Batata harra jsou tradiční libanonské brambory, které se servírují jako mezze neboli drobná pochutina k vínu nebo k pivu. Batata harra v překladu znamená “pikantní brambory” a k tomu není třeba nic víc dodávat. Kromě pikantního kajenského pepře tyto brambory vynikají také spoustou skvělých čerstvých bylinek, které jim dodávají svůj osobitý blízkovýchodní charakter. Nejčastěji se používá koriandr, někdy také petržel nebo kopr, případně kombinaci těchto bylinek.
Někdy se také používají jako náplň do pity spolu s čerstvou a nakládanou zeleninou a dipem, někdy se servírují s rýží. Samy o sobě jsou také skvělým doplňkem ke grilovanému masu nebo k jiným jídlům. Podobné brambory se připravují také v jiných státech, a to v menších úpravách. V Egyptě se k bramborám například přidává také lžička kurkumy, která je zbarví do krásného žlutého tónu.
Recept na pikantní libanonské brambory
Co potřebujete
- 4 brambory
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička papriky
- 1 lžička kajenského pepře (pokud nechcete příliš pikantní, uberte!)
- hrst čerstvého koriandru
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- pepř
- sůl
volitelné: 1 lžička kurkumy
Jak na to
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
- Nyní máte dvě možnosti – tradičně se brambory smaží dozlatova. Druhou variantou je brambory bohatě pokapat olejem a péct na 220 °C, dokud brambory nebudou propečené a dozlatova zbarvené (podle velikosti kostek bude stačit cca 15 minut). Během pečení brambory několikrát promíchejte, aby se rovnoměrně opekly ze všech stran.
- V pánvi rozehřejte připravený olivový olej, poté do něj vhoďte propasírovaný česnek. Asi minutu jej opékejte, aby se česnek rozvoněl. Poté přidejte papriku, kajenský pepř (případně také kurkumu) a černý pepř. Pánev poté sundejte ze sporáku.
- Přidejte všechny brambory a nasekané bylinky. Vše promíchejte. Nakonec dochuťte solí a zakápněte citronovou šťávou.
Chcete si připravit libanonskou hostinu? Nachystejte celý set několika tradičních libanonských mezze:
- HUMUS z cizrny: oblíbený dip Blízkého východu
- Pečivo Blízkého východu: pravá řecká PITA
- Libanonský TABBOULEH; bulgur, petržel a máta
- BABA GANOUSH: dip z pečeného lilku a tahini
- Cizrnový FALAFEL z Blízkého Východu
One thought on “Pikantní libanonské brambory BATATA HARRA”