Vietnamské jarní závitky s mletým masem Chả giò

Na paletě vietnamské kuchyně najdete maso, ryby, rýži, nudle, voňavé bylinky i čerstvou zeleninu. A jarní závitky mají od každého trochu. Jedním z názvů pro toto jídlo jsou císařské závitky, jelikož dříve byly připravovány především pro vietnamskou šlechtu. Koncept kombinování zeleniny, masa a rýžového papíru no jednoho závitku měl potěšit vyšší vrstvy a zároveň přinést jídla, které obsahuje správný poměr mezi yin a yang.

Závitky mají spoustu variant a jejich jména i ingredience se liší v jižním a severním Vietnamu a dokonce také v Asii a v Evropě, kam je přivezla vietnamská komunita imigrantů. Chả giò v překladu znamená “závitek z mletého masa”, a to v dialektu jižního Vietnamu. V severním dialektu se používá název Nem rán nebo jednoduše Nem. Rýžový papír je pro jídlo velmi důležitý, neboť dodává po usmažení jídlu správnou křupavost a chuť (na určitých místech Evropy). Existuje však i jiná varianta závitků – tzv. salátové závitky, kterým se ve vietnamštině říká Gỏi cuốn (v severním dialektu Nem cuốn). Thajská varianta salátových závitků, tzv. letní závitky se jmenuje Pa Pia Sod a do velké míry se vietnamským podobá. Nepřipravuje se však s rýžovými nudlemi.

Podobně je snadné si splést vietnamské a čínské závitky, zatímco čínské závitky jsou především ze sekaného zelí, výhonků mungo fazolí, cibule (doplněné o další ingredience), vietnamské závitky mají jako hlavní ingredienci mleté maso, nejčastěji v kombinaci s krevetami.

Vietnamské smažené jarní závitky Cha Gio

Recept na vietnamské jarní závitky

Základní ingrediencí je mleté vepřové maso doplněné o houby a zeleninu – jaká přesně zelenina to je, záleží na jednotlivých regionálních variantách. Následující recept je tak jedním z příkladů, jak můžete závitky připravit.

Co potřebujete

  • 300 g mletého vepřového masa
  • 75 g nudlí vermicelli (tenké rýžové nudle)
  • hrst hub (cca 5 větších žampionů nebo jiných hub)
  • 1 větší mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malé vejce
  • sůl, pepř
  • kulatý rýžový papír (8-10 kusů)

Jak na to

Příprava masové směsi

  1. Nejprve si připravte zeleninu: cibuli nakrájejte velmi nadrobno, česnek propasírujte. Pokud máte sušené houby, namočte je do vody, poté nakrájejte. Čerstvé houby můžete rovnou nakrájet na malé kousky. Mrkev nastrouhejte nahrubo.
  2. Nudle nalámejte na co nejmenší kousky, poté je vhoďte do vroucí vody a vařte cca 3 minuty. Po této době budou napůl uvařené, ale stále spíš tuhé. Pak obsah hrnce zceďte přes cedník – horká voda odteče do odpadu, nudle zůstanou v cedníku. Poté je propláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.
  3. Dejte si vše do větší misky: nudle, maso a zeleninu, osolte a opepřete. Smíchejte ingredience dohromady, aby se vše propojilo, nejlépe se to dělá ručně. Nakonec přidejte vejce a znovu promíchejte.

Rolování závitků

  1. Připravte si velký talíř s okrajem nebo misku, do které se vleze rýžový papír, a naplňte je vodou. Dále budete potřebovat velký talíř, na kterém budete závitky rolovat a tác, na který budete odkládat hotové závitky.
  2. Rýžový papír vložte do nádoby s vodou a cca 10 sekund ho jemně máchejte ve vodě. Papír povolí a bude možné ho ohýbat a rolovat. Papír si položte na připravený prázdný talíř.
  3. Odeberte část náplně a položte ji ve tvaru válečku podélně do spodní části papíru. Pak přeložte spodní část papíru přes náplň.
  4. Poté přeložte levou a pravou část směrem do středu. Počínejte si opatrně, papír se snadno protrhne. Snažte se prsty dotvarovat závitek do hezkého válečku, aniž byste papír protrhli.
  5. Po přeložení všech tří stran chytněte váleček a začněte ho rolovat směrem od sebe nahoru. Hotový závitek odložte na tác. Skládejte závitky tak, aby se na táce nedotýkaly, mohly by se k sobě přilepit.
  6. Rozehřejte v pánvi nebo ve fritovacím hrnci vyšší vrstvu oleje a postupně v něm osmažte připravené závitky. Nesmažte na příliš vysokou teplotu, rýžový papír je velmi rychle osmažený dokřupava, ale náplň se musí propéct.
  7. Servírujte se sladkou chilli omáčkou nebo s nước chấm – to je rybí omáčka smíchaná s citronovou šťávou nebo octem, vodou, cukrem, česnekem a chilli papričkou.Vietnamské smažené jarní závitky Cha Gio

 

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Vietnamské jarní závitky s mletým masem Chả giò
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
41star1star1star1stargray Based on 21 Review(s)

2 thoughts on “Vietnamské jarní závitky s mletým masem Chả giò

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *