Potravina, která se připravuje po tisíce let. Kulturní symbol i základní ingredience asijských kuchyní. RÝŽE! Na světe se každý rok údajně sní přes 740 milionů tun rýže. Existuje spousta druhů rýže, které se liší chutí, konzistencí, vůní i použitím. Ve svém ochutnávacím hledáčku se proto dnes zaměřím na nejpoužívanější druhy rýže a popíšu vám vše, co jsem se o nich dozvěděla. Taky bych zde chtěla poděkovat serveru ŽENA-IN, díky kterému jsme se zúčastnila příjemného kurzu vaření s rýží i dalšími zdravými surovinami, a také značce MENU Gold, která mi poskytla různé druhy rýže k otestování.
Zajímavosti o rýži
- po kukuřici a cukrové třtině je to třetí nejčastěji pěstovaná surovina na světě
- rýže byla poprvé připravována v Asii, odkud se díky zámořským plavbám dostala do Španělska a Portugalska, pak se rozšířila do zbytku Evropy a se zaoceánskými plavbami také do Spojených států
- existuje banka, ve které se shromažďují všechny vypěstované vzorky rýže, jmenuje se International Rice Genebank a má kolem 130 000 vzorků rýže
- existuje spousta typů dělení: rýže setá a rýže horská podle způsobu pěstování, dále typy indica, japonica, aromatic a glutionous, další rozdělení je podle tvaru na dlouhozrnnou, kulatozrnnou a krátkozrnnou
- z rýže se vyrábí rýžová mouka, rýžové mléko, rýžové pivo, víno i pálenka
Jaké rýže jsem během svého zkoumání prozkoumala a ochutnala?
Dlouhozrnná rýže
Dlouhá špičatá zrnka a malá lepivost. To jsou dvě nejdůležitější charakteristiky dlouhozrnné rýže. Používá se nejčastěji jako příloha, protože je i po uvaření sypká a nelepí se do hrudek. Také se používá jako ingredience do různých pilafů nebo salátů – tedy všude tam, kde je žádoucí, aby zrnka nelepila. Tuto rýži koupíte buď v sáčcích označených jako dlouhozrnná rýže, případně si můžete vybrat některou ze specifických odrůd. Mezi nejznámější odrůdy dlouhozrnné rýže patří Basmati a jasmínová rýže.
Tipy na recepty:
Rýže Basmati
Rýže Basmati je druh dlouhozrnné rýže s krásnou bílou barvou. Pěstuje se především v oblasti severní Indie a Pákistánu, nejčastěji v podhůří Himalájí. Je typická také tím, že po uvaření krásně voní. Po uvaření se každé zrnko protáhne na dvojnásobek a nejčastěji se podává jako příloha k indickým jídlům.
Tipy na recepty:
- Indická kuřecí TIKKA MASALA
- BIRYANI: Indická rýže s kuřecím masem
- Perská šafránová rýže s kuřetem TANCHIN
Jasmínová rýže
Jasmínová rýže bývá často s rýži Basmati zaměňována, oproti jiným druhům dlouhozrnné rýže je ale trochu lepivější. Hezky voní a používá se především v zemích na východě Asie. Pěstuje se v Thajsku, takže patří mezi neodmyslitelnou součást thajské kuchyně, velmi často ji najdete také v čínské a japonské kuchyni. Nejčastěji se připravuje neochucená jako příloha.
Tipy na recepty (jasmínová rýže jako příloha):
Kulatozrnná rýže
Rozdíl mezi dlouhozrnnou a kulatozrnnou rýží určitě uvidíte na první pohled. Kulatozrnná rýže je výrazně kulatější, baculatější a kratší. Její nejznámější charakteristikou je kromě tvaru také to, že má vyšší podíl škrobu. Díky tomu je po uvaření lepivější a jídla zahušťuje. Hodí se proto do pokrmů, kde je žádoucí krémovitá konzistence. Skvělá je pro mléčné kaše, rýžové nákypy nebo rizota. Právě na rizoto je ale úplně nejvhodnější druh rýže arborio nebo carnaroli.
Rýže arborio
Arborio je kulatozrnná “perličková” odrůda rýže, která se pěstuje především na území Itálie. A v této zemi se také nejvíce konzumuje, používá se totiž na přípravu legendárního italského rizota. Tato rýže dobře vstřebává tekutinu a má vysoký obsah škrobu, který se při pomalém vaření postupně uvolňuje. Po uvaření také vznikne delikátní krémová směs.
Tipy na recepty:
Rýže bomba
Rýže bomba, neboli španělsky arroz bomba, je druh španělské krátkozrnné rýže, která je nejčastěji připravuje v oblasti španělské Valencie. Právě z tohoto města pochází světoznámá šafránová rýže paella, která patří mezi nejoblíbenější recepty španělské kuchyně. Rýže bomba velmi dobře absorbuje tekutiny (v případě paelly vývar, ve kterém se vaří). Po uvaření jsou zrnka oddělená a přitom obalená lahodnou šafránovou omáčkou. Rýže je dobře odolná proti rozvaření.