Hledáte inspiraci pro letní dny? Vyzkoušejte libanonský salát, jehož králem je petržel. Jídla je typické pro oblast Levanta, což je oblast východního středomoří/Blízkého východu. Jeho původ můžeme vystopovat v horkých horách Libanonu a Sýrie.
Tabbouleh patří mezi typická arabská mezze, což je pojem označující malá jídla servírovaná buď k alkoholu, nebo jako předkrm před hlavním jídlem. Tabbouleh se servíruje na listu římského salátu. Vzhledem k tomu, že je oblíben v různých zemích, můžete jej na cestách ochutnat pod různými názvy (a v různých variacích): kısır v Turecku, eetch v Arménii, tambouli na Kypru. Zajímavé je, že jej libanonští imigranti přivezli také do Dominikánské republiky, kde se servíruje jako tipile.
Co je důležité o tomto salátu vědět, je, že jeho hlavní ingrediencí není ani bulgur, ani rajčata, ale petržel. Rozhodně jí tedy nešetřete!
Recept na libanonský tabbouleh
Co potřebujete
- půl hrnku bulguru (cca 100 g)
- 2 větší rajčata (cca 200 g)
- půl cibule
- 3 hrsti petržele (cca 60 g)
- půl hrsti máty
- 3 cm okurky
- 3 lžíce olivového oleje
- citronová šťáva z půlky citronu
- sůl
Jak na to
- Uvařte bulgur – jednou možností je vařit ve vroucí osolené vodě 15-20 minut, než bulgur změkne. Druhou variantu je zalít bulgur vroucí vodou, pečlivě zakrýt a nechat odstát cca 1 hodinu.
- Nasekejte najemno čerstvou petržel a mátu.
- Z rajčat vydlabejte semínka, pevnou dužinu nakrájejte na drobné kousky, stejně jako okurku. Cibuli nasekejte najemno.
- Ingredience promíchejte, zalijte bohatě olivovým olejem a citronovou šťávou, dochuťte solí.
Někdy se tabbouleh připravuje den předem, aby bulgur nasákl citronovou šťávou. Rajčata je však dobré vždy přidat až těsně před podáváním, aby si udržely svou konzistenci. K bulguru se také v některých variacích přidává směs koření, která se jmenuje bahārāt a obsahuje černý pepř, nové koření, koriandr, skořici, papriku a muškátový oříšek.
Chcete ochutnat další jídla, která se servírují jako tradiční arabská mezze? Mrkněte se na moje tipy:
- HUMUS z cizrny; oblíbený dip Blízkého východu
- Cizrnový FALAFEL z Blízkého Východu
- Pikantní libanonské brambory BATATA HARRA
6 thoughts on “Libanonský TABBOULEH – bulgur, petržel a máta”