Empanada je španělský plněný koláč, který je oblíbenou pochoutkou v barech i na cestách. Empanada původem pochází z regionu Galicie (proto má empanada název “gallega” nebo galicijská), kde se připravuje se spoustou různých náplní. Ty vždy využívají lokálních surovin a vzhledem k tomu, že Galicie je pobřežní region otevřený Atlantskému oceánu, většinou se pro její přípravu využívají mořské plody nebo ryby. V tomto receptu se podíváme na empanadu plněnou tuňákem, velmi oblíbená je také empanada plněná kousky chobotnice (kterou umí v Galícii připravovat na výbornou), nebo také masové a zeleninové verze.
Ze západního pobřeží Pyrenejského poloostrova v minulosti vyráželi mořeplavci na své zaoceánské objevitelské plavby a empanada cestovala s nimi. Díky tomu je empanada oblíbeným jídlem také v různých zemích jižní Ameriky, avšak je třeba říct, že si během staletí v jednotlivých zemích přizpůsobili originální recept k obrazu svému. Empanada je však pokrm, který se připravoval v Galícii ještě mnohem dříve – díky tomu je zobrazena na skulpturách ve světoznámé katedrále v poutním městě Santiago de Compostela. Tehdejší empanady se pravděpodobně od současné verze dost lišily a nejspíš měly formu bochníku chleba, který někdo vydlabal a naplnil.
Z tohoto je jednoduché usoudit, jaký je základní princip empanady – těsto naplněné chutnou náplní. Tento pokrm se podobá ostatním národním variantám chleba plněného slanou náplní, ať už jde o meat pie (masový koláč), turecký börek nebo italské calzone.
Recept na španělskou EMPANADA GALLEGA
Co potřebujete
Náplň
- 500 g tuňáka
- 200 g pasírovaných rajčat
- 2 velké cibule
- 2 uvařená vejce
- 1 červená paprika
- sůl
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 12 lžic oleje
- 200 ml vody
- lžička soli
- lžička sladké papriky
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 vejce na potření
Jak na to
Náplň
- Nejprve si připravte náplň. Na drobné kousky nakrájejte cibuli i papriku.
- Rozehřejte na pánvi větší množství oleje, jakmile se zahřeje, vhoďte cibuli a nechte zesklovatět.
- Poté přidejte papriku a nechte na menším plameni dusit cca 10 minut, dokud se cibuli i paprika neprohřeje.
- Jakmile jsou hotové, odeberte lžící přebytečný olej (použijete jej poté do těsta).
- Přilijte pasírovaná rajčata i tuňáka a dobře ingredience promíchejte.
- Nakonec dosolte, odstavte z plotny a nechte zchládnout.
- Bokem si uvařte vajíčka, oloupejte je a nakrájejte na drobné kousky.
Těsto
- Do mísy si nasypte mouku. V trošce vlažné vody rozmíchejte sušené droždí a přilijte k těstu.
- Přidejte zbývající vodu a olej – nejprve použijte ten, který jste odebrali, když jste připravovali náplň, poté přidejte další olej tak, aby jste dohromady přidali cca 12 lžic.
- Promíchejte vařečkou, aby se smíchaly ingredience. Přidejte lžičku soli a mleté papriky.
- Vysypte si těsto na vál a ručně během minimálně 10 minut těsto zpracovávejte rukama.
- Jakmile bude hladké, uložte do mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte hodinu kynout.
Co potom?
- Vykynuté těsto vytáhněte z mísy, znovu prohnětejte a poté jej rozdělte na dva díly. Každý z nich vyválejte. Jeden nechte silnější několik milimetrů, druhý můžete udělat tenčí.
- Připravte si větší kruhovou nebo hranatou formu podle libosti. Vyložte ji pečicím papírem.
- Vezměte si silnější plát těsta a položte jej do formy. Urovnejte tak, aby dno bylo rovné a neponičené a aby těsto formu vyplnilo. Těsto bude trčet přes okraje, zatím jej takto nechte.
- Připravenou tuňákovou náplň dejte na těsto a rozprostřete. Poté rovnoměrně posypte nakrájeným uvařeným vajíčkem.
- Nyní si vezměte druhý plát a položte jej přes náplň. Stejně jako spodní plát, bude těsto přesahovat okraje.
- Abychom neměli okraj empanady příliš tlustý, okrojte přečnívající těsto tak, aby vám zůstaly přečnívat cca 2-3 cm.
- Postupně prsty překládejte (rolujte) přečnívající těsto zpět do formy a tvořte okraj.
- Z těsta, které jste odkrojili, můžete vytvořit libovolné dekorace. Například jej můžete vyválet a nakrájet na dlouhé pásky, které pak naskládáte na horní vrstvu těsta. Můžete také z těsta vytvořit libovolný obrázek vykrajovačkou.
- Empanadu na několika místech propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafoukla. Potřete ji rozkvedlaným vajíčkem.
- Pečte na 180 °C přibližně 20-30 minut, dokud nebude těsto dozlatova propečené.
Čím také můžete empanadu naplnit?
- Maso: Místo tuňáka smíchejte mleté maso s cibulí, česnek, pasírovanými rajčaty. Přidat můžete také žampiony nebo papriku. Dosolte a dochuťte petrželi nebo jinými bylinkami.
- Chobotnice: Uvařte chobotnici a nakrájejte chapadla na drobné kousky. Smíchejte s orestovanou cibulí, zelenou a červenou paprikou, nakrájeným rajčetem a vařeným vejcem. Dochuťte solí a sladkou paprikou.
- Zelenina: Připravte si empanada plněnou restovanou zeleninou podle vlastní chuti. Zkombinovat můžete cibuli, česnek, různobarevné papriky, rajčata, cuketu, lilek i žampiony.
- Špenát a sýr: Připravte si náplň ze špenátu smíchaného se sýrem (např. mozarella), dochuťte solí a česnekem. Aby byla náplň vláčnější, můžete přidat bešamel.
2 thoughts on “Španělský slaný koláč EMPANADA GALLEGA”