Po objevení Ameriky s sebou Evropané na nový kontinent dovezli nejen spoustu nových ingrediencí, ale také kuchařských postupů. Díky tomu se v amerických kuchyních smíchaly tradičními evropské chutě s ingrediencemi lokálních kmenů a národů a vznikla neuvěřitelná mezinárodní fúze plná exotických tónů. A to je také případ fricasé!
Jedná se totiž o francouzský název kubánského jídla se skvělou výraznou chutí s exotickými tóny. Jako fricasé se označují různá dušená jídla, kdy se nejprve opeče maso spolu s nějakou zeleninou a pak se dusí, dokud není propečené. Nejčastěji se připravuje s kuřecím masem, ale najdeme recepty s králíkem nebo třeba s křepelkou. Fricasé de pollo je kuřecí maso, v tomto případě dušené s bramborami a zelenými olivami ve výrazné pomerančové omáčce. Poprvé se v objevil v kubánské kuchařce z roku 1925, od té doby se stalo jedním z oblíbených rodinných jídel, které připravíte v jednom hrnci. Tak přeneste se na chvilku na Kubu!
Recept na kubánské kuře
Co potřebujete
- 6 kousků kuřete (ideální jsou horní nebo spodní stehna)
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1 hořkého pomeranče (nebo šťáva z 1 pomeranče a šťáva z 1 citronu)
- 1 červená paprika
- 1 větší cibule
- 200 g rajčatového pyré
- 400 g brambor
- 1 bobkový list
- 1 hrnek suchého bílého vína
- půl hrnku vody nebo vývaru
- olivový olej
- sůl a pepř
Jak na to
- Kuře vykostěte. Připravte si marinádu: smíchejte sůl, rozdrcený česnek, cibuli nakrájenou na kolečka, papriku nakrájenou na tenké plátky a šťávu z pomeranče. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu.
- V hrnci s tlustým dnem rozehřejte trochu oleje na vyšší teplotu. Vylovte kousky masa z marinády a opečte ho dozlatova ze všech stran. Pak přidejte marinádu, přidejte rajčatové pyré, víno, vodu, sůl a pepř. Přiveďte k varu a nechte probublávat 15 minut. Mezitím si oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky. Po uplynutí zmíněných 15 minut, přidejte brambory ke kuřeti a vařte dalších 15 minut.
- Ochutnejte omáčku, podle potřeby dosolte. Až úplně nakonec vhoďte do omáčky olivy. Servírovat můžete maso samotné, případně jako přílohu zvolte dlouhozrnnou rýži.