Tzatziki jsou jedním ze nejznámějších řeckých jídel, jeho tradice se však neomezuje jen na Řecko – v různých regionálních variantách se tzatziki připravují ve všech zemích bývalé osmanské říše (Turecko, Azerbajdžán, Írán, Írák atd.).
Podle jedné z legend však přišly tzatziki do Evropy z Indie, kde se připravuje podobný pokrm zvaný raita. V době, kdy byla Indie pod perskou nadvládou, připravovali Indové svým uzurpátorům indická jídla, nicméně ti nebyli zvyklí na jejich sílu a pikantnost. K pokrmu biryani, což je indická rýže s kořením, tak začali Indové servírovat také pokrm raita (jogurt s okurkou). Pak chybělo málo, aby se pokrm obchodními stezkami dostal do Osmanské říše a aby se s odstupem času neodmyslitelně usídlil také v řeckých kuchařkách.
Ochutnejte jídlo, které v průběhu historie procestovalo půlku světa! Jedním ze skvělých letních pokrmů jsou tzatziki servírované s čerstvým pita chlebem a s grilovaným masem na špejli souvlaki a s čerstvou pitou.
Recept na pravé řecké tzatziki
Co potřebujete
- 1 okurka
- 1,5 hrnku řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky olivového oleje
- půl lžičky bílého octa
- půl lžičky soli
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička kopru (volitelné, ne vždy se přidává)
Jak na to
- Nastrouhejte okurku, pak ji vymačkejte tak, aby měla co nejméně vody.
- Česnek nasekejte na co nejdrobnější kousky a smíchejte jej s jogurtem, olejem, solí, octem, citronem i koprem. Nakonec přidejte i okurku.
- Tzatziki podávejte vychlazené s čerstvou řeckou pitou.
Podívejte se také na skvělé recepty, které můžete s tzatziki servírovat:
3 thoughts on “Dip, který procestoval svět: řecké TZATZIKI”