Vietnamský grilovaný bůček Bún chả s nudlemi, salátem a bylinkami

Bún chả je tradiční vietnamské jídlo, které se skládá z grilovaného vepřového masa, rýžových nudlí a několika dalších příloh, které dohromady vytváří opravdovou explozi chutí. Ne náhodou patří mezi nejznámější a nejoblíbenější vietnamská jídla u nás. Pochází z hlavního města Vietnamu – Hanoje, kde se často připravuje v pouličních stáncích a restauracích, někdy ho proto najdete na jídelním lístku jako bún chả ha noi. Ve středním a jižním Vietnamu můžete narazit na velmi podobný pokrm se složitějším názvem bún thịt nướng.

Bún chả je, jak už jste zmínili, složeno z několika částí. Bún je název pro kulaté rýžové nudle, které slouží jako příloha. Typ těchto nudí se označuje jako vermicelli. Po uvaření se ochladí a servírují se studené. Chả je název pro grilované vepřové maso, které v tomto jídle může mít dvě podoby: vepřový bůček nakrájený na tenké plátky, které se marinují a grilují na uhlících, nebo vepřové mleté maso ochucené marinádou a ugrilované ve formě menší placek/karbanátků. Někdy se bún chả připravuje jen s jednou variantou, velmi často ale na talíři dostanete oba druhy. Další neodmyslitelnou součástí je zelenina: bún chả se servíruje se směsí zelených salátů (je možné použít i pouze ledový salát, ideální je použít více druhů), přidat můžete také mungo klíčky a pak také čerstvé bylinky. Je dobré použít alespoň dva druhy asijských bylinek, já jsem zvolila koriandr a mátu, které jsou u nás nejdostupnější. Použít můžete ale také perilu nebo thajskou bazalku. Poslední ingrediencí je omáčka nuoc cham, do které se vše namáčí. Nuoc cham patří mezi základy vietnamské kuchyně a používá se ke spoustě dalších jídel, pokud chcete doma vařit vietnamskou kuchyni, určitě se ji naučte. Není to nic složitého! Někdy můžete k bún chả dostat také nakládanou zeleninu, kousky limetky, chilli, česneku nebo jiná dochucovadla.

Jednotlivé součásti jídla se nejčastěji servírují zvlášť v několika miskách nebo na talířích, úkolem strávníka je pak hůlkami nabírat jednotlivé ingredience, namáčet si je do omáčky nuoc cham a vychutnávat si skvělou kombinaci lehce zkaramelizovaného masa, svěžích bylinek a jemných nudlí.

Bún chả - vietnamský grilovaný bůček s nudlemi, salátem a bylinkami - Ochutnejte svět

Recept na vietnamské Bún chả

Co potřebujete

Maso

  • 400 g vepřového bůčku
  • 200 g mletého vepřového masa

Marináda

  • 5 lžic cukru
  • 6 lžic rybí omáčky
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce limetkové šťávy (cca 1 limetka)
  • 2 lžíce nasekaného česneku (4 stroužky)
  • 2 lžíce nastrouhaného zázvoru (cca 5 cm)

Na servírování

  • 200 g nudlí bún vermicelli (tenké kulaté rýžové nudle)
  • směs salátových listů
  • čerstvé bylinky: nejčastěji se používá koriandr, máta, thajská bazalka…)

Omáčka nuoc cham

  • půl hrnku vody
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 stroužek česneku
  • půl chilli papričky bird´s eye

Jak na to

Maso

  1. Nejprve si naložíme maso. Bůček nakrájejte na velmi tenké plátky a dejte jej do misky. Do druhé misky si připravte mleté maso. Smíchejte všechny ingredience na marinádu a chvíli míchejte, aby se cukr rozpustil. Dvě třetiny marinády nalijte na nakrájené plátky bůčku a promíchejte. Zbylou třetinu přilijte k mletému masu a opět pořádně promíchejte. Nechte oba druhy masa marinovat minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.
  2. Bůček opékejte na grilu nebo na grilovací pánvi, dokud se tuk částečně nevyškvaří a povrch neopeče dozlatova (díky cukru v marinádě budou jednotlivé kousky karamelizovat, negrilujte proto na příliš vysokou teplotu, jinak se cukr spálí!).
  3. Z mletého masa vytvarujte malé placaté karbanátky, které stejně jako maso ugrilujte dozlatova na grilu nebo na pánvi.

Ostatní

  1. NUDLE: Uvařte nudle podle návodu na obalu (většinou cca 5 minut v horké vodě), poté propláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.
  2. NUOC CHAM: Zahřejte vodu, přidejte do ní cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte limetkovou šťávu a rybí omáčku a promíchejte. Nakonec přidejte najemno nasekaný česnek a pár koleček chilli papričky bird´s eye. Paprička přidávejte podle toho, jak vám chutná pikantní, ať se vám nespálí pusa 🙂Nuoc cham - vietnamská omáčka s chilli a česnekem - Ochutnejte svět
  3. SERVÍROVÁNÍ: Na talíř dejte část nudlí, vedle nich hrst salátu a čerstvé bylinky. Přidejte kousky masa a několik masových karbanátků. Každému strávníkovi připravte misku s omáčkou nuoc cham, ve které si bude namáčet nudle, maso i zeleninu.Bún chả - vietnamský grilovaný bůček s nudlemi, salátem a bylinkami - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
Vietnamský grilovaný bůček Bún chả s nudlemi, salátem a bylinkami
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)

2 thoughts on “Vietnamský grilovaný bůček Bún chả s nudlemi, salátem a bylinkami

  1. Nước chấm skvělá, dobrý poměr. Jen místo limety jsem dal citron (dá se použít i ocet, ale mám radši nasládlejší chuť).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *