Vezmete si tu nejlevnější a nejobyčejnější ingredienci – cibuli – a přidáte k ní tři typické francouzské suroviny: víno, sýr a bagetu. Výsledkem je luxusní polévka, která v zimních měsících krásně zahřeje na těle i na duši.
Pro chuť polévky jsou za mě rozhodující dvě věci: správné opečení cibule a sýr. Doporučuji použít francouzský sýr Comté nebo švýcarský Gruyère. Oba pochází ze sousedící horské oblasti a mají podobné vlastnosti: po upečení mají příjemnou aromatickou chuť a na bagetce se krásně roztečou.
Recept na francouzskou cibulovou polévku
Co potřebujete
- 700 g žluté cibule
- 125 ml bílého vína
- 1 litr kuřecího nebo hovězího vývaru
- 80 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
Na ozdobu
Jak na to
- Nakrájejte cibuli na plátky.
- Roztopte ve větším hrnci máslo a na středním plameni opékejte cibuli na másle po dobu 15 minut, cibule změkne a zesklovatí. Pak můžete trochu zvýšit teplotu. Cibuli opékejte dalších 15 minut, postupně začne zkaramelizovat. Dobře cibuli po celou dobu opékání hlídejte a pravidelně míchejte, měla by se opékat do hezké zlatavé barvy, nesmí se ale spálit. Pokud by se vám příliš přichytávala ke dnu, můžete ji podlít lžící vody, případně snižte teplotu.
- Cibule je hotová, jakmile má zlatohnědou barvu. V tuto chvíli přilijte víno (deglazujete takto cibuli). Vařte, dokud se víno téměř nevypaří.
- V hrnku rozmíchejte mouku v troše vývaru tak, aby ve vzniklé směsi nebyly žádné hrudky. Přidejte ji do hrnce a minutu provařte. Poté přilejte veškerý zbývající vývar.
- Zamíchejte a vařte dalších 30 minut, polévka by se měla zredukovat na cca polovinu objemu. Výsledná polévka by měla být plná cibule, tak akorát hustá. Pokud nejste s hustotou spokojení, pokračujte v redukování, nebo naopak přilijte trochu více vývaru.
- Dochuťte solí.
- Rozehřejte gril v troubě. Připravte si 4 misky. Bagetu nakrájejte na plátky, sýr nastrouhejte nahrubo.
- Nalijte do misek polévku, přidejte cca 2 lžíce sýra, na něj položte plátky bagety a posypejte zbývajícím sýrem. Pečte cca 5 minut, dokud se sýr nerozteče a seshora trochu neopeče.
Shrnutí
Recept na
Francouzská cibulačka: SOUPE À L'OIGNON
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
1 Review(s) Based on