Španělský slaný koláč EMPANADA GALLEGA

Empanada je španělský plněný koláč, který je oblíbenou pochoutkou v barech i na cestách. Empanada původem pochází z regionu Galicie (proto má empanada název “gallega” nebo galicijská), kde se připravuje se spoustou různých náplní. Ty vždy využívají lokálních surovin a vzhledem k tomu, že Galicie je pobřežní region otevřený Atlantskému oceánu, většinou se pro její přípravu využívají mořské plody nebo ryby. V tomto receptu se podíváme na empanadu plněnou tuňákem, velmi oblíbená je také empanada plněná kousky chobotnice (kterou umí v Galícii připravovat na výbornou), nebo také masové a zeleninové verze.

Ze západního pobřeží Pyrenejského poloostrova v minulosti vyráželi mořeplavci na své zaoceánské objevitelské plavby a empanada cestovala s nimi. Díky tomu je empanada oblíbeným jídlem také v různých zemích jižní Ameriky, avšak je třeba říct, že si během staletí v jednotlivých zemích přizpůsobili originální recept k obrazu svému. Empanada je však pokrm, který se připravoval v Galícii ještě mnohem dříve – díky tomu je zobrazena na skulpturách ve světoznámé katedrále v poutním městě Santiago de Compostela. Tehdejší empanady se pravděpodobně od současné verze dost lišily a nejspíš měly formu bochníku chleba, který někdo vydlabal a naplnil.

Z tohoto je jednoduché usoudit, jaký je základní princip empanady – těsto naplněné chutnou náplní. Tento pokrm se podobá ostatním národním variantám chleba plněného slanou náplní, ať už jde o meat pie (masový koláč), turecký börek nebo italské calzone.

Španělská empanada - Ochutnejte světRecept na španělskou EMPANADA GALLEGA

Co potřebujete

Náplň

  • 500 g tuňáka
  • 200 g pasírovaných rajčat
  • 2 velké cibule
  • 2 uvařená vejce
  • 1 červená paprika
  • sůl

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 12 lžic oleje
  • 200 ml vody
  • lžička soli
  • lžička sladké papriky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 vejce na potření

Jak na to

Náplň

  1. Nejprve si připravte náplň. Na drobné kousky nakrájejte cibuli i papriku.
  2. Rozehřejte na pánvi větší množství oleje, jakmile se zahřeje, vhoďte cibuli a nechte zesklovatět.
  3. Poté přidejte papriku a nechte na menším plameni dusit cca 10 minut, dokud se cibuli i paprika neprohřeje.
  4. Jakmile jsou hotové, odeberte lžící přebytečný olej (použijete jej poté do těsta).
  5. Přilijte pasírovaná rajčata i tuňáka a dobře ingredience promíchejte.
  6. Nakonec dosolte, odstavte z plotny a nechte zchládnout.
  7. Bokem si uvařte vajíčka, oloupejte je a nakrájejte na drobné kousky.

Těsto

  1. Do mísy si nasypte mouku. V trošce vlažné vody rozmíchejte sušené droždí a přilijte k těstu.
  2. Přidejte zbývající vodu a olej – nejprve použijte ten, který jste odebrali, když jste připravovali náplň, poté přidejte další olej tak, aby jste dohromady přidali cca 12 lžic.
  3. Promíchejte vařečkou, aby se smíchaly ingredience. Přidejte lžičku soli a mleté papriky.
  4. Vysypte si těsto na vál a ručně během minimálně 10 minut těsto zpracovávejte rukama.
  5. Jakmile bude hladké, uložte do mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte hodinu kynout.

Co potom?

  1. Vykynuté těsto vytáhněte z mísy, znovu prohnětejte a poté jej rozdělte na dva díly. Každý z nich vyválejte. Jeden nechte silnější několik milimetrů, druhý můžete udělat tenčí.
  2. Připravte si větší kruhovou nebo hranatou formu podle libosti. Vyložte ji pečicím papírem.
  3. Vezměte si silnější plát těsta a položte jej do formy. Urovnejte tak, aby dno bylo rovné a neponičené a aby těsto formu vyplnilo. Těsto bude trčet přes okraje, zatím jej takto nechte.
  4. Připravenou tuňákovou náplň dejte na těsto a rozprostřete. Poté rovnoměrně posypte nakrájeným uvařeným vajíčkem.
  5. Nyní si vezměte druhý plát a položte jej přes náplň. Stejně jako spodní plát, bude těsto přesahovat okraje.
  6. Abychom neměli okraj empanady příliš tlustý, okrojte přečnívající těsto tak, aby vám zůstaly přečnívat cca 2-3 cm.
  7. Postupně prsty překládejte (rolujte) přečnívající těsto zpět do formy a tvořte okraj.
  8. Z těsta, které jste odkrojili, můžete vytvořit libovolné dekorace. Například jej můžete vyválet a nakrájet na dlouhé pásky, které pak naskládáte na horní vrstvu těsta. Můžete také z těsta vytvořit libovolný obrázek vykrajovačkou.
  9. Empanadu na několika místech propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafoukla. Potřete ji rozkvedlaným vajíčkem.
  10. Pečte na 180 °C přibližně 20-30 minut, dokud nebude těsto dozlatova propečené.

Empanada gallega - španělský slaný koláč s tuňákem - Ochutnejte svět

 

Čím také můžete empanadu naplnit?

  • Maso: Místo tuňáka smíchejte mleté maso s cibulí, česnek, pasírovanými rajčaty. Přidat můžete také žampiony nebo papriku. Dosolte a dochuťte petrželi nebo jinými bylinkami.
  • Chobotnice: Uvařte chobotnici a nakrájejte chapadla na drobné kousky. Smíchejte s orestovanou cibulí, zelenou a červenou paprikou, nakrájeným rajčetem a vařeným vejcem. Dochuťte solí a sladkou paprikou.
  • Zelenina: Připravte si empanada plněnou restovanou zeleninou podle vlastní chuti. Zkombinovat můžete cibuli, česnek, různobarevné papriky, rajčata, cuketu, lilek i žampiony.
  • Špenát a sýr: Připravte si náplň ze špenátu smíchaného se sýrem (např. mozarella), dochuťte solí a česnekem. Aby byla náplň vláčnější, můžete přidat bešamel.

P1190569

Shrnutí
recipe image
Recept na
Španělský slaný koláč EMPANADA GALLEGA
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

2 thoughts on “Španělský slaný koláč EMPANADA GALLEGA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *