Rozmazlený táta. To je v překladu název tohoto skvělého arabského dipu baba ganoush (také baba ghanouj nebo baba ghanoush). A čím že se to rozmazluje? Skvělým pečeným lilkem, které se rozmačká a ochutí dalšími ingrediencemi, až vznikne krémový dip nebo pomazánka, který nejlépe chutná s kousky čerstvě upečené pity. Tento dip prý vznikl díky starému otci, kterému jeho dcera musela jídlo rozmačkávat, aby jej bez zubů mohl sníst, dnes je velmi oblíbeným mezze (drobnou pochutinou) jak v arabských zemích, tak v zemích Blízkého východu. Někdy se mu dokonce říká lilkový kaviár. V Izraeli se servíruje velmi podobný dip – salat hatzilim – který zaměňuje tahini za majonézu.
Lilek se původně pro tento recept opékal nebo griloval na ohni, aby voněl po kouři, což krásně dotváří chuť výsledného baba ganoush. V domácích podmínkách si jej můžete opéct například na plynovém sporáku tak, že lilek zabalíte do alobalu a položíte jej přímo na plynový plamen. Jeho tuhá slupka se sice spálí, ale vnitřek bude měkký a propečený. Bez problému ale zvládnete tento recept s lilkem upečeným v troubě tak, jak popisuji v receptu níže.
Baba ganoush se ochucuje podobnými ingrediencemi jako hummus – tahini, citronem, česnekem a kořením – přičemž nikde není dán přesný poměr těchto ingrediencí. Každá rodina má svůj tradiční recept, proto dejte na svou chuť a poměry si bez výčitek uzpůsobte.
Recept na lilkový dip baba ghanoush
Co potřebujete
- 1 lilek
- 2 lžíce tahini
- půl citronu
- 1 stroužek česneku
- půl lžičky římského kmínu
- půl lžičky soli
- špetka chilli
Jak na to
- Celý lilek omyjte, osušte a ze všech stran propíchejte vidličkou.
- Rozehřejte troubu na 230 °C a lilek položte přímo na rošt (na dno trouby můžete položit plech, aby vám tekutina nezašpinila troubu). Pečte 30 minut. Po upečení bude lilek na povrchu scvrklý a uvnitř úplně měkký.
- Po upečení rozkrojte a nechte chvilku vychladnout. Poté můžete snadno sloupnout tmavou slupku, pokud by vám to nešlo, můžete vnitřek lilku do misky vydlabat.
- Lilek nakrájejte na velmi drobné kousíčky a ihned jej pokapejte citronem, aby nezhnědl.
- Smíchejte s vylisovaným česnekem, tahini i kořením a zamíchejte. Vidličkou můžete výslednou směs ještě rozmačkat. Pokud byste chtěli úplně hladký dip nebo pomazánku, můžete všechny ingredience dát do blenderu a rozmixovat je.
- Před podáváním lehce zakápněte kvalitním olivovým olejem, můžete lehce posypat sladkou paprikou a posypat čerstvou petrželkou nebo koriandrem. Podávejte s domácí pitou, kterou můžete baba ganoush nabírat.
Skvělý recept! Dělal jsem nám to s domácí máslovou pitou, obojí napoprvé. Už nikdy jinak!