Arabský PITA chléb s kapsou pro náplň

Tento chléb má kořeny na Blízkém východě, pravděpodobně se připravoval už v Mezopotámii mnoho let před Kristem. Od té doby byla pita neoddělitelnou součástí jídelníčku v mnoha asijských, balkánských a středozemních kuchyních. Podobá se také dalším druhů pečiva, které se po světě připravují. Pro arabskou pitu je ale typické, že je nadýchaná a uvnitř má kapsu, do které se snadno může dát nějaká masová nebo zeleninová náplň. Díky tomu se proslavila po celém světě. Není ale úplně jednoduché tuto nádhernou kapsu vytvořit a bude to chtít trochu cviku. A vyzkoušený recept, který najdete níže 🙂

A čím pitu po upečení naplnit nebo doplnit? Oblíbené jsou především arabské mezze – z vegetariánských můžeme zmínit cizrnový dip hummus, lilkový dip baba ganoush, cizrnový falafel, petrželový salát tabbouleh nebo okurkové tzatziki. Z masa to mohou být grilované maso shawarma, souvlaki nebo gyros. K tomu se přidávají také různé zeleninové přílohy, jako je ledový salát, rajčata nebo cibule. Vše záleží na tom, v jaké zemi se plněná pita připravuje a co je pro danou kuchyni typické.Pita s kapsou na náplň - Ochutnejte svět

Recept na arabskou pitu

Co potřebujete (na 12 kapes)

  • 1100 g hladké mouky
  • 400 ml horké vody
  • 400 g bílého jogurtu
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

Jak na to

  1. V hrnku rozmíchejte lžičkou droždí a cukr, dokud nevznikne kašička. Mouku promíchejte se solí a zalijte horkou vodou. Poté přilijte jogurt a droždí. Vše promíchejte nejprve vařečkou, aby se ingredience spojily, poté vyklopte na vál a hnětejte, dokud se vše dobře nepropojí.
  2. Mísu lehce potřete olivovým olejem a vložte těsto. Nechte na teplém místě kynout minimálně 1 hodinu. Těsto musí minimálně zdvojnásobit objem.
  3. Připravte si lehce pomoučený vál nebo pracovní plochu. Opatrně na něj vyklopte vykynuté těsto tak, abyste nijak nenarušili jeho strukturu.
  4. Rozkrájejte těsto na 12 kousků. Každý kousek opatrně z boků zakulaťte do tvaru koule. Několika pohyby válečkem rozválejte na přibližně 1 cm vysokou placku (neválejte zbytečně silně, ať nezničíte bubliny uvnitř těsta).

Pečení v troubě

  1. Rozehřejte si troubu na vysokou teplotu s grilem. Ideální je 220 °C a více. Vložte do trouby plech, ať se také nahřeje.
  2. Připravené placky skládejte na pečicí papír. Nechte je dalších 10 minut kynout.
  3. Papír s plackami přesuňte do rozpálené trouby. Po chvilce se pity krásně nafouknou. Jakmile mají zlatavý povrch, rychle otevřete troubu, otočte je a znovu troubu zavřete. Počkejte cca 1-2 minuty, než se opečou také z druhé strany a poté je vytáhněte.

Pečení na pánvi

  1. Rozehřejte si nepřilnavou pánev. Jakmile je povrch horký, opatrně na něj položte první pitu a přiklopte pánví. Během pár minut se placka nafoukne a začne se propékat i opékat. Pokud by povrh rychle černal, stáhněte o něco teplotu.
  2. Jakmile je pita opečená dozlatova, otočte ji a nechte ji propéct i z druhé strany.
  3. Po upečení můžete potřít trochou másla.
  4. Pečení na pánvi je zdlouhavější než pečení v troubě, výsledkem je pita s krásně křupavým povrchem.

Pitu naplňte zvolenou náplní nebo ji použijte jako přílohu k masu, zeleninovým salátům a dipům. Níže na fotce s cizrnovým hummusem a falafelem.

Shrnutí
recipe image
Recept na
Arabský PITA chléb s kapsou pro náplň
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 thoughts on “Arabský PITA chléb s kapsou pro náplň

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *