Na jihu horkého Španělska, kde se potkává Evropa s horkou Afrikou, se nachází region, který je směsicí kultur, temperamentů a nálad. Andalusie! Gazpacho je polévka, ale právě kvůli horkému počasí se nepodává teplá, nýbrž pořádně vychlazená. Existují různé varianty, mezi typy gazpacha patří ajoblanco (bílá polévka z česneku) a salmorejo (krémová rajčatová polévka z Córdoby). Kouzlo nápoje ze sezónních potravin bohatého na tekutiny a minerály bylo objeveno již v 17. století a prý španělské gazpacho cestovalo i s Cristobalem Colombem do Ameriky.
Dnes patří mezi nejoblíbenější jídla španělské kuchyně. Doporučujeme podávat pořádně vychlazené, před servírování zakápněte kvalitním olivovým olejem a můžete ozdobit trochou zeleniny nebo čerstvou petrželkou. Gazpacho se často neservíruje v talířích, ale ve skleničkách a pije se.
Recept na studenou polévku gazpacho
Co potřebujete:
- 1 kg rajčat
- 1 malá cibule
- kousek okurky (tak 5 cm)
- půl zelené papriky
- půl červené papriky
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce vinného octa
- 2 lžičky soli
Jak na to:
- Příprava gazpacha je velmi jednoduchá. Stačí zeleninu dobře omýt, nakrájet na menší kousky a všechny suroviny přidat do mixéru. Doporučujeme přidat nejprve méně octa a soli a podle chuti přidávejte. Každý má jinou chuť .
- Rozmixujte! Pokud chcete mít gazpacho naprosto hladké, můžete jej přelít přes sítko a získat tak čistou zeleninovou šťávu.
¡Buen provecho! (španělsky Dobrou chuť :-))
Co můžete udělat jinak?
- Gazpacho s melounem: Přidejte do gazpacha kousky žlutého melounu. Ovoce je skvělým doplňkem ke svěží zelenině!
- Jahodové gazpacho: Do gazpacha můžete přidat také jahody (všechny ostatní ingredience zůstávají stejné). Může se to zdát jako zvláštní kombinace, ale jahody skvěle svou svěží nasládlou chutí gazpacho ozvláštní.
- Tapas: Servíruje gazpacho s dalšími španělskými dobrotami jako tapas – drobné pochutiny k pití. Můžete servírovat krevetky na česneku, španělskou sušenou šunku jamón a španělské ovčí sýry, opékané papričky pimientos de padrón, slaný koláč empanada s tuňákem nebo například tortillu de patatas (španělská bramborová tortila).
4 thoughts on “Španělské GAZPACHO: studená rajčatová polévka”