Pečivo Blízkého východu – pravá řecká PITA

Pita je druh pečiva, který se připravuje především na Blízkém Východě, v oblasti Středomoří a na Balkáně.  Říká se jí také arabský, libanonský nebo syrský chléb, jelikož jeho původ můžeme vystopovat na Blízký Východ, nejspíš do Mezopotámie. A v každé zemi, kde je tak oblíbenou přílohou, má své vlastní jméno: pide v Turecku, pita na Balkáně, pită v Rumunsku, pite v Albánii, pitka nebo pita v Bulharsku, خبز v arabských státech.

Pity mohou mít různé tvary i velikosti, často se připravuje při vysokých teplotách tak, aby se těsto nafouklo. Zároveň se tak v pitě snadno vytvoří vnitřní otvor a pita se může plnit. Často se plní například kebabem, gyrosem, falafelem nebo souvlaki.

V tomto receptu se zaměříme na řeckou pitu menší velikosti, která je ideální jako příloha ke grilovaným špízům souvlaki a okurkovému dipu tzatziki.

 

Recept na pravou řeckou pitu

Co potřebujete

  • 1 hrnek horké (ne vroucí) vody
  • 2 lžičky sušené droždí
  • 2,5-3 hrnky hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička oleje

Jak na to

  1. Smíchejte sušené droždí s horkou vodou a pořádně promíchejte, dokud se droždí nerozpustí. Přisypejte mouku, přidejte sůl a olej a pořádně prohnětejte.
  2. Jakmile se ingredience spojí, vložte do větší misky, lehce potřete olejem, aby povrch těsto neokoral, pak přikryjte utěrkou a nechte cca hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
  3. Těsto si rozdělte na díly – já jsem z této dávky připravila 8 menších placiček. Každý díl těsto rozválejte pomocí válečku do kruhové placky, můžete si také pomoct rukama a těsto natáhnout. Použijte hladkou mouku, aby se vám nelepily prsty nebo váleček na těsto. Výsledná placka by měla mít na výškumezi půl až jedním centimetrem. Placku pak špejlí nebo vidličkou propíchejte na několika místech, aby se netvořily bubliny.
  4. Rozpalte si nepřilnavou pánev na střední plamen a poté nasucho opečte placku z obou stran. Jakmile je povrch nazlátlý, pita je propečená.
  5. Před servírováním můžete lehce potřít olejem a posypat oreganem.

Podívejte se také na skvělé recepty, které můžete s pitou servírovat:

Pravé řecké tzatziki - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Pečivo Blízkého Východu - pravá řecká PITA
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

11 thoughts on “Pečivo Blízkého východu – pravá řecká PITA

    1. Hezký den, pita se připravuje z běžné hladké mouky. Všimla jsem si, že typ mouky jsem v receptu neuvedla, hned doplním! 🙂 Petra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *