GUINESS BEEF STEW: Irské hovězí na černém pivu

Dušené maso se zeleninou v různé podobě najdete snad ve všech světových kuchařkách. V každém receptu je ale něco speciálního: něco, co charakterizuje danou zemi a díky čemu je každé z těchto jídel zajímavé. Irské Guiness Beef Stew, tedy dušené hovězí maso s pivem Guiness, je hospodskou klasikou, kterou si můžete objednat v mnoha barech a restauracích Dublinu. Má krásně měkké maso a jemnou nasládlou pivní omáčku, která chutná pivařům i nepivařům.

Je dobré si vyjasnit pár pojmů. Tradiční Irish Stew je dušené (nejčastěji jehněčí) maso se zeleninou, pivo se pro přípravu vůbec nepoužívá. Použití hovězího masa a irského Guinessu je moderní vynález, který přišel s velkým rozšířením a intenzivní celosvětovou reklamou piva Guiness. Tento recept se ale skvěle ujal. Neoddělujme ale Guiness stew a Irish stew žádnou silnou linkou, oba recepty jsou velmi variabilní a každá z rodin (či restaurací) bude mít svůj zaručeně nejlepší recept, kde budou různé ingredience i postup.

Guiness Beef Stew: hovězí maso dušené na černém pivu

Recept na hovězí na černém pivu Guiness

Co potřebujete

  • 0,75 kg hovězí masa na dušení (např. hovězí krk)
  • 35 g hladké mouky (2 lžíce)
  • 1 cibule
  • 200 g brambor
  • 2 mrkve
  • 2 kusy řapíkatého celeru
  • lžička tymiánu
  • lžička petržele
  • 2 bobkové listy
  • 0,5 litru vývaru – použila jsem 2 šufany
  • 0,5 l piva Guiness

Jak na to

  1. Všechny ingredience si nakrájejte. Cibule může být na drobnější kousky; celer, mrkev a brambory nechte na větší kusy. Maso nakrájejte na větší kostky.
  2. V hrnci zahřejte trochu oleje a na vyšší teplotu ho rychle opečte. Není tedy cílem ho propéct, ale dosáhnout zlatavé barvy na povrchu.
  3. Maso vyjměte z hrnce na talíř. Do stejného hrnce dejte cibuli, v případě potřeby dolijte olej. Cibuli minutu opékejte.
  4. Přisypejte mouku a za stálého míchání ji opečte. Pak přilijte pivo, přidejte také maso a veškerou zeleninu. Pokud je třeba, přilijte trochu vývaru, ale jen tak, aby bylo maso a zelenina ponořené.
  5. Nechte probublávat na nízký stupeň po dobu 3 hodin. Jednou za čas zkontrolujte a promíchejte, aby se nevyvařilo příliš moc tekutiny. Pokud by tekutina chyběla, dolijte další vývar.

Zajímavé čtení

Authentic Killarney Guinness Beef Stew

Irish Stew Guiness

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
GUINESS BEEF STEW: Irské hovězí na černém pivu
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *