Není řecký salát jako řecký salát. Nestačí jen k nakrájené zelenině přihodit balkánský sýr. Je třeba zeleninu správně nakrájet a dochutit ji tak, aby vás výsledný salát na chvíli přenesl na slunný řecký venkov, kde zrají ta nejšťavnatější rajčata, papriky, okurky… a také olivy, z nichž se vyrábí lahodný olivový olej.
Není proto náhodou, že se v řečtině tento salát nazývá horiatiki, což v překladu znamená „venkov“. Vznikl jako snídaně nebo oběd řeckých farmářů, kteří využívali ve své kuchyni ingredience, jež jim rostly za domem. Také by řecký salát neměl být nakrájený na drobné kousky, ale „rustikálně“ na větší kusy, ke kterým si přibíráte fetu. Salát můžete servírovat také s dalšími jídly řecké kuchyně: vyzkoušejte špízy souvlaki nebo řeckou pitu.
Podobné saláty se připravují také v okolních státech, kde rostou podobné ingredience a používá se podobný sýr. V Bulharsku můžete vyzkoušet u nás velmi populární šopský salát, v Turecku zase Çoban salát.
Recept na pravý řecký salát s olivami
Co potřebujete
- 3 větší rajčata (cca 150 g po očištění)
- 1 paprika (cca 150 g po očištění)
- 1 menší okurka (cca 150 g po očištění)
- 1 červená cibule (cca 50 g po očištění)
- hrst černých oliv (cca 50 g)
- 150 g sýra feta
- 2 lžičky sušeného oregana
- 4 lžíce kvalitního olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- sůl
Jak na to
- Nakrájejte si veškerou zeleninu: rajčata nakrájejte na půlměsíčky, okurku na tlustší kolečka, která poté překrojte napůl, cibuli na tenké půlměsíčky a papriku na kroužky, které také jednou překrojte napůl.
- Sýr můžete ponechat vcelku, nebo ho překrojit napůl, určitě ho ale nekrájejte na kostičky.
- Zeleninu si dejte do misky, přidejte olivový olej, ocet, sůl podle chuti a lehce promíchejte.
- Na zeleninu položte sýr, zakápněte olivovým olejem a bohatě posypejte oreganem.