JAMBALAYA: kreolská rýže z amerického New Orleans

 

Ano, tento recept patří do amerických kuchařek. Jak ale víte, Amerika se svého času hemžila dobyvateli ze Španělska, Francie i jiných států. A právě oni přivezli do Nového světa ingredience a chutě, které znali z domova. A tak vznikla i jambalaya, americká napodobenina španělské paelly, která dnes patří mezi tradiční jídla ve městě New Orleans v Lousianě.

Nejčastěji se jambalaya označuje jako kreolská rýže, má plnou pikantní chuť a krémovou konzistenci. Tradičně se připravuje s třemi druhy bílkovin – masem, klobásou andouille a krevetami (vše dohromady!). Klobása andouille je typ francouzské klobásy z vepřového masa, která se udí nad cedrovým dřevem. Bez obav ji ale můžete nahradit českou klobáskou 🙂 Ze zeleniny se používá klasické zeleninové trio, které je základem spousty kreolských jídel: cibule, řapíkatý celer a zelená paprika. Používat však můžete i další druhy zeleniny podle vaší představivosti 🙂 Vše nezapomeňte zalít kvalitním vývarem a úspěch je zaručen. Nejlepší na tomto receptu je to, že je to tzv. jednohrncovka. Při vaření zašpiníte jen jeden hrnec!

JAMBALAYA: Pikantní kreolská rýže - Ochutnejte svět

Recept na kreolskou rýži Jambalaya

Co potřebujete

  • 500 g kuřecích prs
  • 200 g klobása
  • 100 g krevet
  • 1 hrnek dlouhozrnné rýže
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 zelená paprika
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 200 g pasírovaných rajčat
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 bobkové listy
  • kreolské koření: 2 lžičky sušeného česneku, 2 lžičky sušené cibule, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička kajenského pepře, 1 lžička černého mletého pepře, 1 lžička tymiánu, 1 lžička oregana, 1 lžička bazalky, 1 lžička soli

Jak na to

  1. Nejprve si v hrnku smíchejte všechny ingredience na kreolské koření. Nakrájejte si kuřecí maso na nudličky a nasypejte na něj jednu lžíci koření. Promíchejte.
  2. Nakrájejte si zeleninu: cibuli, celer i papriku nakrájejte na drobné kousky. Česnek nasekejte na plátky. Ingredience máme připraveny.
  3. Na větší pánvi rozpusťte 2 lžíce másla. Vhoďte kuřecí maso a dozlatova jej osmahněte ze všech stran. Poté přidejte klobásu nakrájenou na kolečka a opékejte další 3 minuty. Přidejte zeleninu k masu a další 3 minuty opékejte.
  4. Přidejte všechny zbývající ingredience: dlouhozrnnou rýži, vývar, pasírovaná rajčata, zbývající koření, worcestrovou omáčku, bobkové listy a také krevety.
  5. Promíchejte, snižte teplotu a nechte probublávat pod pokličkou, dokud se rýže neuvaří. Jednou za čas bude třeba vše promíchat, aby se rýže nepřipékala ke dnu. Je také možné, že váš typ rýže bude potřebovat více vody – pokud se rýže bude připalovat a přitom nebude uvařená, přilijte trochu vody.

JAMBALAYA: Pikantní kreolská rýže - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
JAMBALAYA: kreolská rýže z amerického New Orleans
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *