GHRIBA: Marocké mandlové sušenky s pomerančem

Pod magickým názvem ghriba se skrývají nádherně vláčné sušenky, které mívají nejčastěji příchuť ořechů, pomerančů, citronů nebo růží. Připravují se v severní Africe i v jiných zemích arabského světa. V Maroku jsem voňavé sušenky ghriba často dostávala jako chuťovku servírovanou k mátovému čaji.

Každý recept může být trochu jiný, což je skvělé i pro vás, pokud se rozhodnete sušenky ghriba připravit. Nemáte doma mandle? Jednoduše je vyměňte za mleté vlašské ořechy, pistácie nebo lískové oříšky. Chcete vyzkoušet jinou příchuť? Vyměňte pomeranče za citrony, případně na dochucení použijte vodu z pomerančových květů nebo z růžových květů. Jen menší varování, arabské dezerty jsou dost sladké a výjimkou není ani tento recept.

Tento variabilní recept si v mé kuchařce získal stálé místo hlavně díky tomu, že se nejedná o běžné “suché” sušenky, které jsou křupavé a je třeba si je namočit v kafi nebo čaji, aby si na nich člověk nevylámal zuby. Naopak jsou nádherně měkké a konzistencí spíš připomínají nadýchané perníčky.

P. S.: Přípravu sušenek si můžete prohlédnout také online, pekla jsem je v pořadu Dobré ráno na ČT. 🙂

Marocké mandlové sušenky ghriba - Ochutnejte svět

Recept na marocké sušenky ghriba

Co potřebujete

  • 250 g mletých mandlí (ideální je mandle opéct na pánvi, poté rozmixovat najemno)
  • 125 g cukru moučka
  • 75 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy (nebo citronové)
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • špetka soli
  • moučkový cukr na obalení

Jak na to

  1. Smíchejte všechny suché ingredience: mandle, cukr, prášek do pečiva, sůl a kůru z jednoho pomeranče.
  2. Poté přidejte všechny zbývající ingredience: pomerančovou šťávu, žloutky a lehce roztopené máslo.
  3. Promíchejte vařečkou. Těsto bude lehce lepivé, pro snadnější práci ho můžete nechat odpočinout půl hodinku v lednici.
  4. Připravte si talíř s moučkovým cukrem a plech vyložený pečicím papírem. Lžičkou nabírejte hrudky těsta a pokládejte si je do moučkového cukru. Dlaněmi poté z každé hrudky vytvarujte kuličku, obalte ji v cukru ze všech stran a položte ji na plech (nijak je nerozplácávajte, při sušení se trochu roztečou a vytvoří plochý tvar). Velikost kuliček si můžete určit sami podle toho, zda chcete menší nebo větší sušenky.
  5. Pečte na 180 °C cca 10-15 minut (podle velikosti vašich sušenek): sušenky by měly být lehce rozpláclé, popraskané na povrchu a dozlatova opečené.
  6. Po vytažení z trouba nechte sušenky asi 10 minut odpočinout přímo na plechu, po upečení jsou měkké a až po chvilce ztuhnou.Mandlové sušenky s pomerančem ghriba - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
GHRIBA: Marocké mandlové sušenky s pomerančem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *