TWABAA: Alžírské citronové sušenky s olivovým olejem

Myslíte si, že sušenky se podávají jen k anglickému čaji a vymysleli je Evropané? Vše je jinak! Původně byly sušenky vynalezeny v Persii v 7. století, kde se jako v jedné z prvních zemí začala pěstovat cukrová třtina. Odtud se ve středověku prostřednictvím křižáků a obchodníků s kořením a exotickými surovinami dostaly do evropského Středozemí a severní Afriky. Dnes se různé druhy sušenek vyrábí po celé Evropě, Blízkém východu a severní Africe a mají spoustu názvů i příchutí: koekje v Holandsku, kurabiye v Turecku, keksy v Německu, kaak v Libanonu, biscotti v Itálii, galletas ve Španělsku, småkake v Norsku. Všechno sušenky!

V každé z těchto zemí se sušenky připravují s ingrediencemi, které jsou pro každou zemi typické nebo jsou zde oblíbené. V alžírské kuchyni to jsou citrony a olivový olej. Obě ingredience dávají těmto sušenkám geniální chuť a vláčnost! Mají samozřejmě několik variant, mohou se například připravovat také s pomerančovou kůrou a vodou z pomerančových květů (místo citronové kůry a vanilky) nebo s anýzem. Upečené sušenky doporučujeme zapít silnou kávou nebo sladkým mátovým čajem typickým pro severní Afriku.

TWABAA: Alžírské citronové sušenky s olivovým olejem - Ochutnejte svět

Recept na citronové sušenky s olivovým olejem

Co potřebujete

  • 330 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 200 g cukru krystal
  • 120 ml olivového oleje (půl hrnku)
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 a půl lžičky vanilkového extraktu nebo semínka z jednoho vanilkového lusku

Nahoru

  • 1 vejce
  • cukr krystal

Jak na to

  1. Vyšlehejte vejce s cukrem. Během šlehání postupně přilévejte olivový olej. Do mísy poté přidejte citronovou kůru, vanilku, hladkou mouku s práškem do pečiva a vařečkou vymíchejte v hladké lehce lepivé těsto.
  2. Vyložte si plech pečicím papírem. Lžičkou naberte kousek těsta a vytvářejte na plechu hromádky těsta (těsto je poměrně lepivé, bude to chtít trochu trpělivosti). Výsledkem by měly být přibližně stejné kulaté placky na celém plechu.
  3. Vezměte si vařečku s kulatým držadlem a sklenici s vodou. Namočte držadlo do studené vody a do každého kousku vytvarujte do středu díru (raději větší než dole na fotce, sušenky se při pečení trochu rozpečou).
  4. Sušenky potřete vejcem a lehce posypejte cukrem krystal. Pečte 15 minut na 180 °C.

Alžírské citronové sušenky s olivovým olejem - Ochutnejte svět

TWABAA: Alžírské citronové sušenky s olivovým olejem - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
TWABAA: Alžírské citronové sušenky s olivovým olejem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *