Sopa de tortilla (sopa=polévka) je tradiční mexická polévka připravovaná z rajčatového základu, který je svěží a lehce pikantní. Přesně takový, jako byste u mexického jídla čekali. Když to doplníte o sýr, avokádo a křupavé kousky osmažené tortilly, vznikne vám chuťová bomba, kterou si ráda dávám jako samostatný chod na oběd nebo na večeři. Někdy se sopa de tortilla zaměňuje s polévkou sopa azteca, ta má ale trochu jiný základ.
Původem je sopa de tortilla ze státu Tlaxcala, dnes je populární na oslavách a rodinných setkáních v různých částech Mexika. Připravuje se také během mexických festivalů a oslav, kde se podává jako součást slavnostních jídelníčků. Existuje mnoho verzí polévky, každá rodina nebo region může mít svůj vlastní recept a způsob přípravy, základ bývá ale podobný.
Z ingrediencí by vás mohly zaskočit jen dvě ingredience. Sušená chili paprička ancho patří mezi méně pálivé chili papričky pěstované v Mexiku a dá se bez problémů sehnat na českém internetu. Druhou ingrediencí, která se zaslouží bližší komentář, je sýr. Tradičně se na polévku dává čerstvý sýr nebo mexické sýry panela či cotija. Jedná se o druhy čerstvého sýra se slanou chutí, nejblíže jim je proto u nás běžně dostupný balkánský sýr.
Recept na mexickou polévku
Co potřebujete
- 4 velká rajčata (cca 800 g)
- 2 stroužky česneku
- půl cibule
- 1 chili typu ancho
- kuřecí maso na vývar (budete potřebovat cca 1 l kuřecího vývaru + maso poté využijete na ozdobu)
- sůl a pepř
Na ozdobu a dochucení
- avokádo
- trhané kuřecí maso (můžete využít z vaření vývaru)
- pšeničná tortilla k usmažení
- limetka
- čerstvý sýr / balkánský sýr
- čerstvý koriandr
Jak na to
- Nejprve si udělejte kuřecí vývar, jak jste zvyklí: já nejčastěji používám skelety a křidélka, ke kterým přidám mrkev, petržel, cibuli, česnek, kuličky černého pepře a nového koření. Jakmile je vývar hotový, slijte tekutinu do hrnce a maso oberte do misky.
- Na grilovací pánvi nebo v troubě (program s grilem) opečte dozlatova veškerou zeleninu: rajčata, cibuli a česnek.
- Pokud máte čerstvou chilli papričku, ugrilujte ji spolu s ostatní zeleninou. Pokud máte sušenou, negrilujte ji, ale dejte ji do horké vody, aby změkla. Poté ji vylovte z vody, očistěte od semínek a stopky.
- Veškerou zeleninu přidejte do hrnce s čistým vývarem a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Dejte polévku vařit na plotnu, polévka by měla probulbávat alespoň půl hodiny, aby se chutě propojily a polévka zredukovala (zhoustla).
- Dochuťte solí, pepřem a limetkou.
- Rozpalte si v malé pánvi několik centimetrů oleje. Tortillu nakrájejte na širší proužky (jako široké nudle) a vhoďte je do oleje. Za chvilku ztmavnou a usmaží se hezky dokřupava. Poté kousky vylovte z oleje, odložte na kuchyňský papír, který nasákne přebytečný olej, a ihned osolte.
- Polévku nalijte do talíře nebo misky a ozdobte: skvělá je kombinace smažených tortill, uvařeného kuřecího masa, rozdrobeného balkánského (nebo čerstvého) sýra, plátků avokáda a čerstvého koriandru.