Královna avokád, tímto vznešeným titulem se pyšní předkrm z avokáda plněného kuřecí směsí a servírovaného se svěžím salátkem a vejcem. Palta reina je jedním z nejoblíbenějších chilských předkrmů, klidně si toto plněné avokádo můžete dát jako lehký oběd nebo večeři. Tradiční verze jídla by mělo obsahovat náplň s kuřetem, dnes se ale připravuje také s tuňákem, krevetami, kukuřicí nebo krabím masem.
Pokud umíte španělsky, možná vás překvapí (stejně jako jsem byla v Chile překvapená já), že avokádu se v Chile říká palta. V kastilské španělštině se používá slovo aguacate, jelikož je ale avokádo jedním z původních produktů Jižní Ameriky, dosud se používá původní kečuánský název. Paltas rostou na vzrostlých stromech, které v Chile najdete v zahradách i parcích. Najdete je v každé domácnosti, každé lednici a na menu každé restaurace. A Chilané kombinují avokádo se vším, jedním z místních pouličních jídel je například completo italiano (italský hot dog), což je párek v rohlíku s rajčetem, hromadou avokáda a spoustou majonézy.
Recept na plněné avokádo palta reina
Co potřebujete
- 2 menší avokáda
- půl citronu
- 2 kuřecí stehna (nebo jiné kousky kuřete)
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce nakládané papriky
- 4 proužky čerstvé červené papriky
- 2 černé olivy
- 2 natvrdo uvařená vejce
- salát podle vaší volby (ledový, frisée, polníček…)
- sůl a pepř
Jak na to
- Osolte a opepřete kuřecí stehna. Pokapejte je olivovým olejem a dejte je do trouby na 180 °C. Nechte je péct, dokud nebudou propečené naskrz, bude to podle velikost stehen trvat až 45 minut.
- Oberte maso ze stehen a nasekejte ho na drobné kousky. Nakládanou papriku nakrájejte na drobné kousky. Smíchejte maso s paprikou a majonézou. Avokádo rozkrojte podélně napůl a vytáhněte z něj pecku. Pokapejte citronovou šťávou a lehce osolte.
- Vnitřní část naplňte kuřecí směsí. Nahoru dejte kousek čerstvé papriky, olivu rozkrojenou napůl a kousek vařeného vejce. Na každý talíř dejte libovolně ochucené listy salátu, doprostřed dejte půlku plněného avokáda, dozdobte vejcem a paprikou.