Švédské pečené brambory HASSELBACK a tipy na náplně

Není brambor jako brambor. Brambory Hasselback jsou o trochu zábavnější, originálnější a přizpůsobivější než všechny ostatní. Vypadají totiž efektně a dají se připravit se spoustou různých náplní, posypek, dekorací a dochucovadel. Někdy se jim říká také brambory “akordeon” díky jejich tvaru. Chcete si zahrát? Pojďme na to!

Na této stránce se naučíte připravit tradiční verzi brambor Hasselback tak, jak byly “vynalezeny” ve švédské restauraci Hasselbacken v roce 1953 pomocným kuchařem Leifem Elissonem. Na tento recept potřebujete jen brambory, máslo, sůl, pepř a strouhanku. A taky ostrý nůž, vařečku a trochu trpělivosti. Výsledkem jsou brambory nakrájené na plátky, které si drží původní tvar brambory, při jezení krásně křupnou na povrchu a přitom uvnitř zůstávají jemné a vláčné.

V dnešní době se používá stejná technika (nakrojení brambory na plátky) v kombinaci s dalšími ingrediencemi, které z brambor udělají samostatné jídlo nebo skvělou chuťovku k televizi nebo pro návštěvy. Většinou se jedná o sýr, slaninu, smetanu nebo různé bylinky. Místo másla se také začal používat olivový olej. Základní recept doporučuji použít pro přípravu brambor jako přílohy, poté se určitě nebojte experimentovat a zkoušet další verze. Pár tipů na nejoblíbenější náplně brambor Hasselback najdete na konci stránky.

SMAKLIG MÅLTID!

Brambory Hasselback - Ochutnejte svět

Recept na brambory Hasselback

Co potřebujete

  • 4 větší brambory
  • 2 lžíce másla
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř
  • volitelné: parmezán (ve vege verzi jiný sýr), čerstvé bylinky (v modernější verzi se připravují s kousky slaniny, zakysanou smetanou, česnekem, čedarem a jinými doplňky podle vaší představivosti, viz tipy na konci stránky)

Jak na to

  1. Brambory oloupejte. Pokud máte typ s tenkou slupkou, můžete je jen vydrhnout a péct i se slupkou. Vezměte si vařečku, položte ji na stůl prohlubní nahoru a bramboru položte do ní. Tenkým ostrým nožem krájejte bramboru ve vařečce na tenké plátky. Vařečka zabrání tomu, že bramboru proříznete až dolů a bude tak držet pohromadě.
  2. Takto nakrájejte všechny brambory. Ve výsledku budou brambory dole držet pohromadě, jinak budou celé nakrájené na plátky tak, jako na fotce níže.
  3. Brambory dejte do pečicí nádoby, osolte a opepřete. Rozpusťte si trochu másla a mašlovačkou pořádně potřete.
  4. Dejte péct na 200 °C na 25 minut. Pak vytáhněte, lehce oddělte jednotlivé plátky od sebe a znovu potřete máslem. Dejte si záležet na tom, aby se máslo dostalo i do skulin. Posypejte strouhankou (případně smíchejte strouhanku s parmezánem).
  5. Dejte péct na dalších cca 25 minut. Pokud máte opravdu velké brambory, budou potřebovat více času, je tedy třeba je znovu potřít máslem a nechat je péct déle, dokud nebudou měkké i zevnitř. Před servírováním znovu osolte a pokud chcete, posypejte čerstvými bylinkami nebo jinou oblohou. Na fotce níže vidíte brambory se strouhankou, parmezánem a petrželí a druhou variantu se strouhankou a tymiánem.Švédské brambory Hasselback - Ochutnejte svět

Nejoblíbenější varianty brambor Hasselback

Brambory Hasselback se slaninou a se sýrem

Brambory pečte podle návodu výše. Ke konci pečení vložte mezi jednotlivé plátky brambor kousky sýra a vraťte do trouby, aby se sýr roztekl. Pak posypejte brambory kousky opražené slaniny, přidejte trochu zakysané smetany a nakonec čerstvé bylinky (skvělá je třeba pažitka).

Česnekové brambory Hasselback

Brambory připravujte podle návodu výše, ale do másla na potírání brambor prolisujte stroužek česneku. Brambory pak budou mít skvělou česnekovou příchuť. Nahoru doporučujeme posypat brambory parmezánem, goudou nebo čedarem.

Shrnutí
recipe image
Recept na
Švédské pečené brambory HASSELBACK a tipy na náplně
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

One thought on “Švédské pečené brambory HASSELBACK a tipy na náplně

  1. Výborná, snadná a vysoce efektní pochoutka pro všechny, kdo si potrpí na křupavou kůrčičku 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *