • Gril je velmi snadno ovladatelný – vpravo je kolečko, kterým nastavujete teplotu od jedničky do šestky. Nevíte sice, na jakou teplotu gril nastavujete, ale přímo na grilu najdete obrázky, které vás navedou, který stupeň teploty nastavit. Vše jednoduché, přehledné a pochopitelné i bez návodu.

Přilepí se?

  • Co se mi na grilu líbí moc, je materiál a vnitřní desky. Obě jsou vyrobené z teflonu, nic se na ně nepřilepí a dají se snadno vytáhnout, obrátit (z jedné strany je vroubkovaný povrch, z druhé strany povrch s dvěma kolečky), případně po grilování omýt v myčce nebo v ruce.

Přihořívá…

  • Gril byl nahřátý během chvilky. Maso na shawarmu jsem grilovala na maximální teplotu, aby se propeklo rychle, vytvořilo opečenou krustu a přitom zůstalo šťavnaté. Na krustu by byla sice potřeba trochu vyšší teplota, maso ale zůstalo šťavnaté a propeklo se rovnoměrně a rychle.

Detailní popis grilů gorenje a jejich vlastností najdete na webu gorenje.

Mám rozsudek!

Stolní gril je fajn spotřebič, protože můžete grilovat i doma, na balkoně nebo přes zimu. Tedy ve všech situacích, kdy je grilování na uhlí trochu složitější. Stolní gril od gorenje je spotřebič za rozumnou cenu, který vytáhnete na balkon ve slunný podzimní den a jako takový určitě potěší. Kvůli nižší teplotě bych jej nevolila pro přípravě hůře se propékajících mas, s kuřecím masem, zeleninou nebo s klobáskami, tousty, palačinkami a jinými dobrotami si ale poradí bez problému.

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
KUŘECÍ SHAWARMA v pitě: příprava na stolním grilu
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *