Neuvěřitelná kombinace měkkého kořeněného masa se sušenými švestkami, křupavými mandlemi a sezamem. Tento tradiční marocký tažín se nejčastěji připravuje z hovězího nebo jehněčího masa a patří mezi nejoblíbenější jídla u rodinného stolu. Jeho příprava je rychlá, kombinuje typické marocké ingredience a výsledná chuť? Budete se olizovat! Tradičně se toto jídlo připravuje v tažínech (také se píše jako tagine nebo tajine), což jsou hliněné nádoby s typickou pokličkou kónického tvaru. V těchto nádobách se maso pomalu dusí, přičemž se pára neustále vrací na dno. Tak je výsledné maso dokonale propečené a šťavnaté. Tažín je poté název jak pro tuto nádobu, tak pro vzniklý pokrm. Jelikož není úplně jednoduché u nás tažín koupit, doporučuji zvolit rychlejší a stejně efektivní variantu, kterou je tlakový hrnec. Doručí stejně dobrý výsledek, jen za kratší čas a trochu pohodlněji 🙂
Recept na marocký tažín z hovězího masa
Co potřebujete
- 500 g hovězího masa (kýta, plec)
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 cm čerstvého zázvoru
- 100 g sušených švestek
- 100 g mandlí
- 2 lžíce sezamu
- 1 lžíce medu
- hrst čerstvého koriandru
- koření: 2 lžičky soli, půl lžičky pepře, 1 lžička kurkumy, trocha šafránu, 1 lžička skořice
Jak na to: Příprava v tlakovém hrnci
- Nakrájejte cibuli, nasekejte česnek a nastrouhejte zázvor. Masto nakrájejte na větší kusy (cca 4cm kostky).
- Rozehřejte trochu oleje v hrnci, vhoďte cibuli a zázvor. Po chvíli přidejte česnek. Chvíli restujte. Poté vhoďte do hrnce maso a nechte ho na vysokou teplotu zatáhnout a lehce opéct. Poté přidejte veškeré koření a promíchejte. Zalijte půl hrnkem vody (aby maso bylo téměř ponořené), promíchejte, uzavřete tlakový hrnec a nechte na nižší teplotu dusit 50 minut.
- Zatímco se maso dusí, připravíme si sušené švestky a mandle. Švestky dejte do menšího hrnce, zalijte je trochou vody a přidejte lžíci medu. Zahřejte a za častého míchání vařte: švestky změknou, obalí se medem a voda se téměř vypaří.
- Na pánvi poté nasucho opečte mandle (použijte celé mandle, již očištěné od slupek).
- Jakmile uběhne stanovený čas, sundejte pokličku z tlakového hrnce a zkontrolujte, zda je maso udušené doměkka. Pokud ano, zvyšte teplotu a nechte zredukovat a lehce zhoustnout omáčku, ve které se maso dusilo.
- Jak jídlo naservírovat? Dejte do talíře maso i s omáčkou a ozdobte opečenými mandlemi. Nakonec přidejte švestky, které lehce otisknete do sezamových semínek, a kousky čerstvého koriandru.
3 thoughts on “Marocký hovězí tažín se sušenými švestkami a mandlemi”