PAI HUANG GUA 拍黄瓜: Čínský okurkový salát

Čínský okurkový salát Pai Huang Gua (拍黄瓜) je tradiční pokrm s dlouhou historií, která sahá až do starověké Číny. Tento osvěžující a lehký salát se obvykle připravuje z čerstvé okurky, kterou bez lítosti plochou stranou nože „rozflákáte“, až se rozpadne na několik podlouhlých dílů s nepravidelnými okraji, které nakrájíte na jednotlivé kousky.

Pai Huang Gua je často servírován jako předkrm nebo příloha k hlavním jídlům a je součástí rodinných večeří i slavnostních hostin. Tento pokrm je krásným příkladem jednoduchosti a čistoty čínské kuchyně, která zdůrazňuje čerstvé suroviny a vyvážené chutě.

Z ingrediencí vás může překvapit především černý rýžový ocet Chinkiang. Podařilo se mi ho bez problému sehnat v obchodě s asijskými potravinami, pokud se vám ale nebude chtít do něj investovat nebo ho neseženete, poradíte si také s běžným rýžovým octem. 

Čínský okurkový salát - pai huang gua

Recept na čínský okurkový salát

Co potřebujete

  • 1 salátová okurka (cca 200 g)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 jarní cibulka (volitelné)
  • hrst neloupaných arašídů (volitelné, cca 50 g)
  • hrst čerstvého koriandru (volitelné)

Dresink

  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce světlé sojové omáčky
  • 2 lžíce černého rýžového octa Chinkiang (pokud nemáte, použijte běžný světlý rýžový ocet)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bird´s eye chilli paprička (je hodně pálivá, přidejte jí jen tolik, kolik jste schopni zvládnout / pokud nemáte, použijte jiné pálivější chilli, klidně i sušené)

Jak na to

  1. Okurku omyjte a odkrojte její konce. Položte si ji na prkénko a a připravte si delší nůž s širokou plochou čepelí. Plochou stranou bouchejte do okurky, dokud se nerozpadne. Cílem je, aby z okurky vznikly pásky s nepravidelným okrajem uvnitř, určitě by neměl být rozbitý úplně na kaši.
  2. Okurek nakrájejte na větší kusy a dejte do misky. Posypejte solí a cukrem a odložte bokem.
  3. Jarní cibulku nakrájejte na drobnější kousky. Arašídy nasucho opražte na pánvi, poté je nahrubo nasekejte.
  4. Připravíme si dresink: česnek propasírujte nebo nasekejte nadrobno, chilli papričku očistěte od stopy a semínek a nakrájejte ji. Smíchejte chilli a česnek se zbytkem ingrediencí.
  5. Slijte vodu, kterou pustily kousku okurku. Přidejte jarní cibulku, arašídy, dresink a dobře promíchejte. Podle potřeby dochuťte (pro větší slanost použijte více sojovky, pro větší kyselost ocet a pro větší sladkost cukr).Čínský okurkový salát - pai huang gua

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
PAI HUANG GUA 拍黄瓜: Čínský okurkový salát
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *