Francouzské pečené kuře s jablky POULET VALLÉE D’AUGE

Pays d’Auge je normandský region na severu Francie, který je proslavený svými jablky a jablečnými výrobky – především pálenkou calvados a jablečným ciderem. A právě z těchto surovin se připravuje toto normandské kuře s jablky. Nenechte se ale zmást! Recept na “poulet Vallée d’Auge” poprvé připravila pařížská restaurace v 19. století, tedy v období, kdy sílil francouzský nacionalismus a s ním i snaha podporovat jednotlivé regiony Francie a francouzskou kuchyni.

Francouzské kuře s jablky se nyní v Normandii považuje za tradiční nedělní oběd, na kterém si pochutná celá rodinka. Pro tento recept je důležitý výběr jablek, ideální jsou ta, která mají kyselejší chuť. Jako maso zvolte buď jedno celé kuře, které naporcujete na menší kousky, anebo si kupte stehna, která ještě rozkrojíte napůl. Menší kousky se lépe provaří a maso bude krásně měkké. Jako přílohu můžete zvolit cokoli podle vlastních preferencí, já jsem připravila pečené brambory s česnekem a s petrželkou.

Bon appétit!

Francouzské kuře se ciderem a jablky - Ochutnejte svět

Recept na francouzské kuře na cideru s jablky

Co potřebujete

  • 1 kg kuřete (ideální jsou horní a spodní stehna, můžete použít i 1 naporcované kuře)
  • 2 šalotky
  • 1 bouquet garni (svázaný balíček čerstvých bylinek podle vašeho výběru – např. petržel, estragon, bobkový list)
  • 50 ml calvadosu nebo jablkové pálenky
  • 200 ml cidru
  • 200 ml vysokoprocentní smetany nebo crème fraîche
  • 4 kyselejší jablka
  • 2 lžíce cukru
  • 300 g žampionů
  • cca 50 g másla
  • sůl
  • pepř

Jak na to

  1. Jednotlivé kousky kuřete osolte a opepřete. V hrnci s tlustým dnem rozpusťte lžíci másla másla, poté vložte kousky kuřete a na vyšší teplotu je opečte dozlatova. Ke konci pečení přihoďte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte ji změknout. Poté vše v hrnci zacákněte calvadosem a opatrně zapalte. Nechte oflambovat.
  2. Zalijte ciderem, přidejte bouquet garni (čerstvé bylinky svázané dohromady) a zakryjte pokličkou. Nechte vařit cca 40 minut, aby se maso podusilo doměkka.
  3. Mezitím z jablek okrájejte slupku a pak je nakrájejte na osminky. Pak si připravte žampiony – buď je oloupejte, nebo opláchněte pod tekoucí vodou od špíny a nečistot. Pokud jsou příliš velké, můžete je nakrájet na menší kousky.
  4. Na pánvi rozehřejte trochu másla a pak přidejte jablka. Zakápněte je citronem, zasypejte cukrem a nechte za občasného míchání zkaramelizovat. Poté jablka vytáhněte na talíř. Přidejte další kousek másla a na stejné pánvi opečte také žampiony. Lehce je osolte.
  5. Jakmile je kuře provařené, zkontrolujte vidličkou, že jsou kousky kuřete naskrz propečené. Pokud ano, vylovte je na talíř. Do zbývající omáčky přilijte smetanu. Zamíchejte a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete.
  6. Jednotlivé kousky kuřete položte na talíře, zalijte smetanovou omáčkou a obložte jablky a žampiony. Servírujte třeba s pečenými brambory (níže na fotce jsou pečené brambory se solí a česnekem, poté promíchané s máslem a petrželkou).Francouzské kuře se ciderem a jablky - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
Francouzské pečené kuře s jablky POULET VALLÉE D'AUGE
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *