Korejské smažené kuře DAKGANGJEONG

Korejské smažené kuře, které je šťavnaté uvnitř a křupavé na povrchu s neodolatelnou sladko-pikantní chutí. V Koreji je populární smažené kuře především ve dvou verzích:

  • Yangnyeom Tongdak (korejský přepis 양념통닭): Yangnyeom v překladu znamená “ochucené”, tongdak znamená “celé kuře”. Celé kuře se naporcuje, poté se obalí v těstíčku, usmaží a namočí do omáčky, která se vyrábí ze směsi chilli pasty a kečupu.
  • Dakgangjeong (korejský přepis 닭강정): Dak znamená “kuře”, gangjeong je druh smažené rýžového cukroví, které je namočené v medu a poté posypané dalšími ingrediencemi. Toto kuře je proto nejprve usmažené dokřupava, poté namočeno v lahodné nasládlé medové sojové omáčce.

V tomto receptu se budu věnovat právě verzi dakgangjeong. Tento způsob přípravy kuřete je populární po celé Jižní Korei nejen jako hlavní jídlo, předkrm, street food i jako pochutina k pivu. Připravuje se především ve specializovaných restauracích. Dnes je tento recept populární po celém světě a já po prvním ochutnání musím konstatovat, že naprosto chápu proč! Je dokonale křupavé, nasládlé, slané i pikantní zároveň a neuvěřitelně plné chuti.

Korejské smažené kuře - Ochutnejte svět

Recept na korejské smažené kuře

Co potřebujete

  • kuřecí maso podle vlastního výběru: například 2 kuřecí prsa nebo 8 kuřecích křidýlek
  • sůl
  • pepř

Na obalení masa

  • čtvrt hrnku mouky (rýžové nebo běžné hladké)
  • čtvrt hrnku škrobu (kukuřičného nebo bramborového)
  • půl hrnku vody

Na omáčku

  • 1 lžíce sezamového oleje
  • volitelné: 1 lžička chilli pasty (kochujang), případně 2 malé chilli papričky (např. bird´s eye chilli papričky)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 130 ml sojové omáčky (cca 8 velkých lžic)
  • 1 lžíce vinného octu
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce cukru krystal

Na ozdobu

  • jarní cibulka
  • sezamová semínka

Jak na to

  1. Nakrájejte kuřecí maso na velké podlouhlé kusy, které se velikostí budou podobat větším nugetám.
  2. Jednotlivé kousky dobře osolte a opepřete. Na pánvi si rozehřejte několikacentrimetrovou vrstvu oleje na smažení.
  3. V misce rozkvedlejte mouku s kukuřičným škrobem a vodou. Získáte těstíčko, pokud by bylo příliš řídké, přidejte ještě lžíci mouky.
  4. Dejte přímo do misky s těstíčkem kuřecí kousky a promíchejte, aby se těstíčko dostalo do všech zákoutí. Kuře obalené těstíčkem postupně lovte vidličkou z těstíčka a vkládejte do rozehřátého oleje.

Smažení

  1. První smažení: Smažte kousky kuřete na středně vysokou teplotu (dobu odhadněte podle toho, jak velké kousky používáte – kuře by mělo být po prvním smažení propečené, těstíčko pevné a bílé. Pak kuře vytáhněte a nechte chvíli odpočinout na talíři vyloženém papírovou utěrkou. Takto usmažte a odložte všechny kousky.
  2. Nyní přichází druhé smažení: Zvyšte teplotu a vraťte do oleje kousky kuřete, které jste smažili jako první. Tentokrát by mělo stačit pár minut, dokud kuře nezezlátne. Těstíčko takto bude mnohem křupavější.

Omáčka

  1. Zatímco smažíte kuře, můžete si začít připravovat omáčku. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno nebo propasírujte. Zázvor lžičkou oškrábejte, dužinu nasekejte nadrobno nebo nastrouhejte nadrobno. Pokud používáte chilli papričky, očistěte je a nasekejte na drobné kousky.
  2. Na pánvi rozehřejte sezamový olej, poté vhoďte nasekané ingredience (česnek, zázvor, chilli).
  3. Chvíli smažte, aby ingredience uvolnily svou vůni a chuť, poté přidejte všechny ostatní ingredience. Za občasného míchání nechte všechny ingredience vařit asi 10 minut na mírném plameni – omáčka by měla jen lehce pěnit. Po chvíli začne houstnout, po deseti minutách bude jako tekutější sirup.

Dokončení

  1. Jakmile máte kuřecí kousky osmažené dozlatova, odložte je na papír a nechte je trochu odkapat.
  2. Poté je postupně vkládejte do omáčky, aby se obalily ze všech stran. Skládejte je na talíř. Jakmile takto omáčíte všechny kousky kuřete, polijte je zbývající omáčkou.
  3. Bohatě posypejte sezamovým semínkem a nasekanou jarní cibulkou.
  4. Servírujte jen tak samotné s čerstvým pečivem nebo s bílou rýží.Korejské smažené kuře - Ochutnejte svět

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Korejské smažené kuře YANGNYEOM TONGDAK
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *