TIKKA MASALA: Indické kuřecí maso v rajčatové omáčce

Tikka masala je jedno z nejoblíbenějších indických jídel. Z jakého důvodu? Snad to bude ta příjemně okořeněná rajčatová omáčka, snad to jsou dozlatova ugrilované kousky kuřete. Pravděpodobně to bude ta dokonalá kombinace obou.

Možná vás hned ze začátku zklamu, že není úplně jisté, že se jedná o indické jídlo. Indie byla poměrně dlouhou dobu britskou kolonií. Během této doby se spousta Britů přesunula do Indie a spousta Indů do Velké Británie. Obě kuchyně se prolínaly a dávaly vzniknout novým receptům. I v současnosti patří indická kuchyně ve Velké Británii mezi nejoblíbenější, snad díky výrazným chutím, kterých má britská kuchyně poskrovnu.

Jedna z verzí původu tohoto jídla tvrdí, že jídlo vzniklo v restauraci v britském Glasgow v 70. letech 20. století, když si jeden ze zákazníků stěžoval, že jeho grilované indické kuře je příliš suché. Pákistánský kuchař zrovna jedl talíř rajčatové polévky, tak ji improvizovaně smíchal s kořením a naservíroval ji zákazníkovi spolu s kuřetem. Jídlo si zákazník velmi oblíbil a brzy se stalo pevnou součástí menu restaurace. Jiné verze tvrdí, že tikka masala vznikla již v 50. letech v Indii a její recept byl uveřejněn v jedné z indických kuchařek.

Každá z teorií má své příznivce i odpůrce. Pro nás je ale důležité, že se tento pokrm povedl a vy si jej poměrně jednoduše můžete uvařit i doma. Začíná se tím, že se kousky kuřete namarinují a ugrilují dozlatova. To se tradičně provádělo v peci tandoor, my si doma budeme muset pomoci grilem nebo grilovací pánví. Poté se připraví lahodná rajčatová omáčka zjemněná smetanou a ovoněná typicky indickým kořením, s níž se poté kousky kuřete smíchají. Tikka masala nejlépe chutná s rýží basmati a s kouskem indického chleba naan.

Indická tikka masala z kuřecího masa - Ochutnejte svět

Recept na kuřecí tikka masala

Co potřebujete

Na přípravu kuřete

  • 400 g kuřecích prs
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžička citronové šťávy

Na omáčku

  • kapka oleje nebo ghí (přepuštěné máslo)
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g pasírovaných rajčat
  • 150 ml smetany ke šlehání (vysokoprocentní)
  • volitelné: hrst čerstvého koriandru na ozdobu

Koření

  • 2 lžíce koření garam masala
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého chilli

Ingredience na kuřecí tikka masala - Ochutnejte svět

Jak na to

Příprava masa

  1. Nejprve si v misce smíchejte veškeré koření, výslednou směs si poté rozdělte na dva díly.
  2. V misce si připravte marinádu – smíchejte jogurt s jednou polovinou kořenící směsi a zakápněte citronovou šťávu. Dobře promíchejte. Nakrájejte kuře na větší kostky, vhoďte do připravené marinády a promíchejte.
  3. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat. Ideální je nechat maso marinovat přes noc, pokud tolik času nemáte, nechte maso odpočinou alespoň 1 hodinu.
  4. Poté máte dvě možnosti – buď kousky kuřete naskládejte na pečicí papír a pečte na 220 °C, dokud kousky nebudou měkké a opečené dozlatova. Druhou možností je maso ugrilovat na grilu.

Omáčka

  1. Nyní se vrhneme na omáčku. Rozkrojte cibuli napůl a nakrájejte ji na plátky. Česnek nahrubo nasekejte.
  2. Na velkou pánev kápněte trošku oleje nebo ghí a nechte jej rozehřát. Vhoďte cibuli a za občasného míchání opékejte, dokud cibule nezačne hnědnout.
  3. Přidejte česnek a druhou polovinu kořenící směsi. Za stálého míchání nechte na pánvičce rozvonět. Dejte si pozor, aby se koření nespálilo.
  4. Přidejte pasírovaná rajčata a smetanu. Promíchejte a nechte cca 15 minut omáčku probublávat na nízkou teplotu, aby se vyvařila přebytečná voda a omáčka zhoustla.
  5. Do omáčky vhoďte ugrilované kuře a nechte dalších 10 minut probublávat.

Dokončení

  1. Před servírováním můžete na talíři posypat nahrubo nasekaným čerstvým koriandrem.
  2. Servírujte s indickým chlebem naan nebo rýží basmati. Já mám nejraději od každého trochu 🙂


Indická tikka masala z kuřecího masa - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Indická kuřecí TIKKA MASALA
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)

One thought on “TIKKA MASALA: Indické kuřecí maso v rajčatové omáčce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *