Mexické tortilly jsou známé po celém světě. Hlavní dva typy tohoto pečiva jsou: kukuřičné tortilly a pšeničné tortilly. Tortilla z pšeničné mouky je oblíbená především na severu Mexiku, ve středu a na jihu se spíš připravují tyto kukuřičné tortilly. Můžete sami ochutnat, která z tortil vám bude chutnat více.
Kukuřičné tortilly se používají především pro přípravu tacos, což jsou malé kukuřičné placky, do kterých se vkládají různé náplně – z masa nebo zeleniny, se salsou nebo se sýrem. Také se mohou použít na přípravu dalších mexických jídel, jako jsou fajitas, quesadilla se sýrem nebo enchiladas.
Recept na kukuřičné tortilly je velmi jednoduchý, ale je třeba správně zvolit hlavní ingredienci – kukuřičnou mouku! Pro přípravu tortil je totiž vhodná mouka, která se vyrábí ze speciálně vařené kukuřice, která prochází procesem tzv. nixtamalizace. Tato kukuřice se po uvaření ve vápenatém roztoku oloupe a namele na prášek. Mouka na přípravu tortill by měla být najemno namletá, aby netvořila nepříjemné hrudky, proto při výběru mouky pečlivě čtěte, jaké informace jsou uvedeny na štítku. Já jsem ji koupila v obchodě Chez Amis, který má e-shop nebo kamenný obchod na Spálené kousek od Národní třídy v Praze.
Recept na mexickou tortillu z kukuřičné mouky
Co potřebujete (na 4 menší tortilly)
- 1 hrnek kukuřičné mouky na tortilly (mexická nixtamalizovaná mouka, nazývaná také masa harina)
- 3/4 hrnku vody
- lžička soli
Jak na to
- Smíchejte v misce mouku s vodou, přidejte lžičku soli.
- Dobře těsto prohnětejte rukou a pak si ho rozdělte na 4 části. Z každé části si rukou utvořte kuličku.
- Na linku si natáhněte průhlednou potravinářskou folii, a to směrem od sebe tak, aby měla alespoň půl metru.
- Na spodní část folie si položte kuličku těsta a lehce ji rozmáčkněte. Pak překryjte horní částí folie tak, že kulička bude ve středu folie.
- Válečkem opatrně rozválejte kuličku přes folii do tvaru tortilly. Folie slouží k tomu, aby se těsto nelepilo.
- Ze zkušenosti postupuji tak, že si jednou rukou přidržuji folii, aby se příliš nehýbala, a druhou rukou držím váleček, kterým rozmačkávám těsto do stran. Poté folii odlepím od těsta, narovnám ji, aby nebyla příliš skrčená, a zase ji položím přes těsto. Pak znovu přejedu tortillu válečkem tak, aby byla tloušťka těsta všude stejná a aby se tortilla co nejvíce podobala kruhu. Velikostí by měla odpovídat přibližně střednímu talíři.
- Pokud chcete mít tortillu hezky kulatou, pak odlepte z těsta horní vrstvu folie, položte na tortillu středně velký talířek dnem nahoru a nožem odkrojte přečnívající části těsta.
- Rozehřejte si nepřilnavou pánev na vyšší teplotu (není třeba olej).
- Tortillu odlepte z potravinářské folie a vhoďte na pánev. Opečte z obou stran, dokud se na tortille neudělají tmavší zlatavé flíčky a dokud se mírně nenafoukne.
- Pak tortillu přesuňte na talíř, který i s tortillou zabalíte do utěrky. V teple tortilla zůstane hezky měkká a bude možné ji smotat.
- Tortillu můžete libovolně plnit směsí masa nebo zeleniny – především doporučuji vyzkoušet tradiční mexické pokrmy, jako je quesadilla nebo enchiladas!
Zkoušel to někdo dělat z kupovaných placek? Už jsem je jednou zkoušela dělat doma a namísto placek jsem měla palačinky. Nyní mají mexický týden v Lidlu, přemýšlím že bych je koupila. Má někdo zkušenost?
myslím tyto Taco kukuřičné placky: https://www.letakomat.cz/lidl/kompletni-letak-mexicky-tyden/?page=3#preview