Rummaneyye je jedno z tradičních jídel palestinské kuchyně, které je hojně rozšířeno v oblasti pásma Gazy. Recept byl ale do této zóny údajně přivezen po roce 1948 arabským obyvatelstvem poté, co města Lud a Jaffa připadla nově vzniklému izraelskému státu. Palestinská kuchyně je podobně jako kuchyně blízké Sýrie nebo Libanonu založena na lokálních surovinách, olivovém oleji, čerstvých bylinkách a výrazných chutích. A v tomto jídle se spojuje vše dohromady!
Rummaneyye je rychlé a jednoduché jídlo z čočky, lilku a granátového jablka. Možná to zní neobvykle, ale uvidíte, že kombinace zemité čočky a svěžího granátového jablka vás nadchne! Název pochází z arabského “rumman“, což znamená granátové jablko. Při servírování nešetřete čerstvou petrželkou a kvalitním olivovým olejem a k čočce přiložte kousky arabského chleba nebo pity, kterou budete čočku nabírat.
Co potřebujete
- 1 hrnek hnědé čočky
- 1 středně velký lilek
- 2 lžíce melasy z granátového jablka (nebo 1 hrnek džusu z granátového jablka)
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce římského kmínu
- špetka chilli
- sůl
- pepř
- na ozdobu: čerstvá petrželová nať, zrníčka granátového jablka, olivový olej
Jak na to
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte trochu oleje, vsypte čočku a jednu minutu opékejte. Pak přilijte 3 hrnky vody a nechte 15 minut na nízký plamen probublávat.
- Mezitím si nakrájejte lilek na drobné kousky. Přisypejte ho k čočce, přidejte sůl, pepř a kmín. Zamíchejte a nechte vařit dalších 15 minut.
- Česnek nasekejte nadrobno. Na malé druhé pánvi si rozehřejte olivový olej a nechte česnek rozvonět (pozor, nespalte ho, byl by hořký). Poté přidejte mouku a osmahněte.
- Poté přidejte směs do čočky. Přilijte také melasu z granátového jablka. Vše dobře rozmíchejte a cca 5 minut vařte, aby se všechny chutě propojily. Mezitím ochutnejte a podle potřeby dosolte.
- Uvařenou čočku dejte do širší misky, zakápněte olivovým olejem, posypte nasekanou petrželkou a zrnky granátového jablka. Servírujte s pitou nebo s jiným kouskem chleba.