Mexická rajčatová polévka SOPA DE TORTILLA

Sopa de tortilla (sopa=polévka) je tradiční mexická polévka připravovaná z rajčatového základu, který je svěží a lehce pikantní. Přesně takový, jako byste u mexického jídla čekali. Když to doplníte o sýr, avokádo a křupavé kousky osmažené tortilly, vznikne vám chuťová bomba, kterou si ráda dávám jako samostatný chod na oběd nebo na večeři. Někdy se sopa de tortilla zaměňuje s polévkou sopa azteca, ta má ale trochu jiný základ.

Původem je sopa de tortilla ze státu Tlaxcala, dnes je populární na oslavách a rodinných setkáních v různých částech Mexika. Připravuje se také během mexických festivalů a oslav, kde se podává jako součást slavnostních jídelníčků. Existuje mnoho verzí polévky, každá rodina nebo region může mít svůj vlastní recept a způsob přípravy, základ bývá ale podobný.

Z ingrediencí by vás mohly zaskočit jen dvě ingredience. Sušená chili paprička ancho patří mezi méně pálivé chili papričky pěstované v Mexiku a dá se bez problémů sehnat na českém internetu. Druhou ingrediencí, která se zaslouží bližší komentář, je sýr. Tradičně se na polévku dává čerstvý sýr nebo mexické sýry panela či cotija. Jedná se o druhy čerstvého sýra se slanou chutí, nejblíže jim je proto u nás běžně dostupný balkánský sýr.

Mexická rajčatová polévka SOPA DE TORTILLA - Ochutnejte svět

Recept na mexickou polévku

Co potřebujete

  • 4 velká rajčata (cca 800 g)
  • 2 stroužky česneku
  • půl cibule
  • 1 chili typu ancho
  • kuřecí maso na vývar (budete potřebovat cca 1 l kuřecího vývaru + maso poté využijete na ozdobu)
  • sůl a pepř

Na ozdobu a dochucení

  • avokádo
  • trhané kuřecí maso (můžete využít z vaření vývaru)
  • pšeničná tortilla k usmažení
  • limetka
  • čerstvý sýr / balkánský sýr
  • čerstvý koriandr

Jak na to

  1. Nejprve si udělejte kuřecí vývar, jak jste zvyklí: já nejčastěji používám skelety a křidélka, ke kterým přidám mrkev, petržel, cibuli, česnek, kuličky černého pepře a nového koření. Jakmile je vývar hotový, slijte tekutinu do hrnce a maso oberte do misky.
  2. Na grilovací pánvi nebo v troubě (program s grilem) opečte dozlatova veškerou zeleninu: rajčata, cibuli a česnek.
  3. Pokud máte čerstvou chilli papričku, ugrilujte ji spolu s ostatní zeleninou. Pokud máte sušenou, negrilujte ji, ale dejte ji do horké vody, aby změkla. Poté ji vylovte z vody, očistěte od semínek a stopky.
  4. Veškerou zeleninu přidejte do hrnce s čistým vývarem a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Dejte polévku vařit na plotnu, polévka by měla probulbávat alespoň půl hodiny, aby se chutě propojily a polévka zredukovala (zhoustla). 
  5. Dochuťte solí, pepřem a limetkou.
  6. Rozpalte si v malé pánvi několik centimetrů oleje. Tortillu nakrájejte na širší proužky (jako široké nudle) a vhoďte je do oleje. Za chvilku ztmavnou a usmaží se hezky dokřupava. Poté kousky vylovte z oleje, odložte na kuchyňský papír, který nasákne přebytečný olej, a ihned osolte.
  7. Polévku nalijte do talíře nebo misky a ozdobte: skvělá je kombinace smažených tortill, uvařeného kuřecího masa, rozdrobeného balkánského (nebo čerstvého) sýra, plátků avokáda a čerstvého koriandru.
Shrnutí
recipe image
Recept na
Mexická rajčatová polévka SOPA DE TORTILLA
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *