Venezuelské kukuřičné placky AREPAS s avokádovou náplní

Kukuřičné placky arepas jsou každodenní součástí venezuelského jídelníčku a najdete je na stole, ať už se u něj snídá, obědvá nebo večeří. Arepas existují v několika verzích: v oblasti vysokohorských And se připravují velmi tenké a říká se jim “telitas”, typické silnější arepas se připravují ve středu a na východě země. Mohou se péct i smažit.

Placky se běžně po upečení rozříznou a plní se všemožnými náplněmi, které mohou být masové, zeleninové, ale i sýrové nebo sladké. Záleží jen na kreativitě kuchaře, jakou arepu vytvoří. Jednou z nejoblíbenějších variant je ale tzv. reina pepiada, což v překladu znamená “vnadná/zaoblená královna“. Trochu zvláštní název pro masovou směs s avokádem, o to zajímavější je ale její příběh!

V roce 1955 získala titul Miss World první reprezentantka z jižní Ameriky – Venezuelanka Susana Duijm. Celá země slavila tento historický úspěch a dva bratry, kteří si právě otevřeli restauraci s arepas (tzv. areperia), napadlo převléct jejich dvanáctiletou neteř jako královnu krásy a posadit ji tak, aby na ni z ulice šlo vidět. Kolem restaurace jednoho dne prošel shodou okolností otec královny krásy, který vešel dovnitř a ptal se, proč tam ta malá holka sedí takto vystrojená. Bratři mu vysvětlili, že je to na počet královny krásy, což otce krásky velmi pobavilo. O týden později proto přišel do restaurace i se svou dcerou. Bratři jí připravili tuto arepu s avokádovou náplní s tím, že na její počest jí budou říkat Reina (neboli Královna). V té době se navíc dívkám zaoblených tvarů říkalo “pepiadas”, tak i tato arepa získala kompletní název “reina pepiada”.

Arepas mají výhodu, že jsou velmi rychlé a na jejich přípravu potřebujete jen kukuřičnou mouku a vodu. Kukuřičná mouka ale musí být z tzv. nixtamalizované kukuřice (předvařené). Při nákupu se mouky se tak dobře dívejte, zda je vhodná pro přípravu tortill nebo arepas. Vyplatí se hledat latinskoamerické výrobce s pojmy jako nixtamalizada/precocida/para hacer tortilla/para hacer pan.  Já jsem ji koupila v obchodě Chez Amis, který má e-shop nebo kamenný obchod na Spálené kousek od Národní třídy v Praze.

Venezuelské kukuřičné placky arepas s avokádovou náplní - Ochutnejte svět

Recept na venezuelské arepas

Co potřebujete

  • 1 hrnek mouky z předvařené kukuřice
  • 1-1,5 hrnku vlažné vody
  • lžička soli

Tradiční náplň reina pepiada

  • 1 avokádo
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 malá cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • menší hrst koriandru
  • 1 limetka
  • sůl podle chuti

Jak na to

  1. Do misky nalijte vodu a osolte ji.
  2. Poté do ní začněte vmíchávat kukuřičnou mouku. Pokud se vám ke konci nedaří těsto zpracovávat vařečkou, těsto vyklopte a vypracujte rukama dohladka.
  3. Těsto nechte chvíli odpočinout, mouka vstřebá přebytečnou vodu a těsto bude hezky držet pohromadě.
  4. Nahřejte si nepřilnavou pánev a kápněte na ni trochu oleje.
  5. Těsto si rozdělte na 6 dílů. Každý z dílů rukou vytvarujte nejprve do hladké kuličky. Tu poté rozplácněte tak, aby vám vznikla hezká kulatá placka vysoká asi 1 centimetr.
  6. Placky opečte na oleji z obou stran dozlatovat. Vytvoří se na nich pevnější opečená vrstva, která bude držet arepu pohromadě.
  7. Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Na něj naskládejte arepas a pečte na 180 °C přibližně 20 minut. Arepas se lehce nafouknou a propečou uvnitř.

Venezuelské kukuřičné placky arepas s avokádovou náplní - Ochutnejte svět

Náplň

  1. Kuřecí prsa omyjeme a každé rozkrojíme na cca 3 kusy. Vložíme do vody a v malém hrnci vaříme v osolené vodě. Prsa jsou připravena, jakmile jsou od sebe vlákna masa snadno oddělit.
  2. Po uvaření slijte vodu a za pomoci vidličky nebo prsty rozmělněte maso na vlákna.
  3. Avokádo rozkrojíme napůl, vyjmeme pecku a celý obsah vydlabeme do misky ke kuřeti.
  4. Cibuli a česnek nasekáme velmi najemno, z koriandru obereme lístky, které také nakrájíme na drobné kousky.
  5. Smícháme avokádo, kuře, cibuli, česnek a koriandr s jogurtem a majonézou, zakápneme šťávou z jedné limetky a mícháme, dokud se avokádo nerozmělní a vše se nespojí.
  6. Podle chuti dosolíme.

Venezuelské kukuřičné placky arepas s avokádovou náplní - Ochutnejte svět

Příprava arepas

  1. Upečené arepas rozřízněte zoubkovaným nožem tak, aby na jednom konci zůstal kousek placky nerozříznutý. Placka tak bude držet pohromadě poté, co ji naplníme.
  2. Za pomoci prstů arepu rozevřete a naplňte vrchovatou lžící náplně.

 

 

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Venezuelské kukuřičné placky AREPAS s avokádovou náplní
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
3.51star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

3 thoughts on “Venezuelské kukuřičné placky AREPAS s avokádovou náplní

    1. Hezky den Jaromire, přečtěte si poslední odstavec úvodního popisku, je to tam vysvetleno 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *