Skvělá výrazná citronová chuť, vůně marockého koření a bylinek, měkké a šťavnaté maso, zelené olivy jako třešnička na dortu. Když jsem toto jídlo poprvé ochutnala v Maroku, překvapilo mě, kolik chutí se vejde do jednoho talíře. A bylo mi jasné, že kombinaci kuřecího masa s citrony a zelenými olivami jsem si rozhodně nedala naposledy.
Tažín s citrony je jedním z nejoblíbenějších jídel marocké rodinné kuchyně. Tažín je tradiční hliněná nádoba s pokličkou kónického tvaru, ve které se připravuje pomalým dušením maso, zelenina nebo kuskus. Stejně tak jídla, která tímto dušením vzniknou, se označují jako tažíny. V receptu níže najdete návod, jak připravit tažín s citrony z kuřecího masa, běžně se ale připravuje také s hovězím masem. Můžete použít stejnou marinádu, jen maso bude potřebovat delší dobu na přípravu, aby bylo měkké.
V názvu receptu najdete ještě jedno arabské slovo, které nejspíš neznáte: mchermel. Mchermel (arabsky مشَرْمل) můžeme přeložit jako “marinovaný“. Slovo ale neoznačuje jen samotné marinování, ale také celý způsob přípravy jídla, kdy se maso nejprve marinuje a poté v marinádě dusí, dokud se maso nepropeče a nevznikne skvělá omáčka. Pro přípravu budete potřebovat jednu speciální ingredienci, o které vám napíšu trochu víc v dalším odstavci: nakládané citrony.
O nakládaných citronech
Nakládaný citron je marocká specialita, kterou si buď můžete připravit doma, pokud máte dostatek času, nebo si ji koupit již hotovou. Hotové nakládané citrony jsem koupila v obchodě s orientálními potravinami. Pro domácí přípravu potřebujete 6 bio citronů, 8 lžiček soli a převařenou vodu. 4 citrony rozřízněte z jedné strany na čtvrtiny (aby pořád držely pohromadě), zevnitř je posolte a naskládejte do sklenice. Zalijte vychlazenou převařenou vodou, aby citrony byly ponořené. Zbývající dva citrony vymačkejte přímo do vody. Sklenici uzavřete a nechte alespoň 4 týdny odležet, pak je můžete použít v receptu.
P. S.: Na blogu už najdete několik receptů marocké kuchyně, které se připravují v tradičním tažínu: marocký kuřecí tažín s datlemi a vlašskými ořechy nebo marocký hovězí tažín se sušenými švestkami a mandlemi.
Kuřecí tažín s citronem a olivami
Co potřebujete
- 500 g kuřecího masa (např. horní nebo spodní stehna)
- 1 menší nakládaný citron
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička kurkumy
- půl lžičky mletého zázvoru
- půl lžičky římského kmínu
- špetka šafránu
- hrst čerstvé petržele
- hrst čerstvého koriandru
- 2 lžíce olivového oleje
- půl lžičky soli
- 1 cibule
- hrst zelených oliv
- půl čerstvého citronu
Jak na to
- Nejprve si naložíme kuře. Nakládaný citron rozkrojte na čtvrtiny, vydlabejte a nakrájejte nadrobno dužinu. Dejte ji do misky (kůru si odložte bokem, později ji použijeme). Do misky přidejte propasírovaný česnek, mletou papriku, zázvor, římský kmín, sůl, šafránovou vodu a olivový olej. Přidejte nasekaný koriandr a petržel. Zamíchejte, přidejte kuře a všechny kousky dobře obalte v marinádě. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc.
- Nyní se vrhneme na samotný tažín: do zapékací misky (nebo do tradičního kamenného tažínu) dejte trochu oleje. Cibuli si oloupejte a nakrájejte nadrobno, vhoďte do oleje a promíchejte. Na cibuli dejte kousky kuřecího masa a zbylou marinádu z masa. Přikryjte a dejte péct na 180 °C do trouby. Po cca 1 hodině vytáhněte, přidejte zelené olivy, zakápněte šťávou z půlky čerstvého citronu a vraťte na 5 minut do trouby.
- Servírujte s arabskou pitou nebo s kuskusem.
One thought on “Marocký kuřecí tažín s citrony MCHERMEL”