Francouzská cibulačka: SOUPE À L’OIGNON

Vezmete si tu nejlevnější a nejobyčejnější ingredienci –⁠ cibuli –⁠ a přidáte k ní tři typické francouzské suroviny: víno, sýr a bagetu. Výsledkem je luxusní polévka, která v zimních měsících krásně zahřeje na těle i na duši.

Pro chuť polévky jsou za mě rozhodující dvě věci: správné opečení cibule a sýr. Doporučuji použít francouzský sýr Comté nebo švýcarský Gruyère. Oba pochází ze sousedící horské oblasti a mají podobné vlastnosti: po upečení mají příjemnou aromatickou chuť a na bagetce se krásně roztečou.

Recept na francouzskou cibulovou polévku

Co potřebujete

  • 700 g žluté cibule
  • 125 ml bílého vína
  • 1 litr kuřecího nebo hovězího vývaru
  • 80 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl

Na ozdobu

  • 200 g sýru (např. Gruyère nebo Comté)
  • cca 12 plátků bagety

Jak na to

  1. Nakrájejte cibuli na plátky.
  2. Roztopte ve větším hrnci máslo a na středním plameni opékejte cibuli na másle po dobu 15 minut, cibule změkne a zesklovatí. Pak můžete trochu zvýšit teplotu. Cibuli opékejte dalších 15 minut, postupně začne zkaramelizovat. Dobře cibuli po celou dobu opékání hlídejte a pravidelně míchejte, měla by se opékat do hezké zlatavé barvy, nesmí se ale spálit. Pokud by se vám příliš přichytávala ke dnu, můžete ji podlít lžící vody, případně snižte teplotu.
  3. Cibule je hotová, jakmile má zlatohnědou barvu. V tuto chvíli přilijte víno (deglazujete takto cibuli). Vařte, dokud se víno téměř nevypaří.
  4. V hrnku rozmíchejte mouku v troše vývaru tak, aby ve vzniklé směsi nebyly žádné hrudky. Přidejte ji do hrnce a minutu provařte. Poté přilejte veškerý zbývající vývar.
  5. Zamíchejte a vařte dalších 30 minut, polévka by se měla zredukovat na cca polovinu objemu. Výsledná polévka by měla být plná cibule, tak akorát hustá. Pokud nejste s hustotou spokojení, pokračujte v redukování, nebo naopak přilijte trochu více vývaru.
  6. Dochuťte solí.
  7. Rozehřejte gril v troubě. Připravte si 4 misky. Bagetu nakrájejte na plátky, sýr nastrouhejte nahrubo.
  8. Nalijte do misek polévku, přidejte cca 2 lžíce sýra, na něj položte plátky bagety a posypejte zbývajícím sýrem. Pečte cca 5 minut, dokud se sýr nerozteče a seshora trochu neopeče.

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Francouzská cibulačka: SOUPE À L'OIGNON
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *