Korejské smažené kuře, které je šťavnaté uvnitř a křupavé na povrchu s neodolatelnou sladko-pikantní chutí. V Koreji je populární smažené kuře především ve dvou verzích:
- Yangnyeom Tongdak (korejský přepis 양념통닭): Yangnyeom v překladu znamená “ochucené”, tongdak znamená “celé kuře”. Celé kuře se naporcuje, poté se obalí v těstíčku, usmaží a namočí do omáčky, která se vyrábí ze směsi chilli pasty a kečupu.
- Dakgangjeong (korejský přepis 닭강정): Dak znamená “kuře”, gangjeong je druh smažené rýžového cukroví, které je namočené v medu a poté posypané dalšími ingrediencemi. Toto kuře je proto nejprve usmažené dokřupava, poté namočeno v lahodné nasládlé medové sojové omáčce.
V tomto receptu se budu věnovat právě verzi dakgangjeong. Tento způsob přípravy kuřete je populární po celé Jižní Korei nejen jako hlavní jídlo, předkrm, street food i jako pochutina k pivu. Připravuje se především ve specializovaných restauracích. Dnes je tento recept populární po celém světě a já po prvním ochutnání musím konstatovat, že naprosto chápu proč! Je dokonale křupavé, nasládlé, slané i pikantní zároveň a neuvěřitelně plné chuti.
Recept na korejské smažené kuře
Co potřebujete
- kuřecí maso podle vlastního výběru: například 2 kuřecí prsa nebo 8 kuřecích křidýlek
- sůl
- pepř
Na obalení masa
- čtvrt hrnku mouky (rýžové nebo běžné hladké)
- čtvrt hrnku škrobu (kukuřičného nebo bramborového)
- půl hrnku vody
Na omáčku
- 1 lžíce sezamového oleje
- volitelné: 1 lžička chilli pasty (kochujang), případně 2 malé chilli papričky (např. bird´s eye chilli papričky)
- 5 stroužků česneku
- 1 cm čerstvého zázvoru
- 130 ml sojové omáčky (cca 8 velkých lžic)
- 1 lžíce vinného octu
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce cukru krystal
Na ozdobu
Jak na to
- Nakrájejte kuřecí maso na velké podlouhlé kusy, které se velikostí budou podobat větším nugetám.
- Jednotlivé kousky dobře osolte a opepřete. Na pánvi si rozehřejte několikacentrimetrovou vrstvu oleje na smažení.
- V misce rozkvedlejte mouku s kukuřičným škrobem a vodou. Získáte těstíčko, pokud by bylo příliš řídké, přidejte ještě lžíci mouky.
- Dejte přímo do misky s těstíčkem kuřecí kousky a promíchejte, aby se těstíčko dostalo do všech zákoutí. Kuře obalené těstíčkem postupně lovte vidličkou z těstíčka a vkládejte do rozehřátého oleje.
Smažení
- První smažení: Smažte kousky kuřete na středně vysokou teplotu (dobu odhadněte podle toho, jak velké kousky používáte – kuře by mělo být po prvním smažení propečené, těstíčko pevné a bílé. Pak kuře vytáhněte a nechte chvíli odpočinout na talíři vyloženém papírovou utěrkou. Takto usmažte a odložte všechny kousky.
- Nyní přichází druhé smažení: Zvyšte teplotu a vraťte do oleje kousky kuřete, které jste smažili jako první. Tentokrát by mělo stačit pár minut, dokud kuře nezezlátne. Těstíčko takto bude mnohem křupavější.
Omáčka
- Zatímco smažíte kuře, můžete si začít připravovat omáčku. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno nebo propasírujte. Zázvor lžičkou oškrábejte, dužinu nasekejte nadrobno nebo nastrouhejte nadrobno. Pokud používáte chilli papričky, očistěte je a nasekejte na drobné kousky.
- Na pánvi rozehřejte sezamový olej, poté vhoďte nasekané ingredience (česnek, zázvor, chilli).
- Chvíli smažte, aby ingredience uvolnily svou vůni a chuť, poté přidejte všechny ostatní ingredience. Za občasného míchání nechte všechny ingredience vařit asi 10 minut na mírném plameni – omáčka by měla jen lehce pěnit. Po chvíli začne houstnout, po deseti minutách bude jako tekutější sirup.
Dokončení
- Jakmile máte kuřecí kousky osmažené dozlatova, odložte je na papír a nechte je trochu odkapat.
- Poté je postupně vkládejte do omáčky, aby se obalily ze všech stran. Skládejte je na talíř. Jakmile takto omáčíte všechny kousky kuřete, polijte je zbývající omáčkou.
- Bohatě posypejte sezamovým semínkem a nasekanou jarní cibulkou.
- Servírujte jen tak samotné s čerstvým pečivem nebo s bílou rýží.
Shrnutí
Recept na
Korejské smažené kuře YANGNYEOM TONGDAK
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
41 Review(s) Based on