MANIOK/YUCA/CASSAVA a TAPIOKA: Co je to?

Když přijde řeč na tropické plodiny a cizokrajné recepty, někdy je snadné se v názvech ztratit. Pokud jste narazili na některý z výše uvedených pojmů – maniok, yuca, cassava a tapioka – pak si pravděpodobně říkáte, jaký je mezi nimi rozdíl. Vše vám v tomto článku vysvětlím.

Co je to maniok

Maniok jedlý je keř, který se pěstuje v tropických oblastech Latinské Ameriky, Afriky a Asie (největšími pěstiteli je Nigérie a Brazílie). Tento keř je známý známý svou odolností vůči suchu a chudé půdě, díky tomu se může pěstovat i v oblastech s horšími klimatickými podmínkami. Z rostliny se zpracovávají kořenové hlízy, které jsou bohaté na škrob. Jsou důležitou součástí jídelníčku v mnoha zemích.

Co je to yuca a cassava

Názvy maniok, yuca a cassava označují stejnou rostlinu: maniok jedlý. Jedná se tedy o synonyma, jen každý z názvů se používá v jiné oblasti. 

Yuca: Název yuca se obvykle používá v Latinské Americe, zejména v Mexiku a v jiných španělsky mluvících zemích. Například v Mexiku se často mluví o “yuca” jako o hlíze, která se připravuje a konzumuje podobně jako brambory.

Cassava (česky kasava): Cassava je termín používaný v anglicky mluvících zemích: v Severní Americe a Spojeném království.

Co je to tapioka?

Tapioka je škrob získaný z kořene manioku. Kořen se nejprve oloupe, pak naseká a nakonec se stlačí, aby se oddělil škrob od vlákniny. Získaný škrob se suší a mele na jemný bílý prášek.

Jak se zpracovává a připravuje maniok

Tapiokové placky a pudink

Prášek získaný při výrobě tapioky se označuje jako tapioková mouka. Ta se používá pro přípravu různých jídel (například tapiokové placky nebo tapiokové pečivo) nebo jako zahušťovadlo do pokrmů. Tapioková mouka je oblíbená nejen pro svou jemnou chuť a konzistenci, ale také proto, že je přirozeně bezlepková. Může se také lisovat do malých kuliček (perel), které jsou oblíbenou surovinou pro přípravu pudinků. 

Tip na recept: PÃO DE QUEIJO: Brazilské sýrové bochánkyPao de quiejo - brazilské sýrové bochánky - Ochutnejte svět

Farofa

Farofa je jídlo připravované z pražené maniokové mouky. Dochucuje se nejčastěji solí, pepřem, kořením nebo bylinkami. Tato směs je oblíbená v Brazílii jako příloha k jídlům (nejčastěji feijoada, ryby nebo steaky).

Kořen manioku/yuca

Samotný kořen manioku lze připravovat různými způsoby. V Brazílii je populární smažený maniok (“mandioca frita” nebo “aipim frito”), jako příloha se připravuje maniok také vařený nebo pečený.Smažený maniok/yuca/cassava

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *