Tapas můžou mít milion podob. Ať už mají jakoukoli chuť či tvar, vždy mají jedno společné. Jsou to drobné porce jídla, které se servírují ve Španělsku jako chuťovky k dobrému vínu nebo skleničce piva. Je dobré vědět, že v každé části Španělska můžete dostat úplně jiné tapas a také za jiných podmínek.
Co jsou tapas
Tapas mohou mít podobu kousky bagety, na které je sýr, uzenina, ryba nebo jiná pochutina. Může mít podobu kousku tortilly de patatas (neboli španělské bramborové omelety). Někdy můžete dostat také malou porci mořských plodů, studené polévky gazpacho, salmorejo nebo ajoblanco, smažené krokety, masový špíz nebo brambory s pikantní omáčkou patatas bravas. Jako tapas můžete dostat také naprosto nešpanělská jídla, jako jsou např. minihamburgery nebo kousek pizzy. Naopak v některých městech můžete ochutnat místní speciality, která se v jiných městech neservírují. Pokud se chystáte do Španělska, jsou tapas skvělým způsobem, jak poznat místní kuchyni.
Počítejte s tím, že tapas jsou malé porce a jsou většinou jen chuťovkou. Někdy se jich najíte, pokud strávíte večer ve španělském stylu – tedy tak, že si uděláte kolečko po tapas barech, na stojáka si v každém dáte něco dobrého na pití, k tomu tapas a poté budete pokračovat dál.
Vše, co potřebujete vědět o tapas ve Španělsku
V různých regionech nebo městech Španělska tapas dostanete k pití zdarma – tedy objednáte si pití a obsluha se vás zeptá, jakou chcete tapas (nebo vám sama nějakou vybere). Vy si buď prohlédnete nabídku na barovém pultu, nebo se zeptáte, jaké tapas dnes mají připravené, a vyberete si jeden kousek. Nabídka v barech bývá velmi různorodá a místa s bohatou nabídkou tapas patří mezi ta nejoblíbenější. Počítejte s tím, že cena za pití může být trochu vyšší. Na některých místech ale cenový rozdíl téměř nepoznáte, protože v baru servírují spíš levnější druhy jídel.
Tapas zdarma dostanete například v oblastech: León, Granada, Salamanca, Segovia, Ávila, Almería, Jaén, Vigo, Lugo, Santiago de Compostela nebo Alcalá de Henares. Je jich samozřejmě více, včetně různých barů v Madridu, Seville nebo Barceloně. V ostatních místech tapas jsou většinou v nabídce, ale pokud si je objednáte, také za ně zaplatíte.
Tapas ale nejsou jen jídlo zdarma, pro Španěly jsou tapas součástí kultury. Existují zde tapas bary, kde nepřipravují jen jídlo k zakousnutí, ale opravdové umělecké kousky: netradiční kombinace ingrediencí, luxusní vzhled a perfektní chuť. Dokonce se pořádají soutěže mezi tapas bary o to, kdo má nejlepší kvalitu a nejoriginálnější kombinaci. V těchto barech za tapas ale zaplatíte: tedy v baru si objednáte pití a v proskleném barovém pultu si vyberete některý z připravených druhů tapas, oboje vám bude naúčtováno. Výhodou je, že si objednáte jen to, co opravdu sníte. Tedy pokud nemáte hlad, jednoduše si nic neobjednáte. A pozor! V mnoha městech na severu se tapas neříká tapas, ale pinchos (psáno také pintxos).
V různých regionech Španělska k tapas přistupují různě, někde jsou zdarma, jindy platíte, někde jsou tradiční a jinde převažují extravagantní kombinace. Pokud vyrazíte do Španělska, určitě si tyto gastro zážitky nenechte ujít.
Připravte si doma španělský tapas talíř
Nic vám nenahradí zážitek z noční procházky španělskými městy a ochutnávání místní gastronomie. Můžete se ale tomuto pocitu přiblížit, pokud si doma připravíte hostinu složenou z různých typických španělských potravin a jídel. Můžete takto nachystat pohoštění pro návštěvy nebo si užít večer se svými nejbližšími. Níže najdete seznam některých typických tapas i s recepty nebo návodem na přípravu. K jídlu si nezapomeňte dát výborné španělské víno nebo (asi raději české) pivo a také bílý chléb, který se servíruje ve Španělsku snad ke všemu.
V první části vám představím masové tapas, v druhé části na vás čeká spousta vegetariánských dobrot.
Masové tapas
- Jamón a jiné španělské uzeniny
Jamón: sušená šunka, podle odrůdy prasete můžete ochutnat jamón ibérico nebo jamón serrano. Nejvyšší třídou jamón ibérico je jamón de bellota – vyrobená z iberských prasat krmených čistě žaludy (španělsky bellotas) a přírodní stravou. Více si můžete přečíst o jamónu v tomto článku.
Salchichón (na fotce uprostřed): španělský sušený salám, někdy má podobu klobásek. Bývá dochucený především pepřem. Nejlepší je nakrájený na tenké plátky. Stejně jako chorizo je někdy lepší salchichón oloupat a použít bez střívka.
Chorizo (na fotce uprostřed): sušené klobásky, které jsou dochucené mletou paprikou (proto načervenalá barva), můžou být i pikantní. Skvělé jsou do jídla, na grilu i samostatné nakrájené na tenké plátky. Střívko často bývá tužší, v takovém případě je vhodné chorizo před jídlem oloupat.
Lomo (na fotce uprostřed): sušený vepřový hřbet, oproti výše zmíněných uzeninám má mnohem méně tuku a více masa. Nakrájený na tenoučké plátky je výborný.
Cecina (na fotce vlevo nahoře): jeden z mála sušených hovězích výrobků. Tenoučké plátky sušené hovězí roštěné mají výraznou masovou chuť, kterou nejlépe doplní kapka kvalitního olivového oleje a čerstvě namletý pepř.
Vegetariánské tapas
- Španělské sýry
Ovčí sýr manchego: nejznámější španělský ovčí sýr pocházející z regionu Kastilie–La Mancha. Sýr má odpočívat nejméně 30 dnů; pokud odpočívá alespoň 3 měsíce, označuje se jako semicurado, pokud více než 6 měsíců, je to typ curado. Čím déle odpočívá, tím je sušší a výraznější.
- Studené polévky
Gazpacho: studená polévka z rajčat a další zeleniny (recept na gazpacho zde)
Salmorejo: krémová studená polévka z rajčat (recept na salmorejo zde)
Ajoblanco: studený krém z česneku a mandlí (recept na ajoblanco zde)
- Tortilla de patata
Tortilla de patata jsou kousky usmažených brambor, které se pečou spolu s vejcem do formy omelety. Skvělá je s česnekovou majonézou alioli (recept na tortilla de patatas zde).
- Patatas bravas
Patatas bravas jsou smažené kousky s brambor, které se polévají pikantní omáčkou salsa brava. Ta se připravuje ze španělské mleté papriky pimentón, česneku a vývaru (recept na patatas bravas zde).
- Pimientos de padrón
Pimientos de padrón jsou drobné zelené papričky, které se u nás dají koupit ve větších supermarketech v regálech s chilli papričkami. Nejsou ale pálivé, alespoň ne všechny. Po opečení na pánvi krásně změknou, pak je stačí posypar hrubozrnnou nebo vločkovou solí (recept na pimientos de padrón zde).
- Olivy, nakládané okurky a jiná zelenina
Víte, že na jihu Španělska najdete naprosto luxusní olivy? Zelené, černé, naložené jen v oleji, nebo plněné paprikou, česnekem či ančovičkovou pastou. Skvělé jsou tzv. aceitunas machacadas. Jsou to olivy zasyrova rozbité/rozplácnuté, díky čemuž se při nakládání do nich mnohem lépe dostanou všechny chutě.
Oblíbená je ve Španělsku také jiná nakládaná zelenina, jako jsou okurky nebo cibulky. Skvělým způsobem, jak si dát od každého trochu, jsou tzv. banderillas. Jsou to zeleninové mini špízy, na kterých většinou najdete nakládanou mini okurku, olivu, papriku a cibulku.
- Lupina neboli vlčí bob
Tato luštěnina naložená v jemně slaném nálevu je skvělé zobání, které v některých částech Španělska dostanete k pití (španělsky je to altramuces). Před jídlem je třeba lupinu vyloupnout.
- Nakládané ančovičky, sardinky, mušle, chobotnice…a další speciality
Většinu ingrediencí seženete běžně v obchodě, pár speciální ingrediencí nebo produktů budete muset najít ve větších supermarketech nebo specializovaných obchodech. Ráda doporučím produkty z e-shopu Sabores, který najdete na webu e-delikatesy.cz. Ochutnala jsem do nich jamón, sušené jelení maso, manchego sýr a nakládané sardinky a vše bylo výborné kvality.
One thought on “Vše o španělských TAPAS: informace, tipy a recepty”