Tento chléb má kořeny na Blízkém východě, pravděpodobně se připravoval už v Mezopotámii mnoho let před Kristem. Od té doby byla pita neoddělitelnou součástí jídelníčku v mnoha asijských, balkánských a středozemních kuchyních. Podobá se také dalším druhů pečiva, které se po světě připravují. Pro arabskou pitu je ale typické, že je nadýchaná a uvnitř má kapsu, do které se snadno může dát nějaká masová nebo zeleninová náplň. Díky tomu se proslavila po celém světě. Není ale úplně jednoduché tuto nádhernou kapsu vytvořit a bude to chtít trochu cviku. A vyzkoušený recept, který najdete níže 🙂
A čím pitu po upečení naplnit nebo doplnit? Oblíbené jsou především arabské mezze – z vegetariánských můžeme zmínit cizrnový dip hummus, lilkový dip baba ganoush, cizrnový falafel, petrželový salát tabbouleh nebo okurkové tzatziki. Z masa to mohou být grilované maso shawarma, souvlaki nebo gyros. K tomu se přidávají také různé zeleninové přílohy, jako je ledový salát, rajčata nebo cibule. Vše záleží na tom, v jaké zemi se plněná pita připravuje a co je pro danou kuchyni typické.
Recept na arabskou pitu
Co potřebujete (na 12 kapes)
- 1 kg hladké mouky
- 2 hrnky vlažné vody
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
Jak na to
- V hrnku rozmíchejte metličkou droždí a lžičku cukru v teplé vodě. Odstavte bokem a nechte alespoň 5 minut vzejít kvásek. Mouky promíchejte se solí. Poté přilijte vodu s droždím a vařečkou promíchejte, aby se ingredience spojily. Vyklopte na vál a asi 10 minut hnětejte, aby se vše dobře propojilo.
- Mísu lehce potřete olivovým olejem a vložte těsto. Nechte na teplém místě kynout minimálně 1 hodinu.
- Rozehřejte si troubu na vysokou teplotu s grilem. Ideální je 220 °C a více. Vložte do trouby plech, ať se také nahřeje.
- Připravte si lehce pomoučený vál nebo pracovní plochu. Opatrně na něj vyklopte vykynuté těsto tak, abyste nijak nenarušili jeho strukturu. Pozor, nehnětejte!
- Rozkrájejte těsto na 12 kousků. Každý kousek opatrně z boků zakulaťte do tvaru koule. Několika pohyby válečkem rozválejte na přibližně 1 cm vysokou placku (neválejte zbytečně silně, ať nezničíte bubliny uvnitř těsta). Nechte dalších deset minut kynout.
- Placky postupně dávejte do trouby na rozpálený plech. Po chvilce se pity krásně nafouknou. Jakmile mají zlatavý povrch, rychle otevřete troubu, otočte je a znovu troubu zavřete. Počkejte cca 1-2 minuty, než se opečou také z druhé strany a poté je vytáhněte.
- Pitu naplňte zvolenou náplní nebo ji použijte jako přílohu k masu, zeleninovým salátům a dipům. Níže na fotce s cizrnovým hummusem a falafelem.






2 thoughts on “Arabský PITA chléb s kapsou pro náplň”