Jarní nebo letní závitky jsou populární po celé jihovýchodní Asii. Je možné, že jste se již setkali s vietnamskými jarními závitky, které jsou těm thajských velmi podobné. Vietnamské závitky (nem cuon) se stejně jako thajské závitky (pa pia sod) rolují do rýžového papíru, dovnitř se dává zelenina spolu s nudlemi a masem nebo krevetami. Závitky se pak servírují čerstvé nebo smažené (recept na vietnamské jarní závitky zde).
Thajské se oproti tomu většinou připravují bez rýžových nudlí, jen se zeleninou a masem. Představivosti se ale meze nekladou, takže můžete vyzkoušet tuto verzi a pak si do závitku srolovat cokoli se vám zamane 🙂 Oproti ostatním národním závitkům se thajské letní závitky servírují s tradičními výraznými omáčkami, jako je sladká chilli omáčka, která svou výraznosti krásně doplňuje křupavou zeleninu a měkké maso.
Zajímavé je, že thajský název pro tyto čerstvé nesmažené závitky je pa pia sod, což je výraz pocházející z čínštiny. Odkazuje se tak na jejich původ a na to, že se jedná o tzv. čínský styl. Závitky doporučujeme jako předkrm k dalším thajských jídlům, třeba k některému ze slavných thajských kari.
Recept na thajské letní závitky
Co potřebujete (na 4 závitky)
- 4 plátky rýžového papíru
- 100 g kuřecích prsou
- půl okurky
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička prášku z rýže nebo trocha jasmínové rýže
- půl lžičky třtinového cukru
- 1 lžička soli
- salátové listy (ledový salát, lollo rosso podle preferencí)
- hrst čerstvé thajské bazalky
- hrst čerstvého koriandru
Jak na to
Příprava
- Nejprve si připravte kuře – na troše oleje ho opečte na pánvi z obou stran dozlatova.
- Česnek nakrájejte najemno a na troše oleje na pánvi osmahněte dokřupava.
- Pokud nemáte připravený rýžový prášek, pak nasucho na pánvi osmahněte nevařenou jasmínovou rýži, dokud nebude osmahnutá dohněda. Trvá to cca 10-15 minut. Pak rýži v hmoždíři (nebo jakýmkoli jiným způsobem 🙂 ) rozmělněte na prášek.
- Poté kuře nakrájejte na tenké podlouhlé nudličky. Přidejte rýžový prášek, sůl, česnek, cukr a lehce promíchejte.
- Nyní si nakrájejte zeleninu. Okurku oškrábejte, poté ji podélně rozřízněte na čtvrtiny. Z každého kousku vyřízněte část se semínky. Každý kousek pak rozkrojte tak, aby vám vznikly dlouhé tenké pásky očištěné okurky.
- Mrkev nastrouhejte nebo za pomoci škrabky na zeleninu nakrájejte na dlouhé tenké nudle (tzv. julienne).
Tvoříme závitky
- Připravte si všechny ingredience tak, abyste je měli po ruce. Připravte si plochý talíř, na kterém budete připravovat závitky. Do širší nádoby nebo talíře si dejte chladnou vodu, do které budete namáčet rýžový papír.
- Papír namočte do vody a počkejte 1-2 minuty, dokud papír nezměkne a nebude možné jej ohýbat. Pak jej opatrně přeneste na plochý talíř a prsty narovnejte.
- Všechny ingredience budeme pokládat na spodní polovinu talíře, do středu, a to tak, aby na každé straně zbyly cca 3-4 cm volného papíru.
- Do tohoto prostoru nejprve dejte salát, pak kousky kuřete, mrkev a okurku. Přidáme dva lístky thajské bazalky a lístek koriandru.
- Nyní budeme závitek balit. Začneme tím, že přeložíme přebývající spodní část papíru přes náplň. Pak přeložíme přes náplň postupně levou a pravou přebytečnou část papíru. Poté prsty srovnáme náplň do tvaru závitky a směrem od sebe rolujeme tak, že závitek zabalíme do zbývajícího papíru. Uhladíme prsty. Můžeme si pomoci trochou vody, abychom slepili rýžový papír do jednolitého závitku.
- Pokračujte, dokud máte ingredience. Závitky před servírováním překrojte napůl a naaranžujte podle vlastního představivosti a schopností na talíř. Nezapomeňte servírovat s thajskou sladkou chilli omáčkou!
One thought on “Thajské letní salátové závitky PA PIA SOD”