Jeden z nejjednodušších a nejčokoládovějších dezertů na světě. Kalorická bomba, která je křupavá na povrchu a vláčná uvnitř. Nikoho asi nepřekvapí, že dezert pochází ze Spojených států. Kdo a kdy jej poprvé upekl, o tom se ale v Americe živě diskutuje dodnes. Podle jedné verze brownie připravil šéfcukrář Palmer House hotelu v Chicagu pro paničky, které se chystaly na výstavu EXPO roku 1893 a do svých lunch boxů – obědových krabiček – potřebovaly praktický dezert, který nezabere příliš místa. V několika kuchařkách z počátku 20. století se také brownie vyskytuje pod názvem Bangor brownie podle města Bangor ve státě Maine. Zda první brownie připravily hospodyňky z Bangoru nebo cukráři z Chicaga však není důležité.
Dnes brownie najdete v mnoha kavárnách v různých variacích. V základní verzi obsahuje jen čokoládu, máslo, vejce, cukr a mouku. Je však možné jej připravit také s ořechy, s hnědým cukrem, v bezlepkové verzi bez mouky. Jedna z verzí dokonce neobsahuje roztopenou čokoládu, ale vanilku a ořechy (výsledná barva pak není tak tmavá, proto se tomuto dezertu říká blondies). Pojďme se však podívat na základní recept, s nímž poté můžete začít experimentovat.
Recept na brownies
Co potřebujete
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 200 g másla
- 80 g kakaa
- 110 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 3 vejce
Jak na to
- Samotná příprava těsta nezabere příliš času, proto začněte tím, že rozehřejete troubu na 180 °C.
- Do většího hrnce dejte kousky másla a nalámanou čokoládu. Hrnec pak na nízkou teplotu zahřívejte, aby se ingredience roztopily, míchejte metličkou. Jakmile se spojí, můžete sporák vypnout. Přisypejte cukr a kakao a vše dobře vymíchejte, aby v těstě nebyly hrudky. Nemíchejte ani příliš dlouho, aby se do těsta nedostalo příliš mnoho vzduchu (nechceme, aby těsto bylo nadýchané, ale hladké).
- Vyklepněte si vejce do hrnku a po jednom je poté přilévejte ke směsi. Po přidání každého vajíčka těsto rychle promíchejte, aby v teplé směsi vejce nezačala tuhnout.
- Nakonec přimíchejte mouku a znovu metličkou promíchejte, těsto už je tužší, ale pořád by vám to mělo jít.
- Formu s průměrem cca 20 cm (kulatou nebo hranatou) si lehce vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Čokoládové těsto vlijte do formy.
- Brownies pečte cca 20 minut. Brownies by po této době mělo být uvnitř ještě vlhké, ale pevné. Konzistenci nejlépe zkontrolujete za pomoci dřevěné špejle. Po zapíchnutí do těsta by neměla být špejle úplně čistá, ale ani pokrytá těstem.
- Brownies po vytáhnutí z trouby nechte zchládnout, těsto se při chládnutí spojí a nebude se rozpadat.
Čím obohatit?
- Ořechy – nasypte do roztopené čokolády s máslem nasekané ořechy podle vlastní chuti – mohou to být arašídy, mandle nebo i pekanové ořechy.
- Sušené ovoce – inspirujte se Jamie Oliverem a přidejte třeba sušené brusinky. Pokud přidáte i ořechy, výsledná chuť bude trochu připomínat studentskou pečeť.
One thought on “Americké čokoládové BROWNIES”