Na paletě vietnamské kuchyně najdete maso, ryby, rýži, nudle, voňavé bylinky i čerstvou zeleninu. A jarní závitky mají od každého trochu. Jedním z názvů pro toto jídlo jsou císařské závitky, jelikož dříve byly připravovány především pro vietnamskou šlechtu. Koncept kombinování zeleniny, masa a rýžového papíru no jednoho závitku měl potěšit vyšší vrstvy a zároveň přinést jídla, které obsahuje správný poměr mezi yin a yang.
Závitky mají spoustu variant a jejich jména i ingredience se liší v jižním a severním Vietnamu a dokonce také v Asii a v Evropě, kam je přivezla vietnamská komunita imigrantů. Chả giò v překladu znamená “závitek z mletého masa”, a to v dialektu jižního Vietnamu. V severním dialektu se používá název Nem rán nebo jednoduše Nem. Rýžový papír je pro jídlo velmi důležitý, neboť dodává po usmažení jídlu správnou křupavost a chuť (na určitých místech Evropy). Existuje však i jiná varianta závitků – tzv. salátové závitky, kterým se ve vietnamštině říká Gỏi cuốn (v severním dialektu Nem cuốn). Thajská varianta salátových závitků, tzv. letní závitky se jmenuje Pa Pia Sod a do velké míry se vietnamským podobá. Nepřipravuje se však s rýžovými nudlemi.
Podobně je snadné si splést vietnamské a čínské závitky, zatímco čínské závitky jsou především ze sekaného zelí, výhonků mungo fazolí, cibule (doplněné o další ingredience), vietnamské závitky mají jako hlavní ingredienci mleté maso, nejčastěji v kombinaci s krevetami.
Recept na vietnamské jarní závitky
Základní ingrediencí je mleté vepřové maso doplněné o houby a zeleninu – jaká přesně zelenina to je, záleží na jednotlivých regionálních variantách. Následující recept je tak jedním z příkladů, jak můžete závitky připravit.
Co potřebujete
- 300 g mletého vepřového masa
- 75 g nudlí vermicelli (tenké rýžové nudle)
- hrst hub (cca 5 větších žampionů nebo jiných hub)
- 1 větší mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 malé vejce
- sůl, pepř
- kulatý rýžový papír (8-10 kusů)
Jak na to
Příprava masové směsi
- Nejprve si připravte zeleninu: cibuli nakrájejte velmi nadrobno, česnek propasírujte. Pokud máte sušené houby, namočte je do vody, poté nakrájejte. Čerstvé houby můžete rovnou nakrájet na malé kousky. Mrkev nastrouhejte nahrubo.
- Nudle nalámejte na co nejmenší kousky, poté je vhoďte do vroucí vody a vařte cca 3 minuty. Po této době budou napůl uvařené, ale stále spíš tuhé. Pak obsah hrnce zceďte přes cedník – horká voda odteče do odpadu, nudle zůstanou v cedníku. Poté je propláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.
- Dejte si vše do větší misky: nudle, maso a zeleninu, osolte a opepřete. Smíchejte ingredience dohromady, aby se vše propojilo, nejlépe se to dělá ručně. Nakonec přidejte vejce a znovu promíchejte.
Rolování závitků
- Připravte si velký talíř s okrajem nebo misku, do které se vleze rýžový papír, a naplňte je vodou. Dále budete potřebovat velký talíř, na kterém budete závitky rolovat a tác, na který budete odkládat hotové závitky.
- Rýžový papír vložte do nádoby s vodou a cca 10 sekund ho jemně máchejte ve vodě. Papír povolí a bude možné ho ohýbat a rolovat. Papír si položte na připravený prázdný talíř.
- Odeberte část náplně a položte ji ve tvaru válečku podélně do spodní části papíru. Pak přeložte spodní část papíru přes náplň.
- Poté přeložte levou a pravou část směrem do středu. Počínejte si opatrně, papír se snadno protrhne. Snažte se prsty dotvarovat závitek do hezkého válečku, aniž byste papír protrhli.
- Po přeložení všech tří stran chytněte váleček a začněte ho rolovat směrem od sebe nahoru. Hotový závitek odložte na tác. Skládejte závitky tak, aby se na táce nedotýkaly, mohly by se k sobě přilepit.
- Rozehřejte v pánvi nebo ve fritovacím hrnci vyšší vrstvu oleje a postupně v něm osmažte připravené závitky. Nesmažte na příliš vysokou teplotu, rýžový papír je velmi rychle osmažený dokřupava, ale náplň se musí propéct.
- Servírujte se sladkou chilli omáčkou nebo s nước chấm – to je rybí omáčka smíchaná s citronovou šťávou nebo octem, vodou, cukrem, česnekem a chilli papričkou.
2 thoughts on “Vietnamské jarní závitky s mletým masem Chả giò”