Kuřecí kari špíz z Kambodži – SACH MOAN CARI ANG CHOMKAK

V údolí řeky Mekong v jihovýchodní Asii – konkrétně v chudém státu Kambodža a v sousedním Vietnamu – žije etnická menšina Khmérů známá jako Khmer Krom. Jde o pomalu mizící buddhistickou populaci Khmérů, která nesouhlasí s nadvládou Vietnamu nad tímto územím a která se snaží udržovat i pod nátlakem vietnamské vlády své tradice, zvyky a kulturu. Říká se o nich, že jsou velmi společenští, jídlo je pro ně příležitostí k setkání s ostatními a vždy se sdílí. Z toho vychází spousta receptů na tzv. mahope sar, což jsou v překladu chuťovky nebo také drobné předkrmy. Mahope sar je podle Khmérů rituální jídlo, které odkazuje k době, kdy Khmer Krom lidé nebyli rozdělení mezi dva státy a jejich kultura ještě neskomírala.

Mezi nejčastější mahope sar patří grilované maso napíchnuté na špejli s typickou směsí koření a oblíbenou mango omáčkou. Vyzkoušejte tradiční recept na Sach Moan Cari Ang Chomkak neboli kuřecí kari maso napíchnuté na špejli, a to spolu s nepostradatelnou mango chilli omáčkou Tirk Salouk Swai.

Kambodžské kari kuřecí špíz - Ochutnejte svět

Recept na kuřecí špíz Sach Moan Cari Ang Chomkak

Co potřebujete

  • 2 kuřecí prsa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stonek citronové trávy
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 lžička medu nebo třtinového cukru
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička černého pepře
  • 0,5 hrnku vody
  • 2 lžičky rostlinného oleje

Jak na to

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na dlouhé úzké pásky.
  2. Česnek, jarní cibulku a citronovou trávu nasekejte na drobné kousky, pak smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi a připravte marinádu.
  3. Pásky masa smíchejte s marinádou a nechte odpočinout minimálně 4 hodiny (ideálně do druhého dne).
  4. Maso pak napíchejte na špejle (měly by se používat z bambusového dřeva, ty však u nás budou hůře k sehnání) a to tak,že postupně proužek masa propíchnete špejlí na různých místech, až vám vznikne špíz jako na obrázku.
  5. Špíz grilujte na dozlatova a podávejte s mango chilli omáčkou.

Kambodžské kari kuřecí špíz - Ochutnejte svět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *