Arabský PITA chléb s kapsou pro náplň

Tento chléb má kořeny na Blízkém východě, pravděpodobně se připravoval už v Mezopotámii mnoho let před Kristem. Od té doby byla pita neoddělitelnou součástí jídelníčku v mnoha asijských, balkánských a středozemních kuchyních. Podobá se také dalším druhů pečiva, které se po světě připravují. Pro arabskou pitu je ale typické, že je nadýchaná a uvnitř má kapsu, do které se snadno může dát nějaká masová nebo zeleninová náplň. Díky tomu se proslavila po celém světě. Není ale úplně jednoduché tuto nádhernou kapsu vytvořit a bude to chtít trochu cviku. A vyzkoušený recept, který najdete níže 🙂

A čím pitu po upečení naplnit nebo doplnit? Oblíbené jsou především arabské mezze – z vegetariánských můžeme zmínit cizrnový dip hummus, lilkový dip baba ganoush, cizrnový falafel, petrželový salát tabbouleh nebo okurkové tzatziki. Z masa to mohou být grilované maso shawarma, souvlaki nebo gyros. K tomu se přidávají také různé zeleninové přílohy, jako je ledový salát, rajčata nebo cibule. Vše záleží na tom, v jaké zemi se plněná pita připravuje a co je pro danou kuchyni typické.Arabská pita kapsa - Ochutnejte svět

Recept na arabskou pitu

Co potřebujete (na 12 kapes)

  • 1 kg hladké mouky
  • 2 hrnky vlažné vody
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

Jak na to

  1. V hrnku rozmíchejte metličkou droždí a lžičku cukru v teplé vodě. Odstavte bokem a nechte alespoň 5 minut vzejít kvásek. Mouky promíchejte se solí. Poté přilijte vodu s droždím a vařečkou promíchejte, aby se ingredience spojily. Vyklopte na vál a asi 10 minut hnětejte, aby se vše dobře propojilo.
  2. Mísu lehce potřete olivovým olejem a vložte těsto. Nechte na teplém místě kynout minimálně 1 hodinu.
  3. Rozehřejte si troubu na vysokou teplotu s grilem. Ideální je 220 °C a více. Vložte do trouby plech, ať se také nahřeje.
  4. Připravte si lehce pomoučený vál nebo pracovní plochu. Opatrně na něj vyklopte vykynuté těsto tak, abyste nijak nenarušili jeho strukturu. Pozor, nehnětejte!
  5. Rozkrájejte těsto na 12 kousků. Každý kousek opatrně z boků zakulaťte do tvaru koule. Několika pohyby válečkem rozválejte na přibližně 1 cm vysokou placku (neválejte zbytečně silně, ať nezničíte bubliny uvnitř těsta). Nechte dalších deset minut kynout.
  6. Placky postupně dávejte do trouby na rozpálený plech. Po chvilce se pity krásně nafouknou. Jakmile mají zlatavý povrch, rychle otevřete troubu, otočte je a znovu troubu zavřete. Počkejte cca 1-2 minuty, než se opečou také z druhé strany a poté je vytáhněte.
  7. Pitu naplňte zvolenou náplní nebo ji použijte jako přálohu k masu, zeleninovým salátům a dipům. Níže na fotce s cizrnovým hummusem.Arabská pita kapsa - Ochutnejte svět

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Arabský PITA chléb s kapsou pro náplň
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One thought on “Arabský PITA chléb s kapsou pro náplň

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *