Bún chả je tradiční vietnamské jídlo, které se skládá z grilovaného vepřového masa, rýžových nudlí a několika dalších příloh, které dohromady vytváří opravdovou explozi chutí. Ne náhodou patří mezi nejznámější a nejoblíbenější vietnamská jídla u nás. Pochází z hlavního města Vietnamu – Hanoje, kde se často připravuje v pouličních stáncích a restauracích, někdy ho proto najdete na jídelním lístku jako bún chả ha noi. Ve středním a jižním Vietnamu můžete narazit na velmi podobný pokrm se složitějším názvem bún thịt nướng.
Bún chả je, jak už jste zmínili, složeno z několika částí. Bún je název pro kulaté rýžové nudle, které slouží jako příloha. Typ těchto nudí se označuje jako vermicelli. Po uvaření se ochladí a servírují se studené. Chả je název pro grilované vepřové maso, které v tomto jídle může mít dvě podoby: vepřový bůček nakrájený na tenké plátky, které se marinují a grilují na uhlících, nebo vepřové mleté maso ochucené marinádou a ugrilované ve formě menší placek/karbanátků. Někdy se bún chả připravuje jen s jednou variantou, velmi často ale na talíři dostanete oba druhy. Další neodmyslitelnou součástí je zelenina: bún chả se servíruje se směsí zelených salátů (je možné použít i pouze ledový salát, ideální je použít více druhů), přidat můžete také mungo klíčky a pak také čerstvé bylinky. Je dobré použít alespoň dva druhy asijských bylinek, já jsem zvolila koriandr a mátu, které jsou u nás nejdostupnější. Použít můžete ale také perilu nebo thajskou bazalku. Poslední ingrediencí je omáčka nuoc cham, do které se vše namáčí. Nuoc cham patří mezi základy vietnamské kuchyně a používá se ke spoustě dalších jídel, pokud chcete doma vařit vietnamskou kuchyni, určitě se ji naučte. Není to nic složitého! Někdy můžete k bún chả dostat také nakládanou zeleninu, kousky limetky, chilli, česneku nebo jiná dochucovadla.
Jednotlivé součásti jídla se nejčastěji servírují zvlášť v několika miskách nebo na talířích, úkolem strávníka je pak hůlkami nabírat jednotlivé ingredience, namáčet si je do omáčky nuoc cham a vychutnávat si skvělou kombinaci lehce zkaramelizovaného masa, svěžích bylinek a jemných nudlí.
Recept na vietnamské Bún chả
Co potřebujete
Maso
- 400 g vepřového bůčku
- 200 g mletého vepřového masa
Marináda
- 5 lžic cukru
- 6 lžic rybí omáčky
- 3 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce limetkové šťávy (cca 1 limetka)
- 2 lžíce nasekaného česneku (4 stroužky)
- 2 lžíce nastrouhaného zázvoru (cca 5 cm)
Na servírování
- 200 g nudlí bún vermicelli (tenké kulaté rýžové nudle)
- směs salátových listů
- čerstvé bylinky: nejčastěji se používá koriandr, máta, thajská bazalka…)
Omáčka nuoc cham
- půl hrnku vody
- 2 lžíce cukru
- 3 lžíce rybí omáčky
- šťáva z 1 limetky
- 1 stroužek česneku
- půl chilli papričky bird´s eye
Jak na to
Maso
- Nejprve si naložíme maso. Bůček nakrájejte na velmi tenké plátky a dejte jej do misky. Do druhé misky si připravte mleté maso. Smíchejte všechny ingredience na marinádu a chvíli míchejte, aby se cukr rozpustil. Dvě třetiny marinády nalijte na nakrájené plátky bůčku a promíchejte. Zbylou třetinu přilijte k mletému masu a opět pořádně promíchejte. Nechte oba druhy masa marinovat minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.
- Bůček opékejte na grilu nebo na grilovací pánvi, dokud se tuk částečně nevyškvaří a povrch neopeče dozlatova (díky cukru v marinádě budou jednotlivé kousky karamelizovat, negrilujte proto na příliš vysokou teplotu, jinak se cukr spálí!).
- Z mletého masa vytvarujte malé placaté karbanátky, které stejně jako maso ugrilujte dozlatova na grilu nebo na pánvi.
Ostatní
- NUDLE: Uvařte nudle podle návodu na obalu (většinou cca 5 minut v horké vodě), poté propláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.
- NUOC CHAM: Zahřejte vodu, přidejte do ní cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte limetkovou šťávu a rybí omáčku a promíchejte. Nakonec přidejte najemno nasekaný česnek a pár koleček chilli papričky bird´s eye. Paprička přidávejte podle toho, jak vám chutná pikantní, ať se vám nespálí pusa 🙂
- SERVÍROVÁNÍ: Na talíř dejte část nudlí, vedle nich hrst salátu a čerstvé bylinky. Přidejte kousky masa a několik masových karbanátků. Každému strávníkovi připravte misku s omáčkou nuoc cham, ve které si bude namáčet nudle, maso i zeleninu.
Nước chấm skvělá, dobrý poměr. Jen místo limety jsem dal citron (dá se použít i ocet, ale mám radši nasládlejší chuť).
Nejlepší prý dělají v tomhle stánku v pražské Sapě:
https://www.jidlonacestach.cz/nejlepsi-bun-cha-v-praze/
Doporučuji tam zajít a vyzkoušet.