Tortilla de patatas je světoznámé španělské jídlo z vajec, které najdete v každém španělském baru. Servíruje se jako tapas neboli drobné jídlo, které dostanete k pivu či vínu. Tortillu de patatas si můžete vychutnat samotnou, nebo na kousku čerstvé bagety. Každá Španělka ji doma připravovala milionkrát v životě, každý Španěl bude tvrdit, že umí tu nejlepší tortillu na světě.
Kouzlo tortilly je také v tom, že na první pohled jednoduchý recept má spoustu variant a různých úprav. Jakmile se naučíte základní recept, můžete experimentovat podle své chuti. Tipy na různé tortillové variace najdete na konci receptu. Nyní se však podíváme do historie…
Karlistické války, chudá oblast Navarra na severu Španělska. Do nepřátelské Francie je to, co by generál kloboukem dohodil. A španělskému generálovi jména Tomás de Zumalacárregui právě dochází síly. Vchází do jednoduchého obydlí a žádá po bezbranné hospodyňce jediné – nasycení prázdného žaludku. Co ale mohla dělat, když měla doma jen vajíčka, brambory a cibuli? Tortillu! Hospodyňka v této legendě poprvé připravila známou tortillu de patatas a generál se do jídla tak zamiloval, že jej začal sám šířit mezi svými vojáky jako jednoduché, rychlé a výživné jídlo.
Recept na tortilla de patatas
Co potřebujete na 1 tortillu – průměr pánve cca 17 cm
- 6 větších brambor (cca 550 g po oloupání)
- 4 vejce
- 1 větší cibule
- sůl
- olej na smažení
Jak na to
- Nejprve oškrábejte brambory a dobře je umyjte. Pak je nakrájejte na drobné kousky – ideální je postupně z každé brambory menším nožem postupně odkrajovat drobné kousky, aby byly nepravidelné. Lépe se pak mezi ně dostane vajíčko. Poté si nahrubo nakrájejte cibuli. Do misky si rozklepněte vajíčka, osolte a rozkvedlejte.
- Do hlubší pánve nalijte olej, zahřejte ho a vložte první část brambor tak, aby byly celé ponořené v oleji. Nechte brambory pomalu smažit a přibližně po pěti minutách přidejte k bramborám cibuli (přidáváme ji později, aby se nespálila).
- Brambory necháme smažit jen tak dlouho, aby byly hotové vevnitř, ale ne zlatavé na povrchu. Chceme, aby si zachovaly svou pevnost, aby byly měkké, ale ne křupavé a ne rozvařené. Brambory po usmažení dejte na papírový ubrousek a nechte vsáknout přebytečný olej.
- Až máte všechny brambory (a cibuli) osmažené, vsypte je do vajíček a zamíchejte. Nikdy nedávejte smažené brambory z pánve přímo do vajíček.
- Směs pak vylijte na olejem lehce vymazanou pánev a rovnoměrně ji rozvrstvěte.
- Na mírném plameni nechte tortillu propékat. V závislosti na tloušťce musíte odhadnout správný čas, kdy je třeba ji otočit. Otočení provedete ideálně tak, že dřevěnou špachtlí oddělíte strany tortilly od pánve a pohybem pánve ji oddělíte ode dna. Pak ji přiklopte plytkým talířem.
- Rychlým pohybem pánev otočte. Z talíře pak opatrně tortillu nasuňte zpět na pánev a špachtlí upravte tortillu tak, aby měla hezky zaoblené boky. Nechte tortillu opéct i z druhé strany.
- Tortillu vysuňte na talíř a nechte ji zchládnout. Měla by mít zlatavý povrch a vevnitř by měla být propečená, chutná ale velmi dobře, pokud má vajíčka vevnitř lehounce tekutá a šťavnatá.
Přijde vám to jako nuda? Přidejte…
Chorizo: Sušené španělské klobásy s paprikou jsou v tortille velmi chutným zpestřením. Přidejte nadrobno nakrájenou klobásku při smažení k bramborám. Nejen, že tortillu hezký zbarví do červena, ale také ji výborně dochutí.
Špenát: Láká vás spíš zeleninová varianta? Přidejte ve momentě, kdy smícháváte brambory s vajíčky do těsta tak nadrobno pokrájený spařený špenát (podle chuti může být dochucený solí a česnekem). Veselá zelená tortilla je na světě!
Šunka a sýr: S tortillou můžete pracovat i poté, co je již hotová na talíři. Rozkrojte ještě teplou tortillu podélně na dvě části a naskládejte do ní plátky šunky a sýra. Pak zase přiklopte horním dílem. Při spojení se sýr hezky rozteče. Existuje také varianta, kdy se tortilla plní nejen šunkou a sýrem, ale také bešamelem, čímž vzniká kalorická bomba.
TIP NA SERVÍROVÁNÍ
Ve Španělsku se často k tortille servíruje majonéza z česneku a petržele. Nejjednodušeji ji připravíte podle receptu bez vejce: stačí si do vyšší nádoby připravit 2 díly oleje, 1 díl mléka, přidat stroužek česneku, sůl a čerstvou petržel. Ručním mixérem pak směs vymíchejte dohladka. Majonézou můžete tortillu lehce potřít, nebo můžete její kousky do ní namáčet.
¡Buen provecho!
Chcete si připravit další španělské tapas? Mrkněte na recepty:
- Opékané španělské papričky PIMIENTOS DE PADRÓN
- Španělské GAZPACHO: studená rajčatová polévka
- Španělský slaný koláč EMPANADA GALLEGA
3 thoughts on “TORTILLA DE PATATAS: Španělská vaječná omeleta s bramborami”