Souvlaki je kouzlo řecké kuchyně napíchnuté na špíz a opečené na grilu. Skvělá chuť tohoto marinovaného masového špízu vynikne v kombinaci s okurkovým dipem tzatziki a čerstvou lehce ogrilovanou pitou. Tyto tři pokrmy se mohou servírovat zvlášť na talířích nebo dohromady, čímž vzniká oblíbená souvlaki pita – pita plněná masem, plátky rajčat, cibulí a tzatziki. Na Kypru a v Řecku se většinou pro přípravu souvlaki používá vepřové maso, je však také možné použít maso kuřecí, jehněčí nebo dokonce rybu. Souvlaki má také regionální variantu, v okolí Soluně se mu říká kalamaki – toto slovo v řečtině znamená brčko, což se stává terčem vtípků obyvatel konkurenčních Atén.
Souvlaki je zdrobnělina středověkého slova “špíz“. Historie souvlaki však sahá mnohem hlouběji. Během vykopávek na ostrově Santorini se našly kamenné špízy, které se používaly 1700 let před Kristem, o souvlaki psal také Homér či Aristoteles. A z jakého důvodu souvlaki zůstávají v menu Řeků po tisíciletí? Využívají lokálně dostupné nejkvalitnější ingredience, mají výraznou a lahodnou chuť a je možné je kombinovat s dalšími jídly.
Recept na pravé řecké souvlaki
Co potřebujete
- 0,5 kg vepřového masa
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky oregana
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička soli
- půl lžičky pepře
Jak na to
- Nakrájejte maso na drobné kousky. Nasekejte bylinky a česnek, smíchejte s ostatními ingrediencemi a promíchejte s masem.
- Maso nechte naložené minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Poté napíchněte na špízy a ogrilujte z obou stran.
- Nezapomeňte servírovat s výbornými tzatziki a s čerstvou pitou.
Σας εύχομαι καλή όρεξη! [sas évchome kalí órexi] // Přeji vám dobrou chuť! 🙂
Podívejte se také na skvělé recepty, které můžete se souvlaki servírovat:
4 thoughts on “Řecké grilované špízy – SOUVLAKI”