ZEYTİN PİYAZI: Turecký olivový salát

Olivy buď milujete, nebo nenávidíte. Pokud patříte mezi ty, kteří je milují, pak budete milovat i tento salát. Jeho hlavní ingrediencí jsou zelené nakládané olivy, které doprovází celý festival tradičních tureckých ingrediencí. Důležité je dochucení olivovým olejem, citronem, bylinkami a chilli papričkou. Na konec salát posypete granátovým jablkem a vlašskými ořechy, což je kombinace, která z “běžných” nakládaných oliv udělá chuťovou bombu.

Piyaz je turecký výraz pro salát, v jehož základu najdete cibuli, v tomto případě je to jarní cibulka. Název zeytin piyazi tedy odkazuje na piyaz se zelenými olivami. Tento olivový salát se nejčastěji objevuje na stolech jako mezze, tedy jako jedno z mnoha menších jídel, které dohromady tvoří předkrmy nebo menší jídlo. Turkové také milují jíst olivy na snídani, Zeytin piyazi se tak často servíruje jako součást snídaňové hostiny. U snídaně se schází celá rodina, která si v klidu a pohodě dopřává spoustu dobrot klidně po dobu několika hodin.

Jedinou ingrediencí, která je u nás hůře k dostání, je melasa z granátového jablka. Tu seženete v každém obchodě s arabskými potravinami. Mohli byste si ji také vyrobit tak, že odšťavníte granátové jablko a šťávu svaříte do konzistence sirupu. Pokud vás ani jedna z variant neuspokojí, přidejte do salátu více zrníček granátového jablka a doslaďte ho medem. Je také dobré pohlídat si slanost nakládaných oliv, které k přípravě salátu použijete. Pokud by byly moc slané, určitě nepřidávejte další sůl, nebo dokonce olivy dejte na nějaký čas do vody, aby se soli zbavily.

Turecký olivový salát

Recept na turecký olivový salát

Co potřebujete

  • 250 g zelených oliv
  • 1 červená paprika (kapie) 100 g
  • hrst čerstvé petržele
  • 1 stonek jarní cibulky

Na dresink

  • 1 lžička soli (solíme podle toho, jak jsou slané olivy)
  • 1 lžička tymiánu
  • 50 ml melasy z granátového jablka (případně nahraďte 1 lžící citronové šťávy a 1 lžící medu)
  • 1 lžička sušených chilli papriček
  • šťáva z půlky citronu
  • olivový olej

Na servírování

  • 150 g vlašských ořechů
  • polovina granátového jablka (vyloupaná semínka)

Jak na to

  1. Nakrájejte olivy na menší kousky. Papriku nakrájejte na krátké tenké proužky. Jarní cibulku překrojte podélně napůl, poté nakrájejte (vzniknou půlkolečka). Petržel nasekejte nadrobno.
  2. Smíchejte si ingredience na dresink: použijte všechny ingredience kormě soli, tu zatím odložte bokem. Solit salát budeme až na konci, některé olivy v nálevu jsou tak slané, že salát další sůl potřebovat nebude.
  3. Smíchejte dohromady olivy, papriku, jarní cibulku, petržel a dresink. Ochutnejte, podle potřeby dosolte. Dejte na talíř, na kterém budete salát servírovat.
  4. Vyloupejte si semínka z granátového jablka, vlašské ořechy nasekejte nahrubo. Salát hustě posypejte ořechy a granátovým jablkem.

ZEYTİN PİYAZI: Turecký olivový salát

Shrnutí
recipe image
Recept na
ZEYTİN PİYAZI: Turecký olivový salát
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Celkový čas

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *