Tento chléb má kořeny na Blízkém východě, pravděpodobně se připravoval už v Mezopotámii mnoho let před Kristem. Od té doby byla pita neoddělitelnou součástí jídelníčku v mnoha asijských, balkánských a středozemních kuchyních. Podobá se také dalším druhů pečiva, které se po světě připravují. Pro arabskou pitu je ale typické, že je nadýchaná a uvnitř má kapsu, do které se snadno může dát nějaká masová nebo zeleninová náplň. Díky tomu se proslavila po celém světě. Není ale úplně jednoduché tuto nádhernou kapsu vytvořit a bude to chtít trochu cviku. A vyzkoušený recept, který najdete níže 🙂
A čím pitu po upečení naplnit nebo doplnit? Oblíbené jsou především arabské mezze – z vegetariánských můžeme zmínit cizrnový dip hummus, lilkový dip baba ganoush, cizrnový falafel, petrželový salát tabbouleh nebo okurkové tzatziki. Z masa to mohou být grilované maso shawarma, souvlaki nebo gyros. K tomu se přidávají také různé zeleninové přílohy, jako je ledový salát, rajčata nebo cibule. Vše záleží na tom, v jaké zemi se plněná pita připravuje a co je pro danou kuchyni typické.
Recept na arabskou pitu
Co potřebujete (na 12 kapes)
- 1100 g hladké mouky
- 400 ml horké vody
- 400 g bílého jogurtu
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
Jak na to
- V hrnku rozmíchejte lžičkou droždí a cukr, dokud nevznikne kašička. Mouku promíchejte se solí a zalijte horkou vodou. Poté přilijte jogurt a droždí. Vše promíchejte nejprve vařečkou, aby se ingredience spojily, poté vyklopte na vál a hnětejte, dokud se vše dobře nepropojí.
- Mísu lehce potřete olivovým olejem a vložte těsto. Nechte na teplém místě kynout minimálně 1 hodinu. Těsto musí minimálně zdvojnásobit objem.
- Připravte si lehce pomoučený vál nebo pracovní plochu. Opatrně na něj vyklopte vykynuté těsto tak, abyste nijak nenarušili jeho strukturu.
- Rozkrájejte těsto na 12 kousků. Každý kousek opatrně z boků zakulaťte do tvaru koule. Několika pohyby válečkem rozválejte na přibližně 1 cm vysokou placku (neválejte zbytečně silně, ať nezničíte bubliny uvnitř těsta).
Pečení v troubě
- Rozehřejte si troubu na vysokou teplotu s grilem. Ideální je 220 °C a více. Vložte do trouby plech, ať se také nahřeje.
- Připravené placky skládejte na pečicí papír. Nechte je dalších 10 minut kynout.
- Papír s plackami přesuňte do rozpálené trouby. Po chvilce se pity krásně nafouknou. Jakmile mají zlatavý povrch, rychle otevřete troubu, otočte je a znovu troubu zavřete. Počkejte cca 1-2 minuty, než se opečou také z druhé strany a poté je vytáhněte.
Pečení na pánvi
- Rozehřejte si nepřilnavou pánev. Jakmile je povrch horký, opatrně na něj položte první pitu a přiklopte pánví. Během pár minut se placka nafoukne a začne se propékat i opékat. Pokud by povrh rychle černal, stáhněte o něco teplotu.
- Jakmile je pita opečená dozlatova, otočte ji a nechte ji propéct i z druhé strany.
- Po upečení můžete potřít trochou másla.
- Pečení na pánvi je zdlouhavější než pečení v troubě, výsledkem je pita s krásně křupavým povrchem.
Pitu naplňte zvolenou náplní nebo ji použijte jako přílohu k masu, zeleninovým salátům a dipům. Níže na fotce s cizrnovým hummusem a falafelem.
2 thoughts on “Arabský PITA chléb s kapsou pro náplň”