FRICASÉ DE POLLO: kubánské kuře s pomeranči

Po objevení Ameriky s sebou Evropané na nový kontinent dovezli nejen spoustu nových ingrediencí, ale také kuchařských postupů. Díky tomu se v amerických kuchyních smíchaly tradičními evropské chutě s ingrediencemi lokálních kmenů a národů a vznikla neuvěřitelná mezinárodní fúze plná exotických tónů. A to je také případ fricasé!

Jedná se totiž o francouzský název kubánského jídla se skvělou výraznou chutí s exotickými tóny. Jako fricasé se označují různá dušená jídla, kdy se nejprve opeče maso spolu s nějakou zeleninou a pak se dusí, dokud není propečené. Nejčastěji se připravuje s kuřecím masem, ale najdeme recepty s králíkem nebo třeba s křepelkou. Fricasé de pollo je kuřecí maso, v tomto případě dušené s bramborami a zelenými olivami ve výrazné pomerančové omáčce. Poprvé se v objevil v kubánské kuchařce z roku 1925, od té doby se stalo jedním z oblíbených rodinných jídel, které připravíte v jednom hrnci. Tak přeneste se na chvilku na Kubu!

Kubánské kuře s pomeranči fricasé de pollo - Ochutnejte svět

Recept na kubánské kuře

Co potřebujete

  • 6 kousků kuřete (ideální jsou horní nebo spodní stehna)
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z 1 hořkého pomeranče (nebo šťáva z 1 pomeranče a šťáva z 1 citronu)
  • 1 červená paprika
  • 1 větší cibule
  • 200 g rajčatového pyré
  • 400 g brambor
  • 1 bobkový list
  • 1 hrnek suchého bílého vína
  • půl hrnku vody nebo vývaru
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Jak na to

  1. Kuře vykostěte. Připravte si marinádu: smíchejte sůl, rozdrcený česnek, cibuli nakrájenou na kolečka, papriku nakrájenou na tenké plátky a šťávu z pomeranče. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu.
  2. V hrnci s tlustým dnem rozehřejte trochu oleje na vyšší teplotu. Vylovte kousky masa z marinády a opečte ho dozlatova ze všech stran. Pak přidejte marinádu, přidejte rajčatové pyré, víno, vodu, sůl a pepř. Přiveďte k varu a nechte probublávat 15 minut. Mezitím si oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky. Po uplynutí zmíněných 15 minut, přidejte brambory ke kuřeti a vařte dalších 15 minut.
  3. Ochutnejte omáčku, podle potřeby dosolte. Až úplně nakonec vhoďte do omáčky olivy. Servírovat můžete maso samotné, případně jako přílohu zvolte dlouhozrnnou rýži.Kubánské kuře s pomeranči fricasé de pollo - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
FRICASÉ DE POLLO: kubánské kuře s pomeranči
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *