Guatemalský CHOJÍN: Ředkvičkový salát se škvarky

Škvarky? V salátu? Příznivci zdravého stravování se nejspíš budou ošívat, ale kombinace zeleniny, kyselkavého dresinku a křupavých kousků vysmažených škvarků jednoduše funguje. Chojín (čteme „čochín“) je tradiční salát pocházející z Guatemaly. Kromě škvarků z vepřové kůže (chicharrones) v něm nesmí chybět ředkvičky, rajčata, cibule, pomerančová a limetková šťáva a máta. Často se podává jako příloha k hlavním jídlům (hlavně ke grilovanému masu) nebo jako lehký snack během horkých letních dní.

Guatemalské chicharrones jsou trošku jiné než škvarky, které známe u nás. Zatímco u nás se škvaří čisté sádlo bez masa a kůže, chicharrones jsou dokřupava vyškvařené kousky vepřové kůže. Při smažení „pufují“ a výsledkem je taková lehká vepřová křupka. Podobně se škvarky připravují i v jiných zemích, třeba ve Španělsku, díky tomu se dají koupit i u nás. Nedávno jsem je pod názvem „španělské křupky“ koupila v Bille, zahlédla jsem ji i na kosik.cz. Jinak si je samozřejmě můžete připravit i doma, kůže se nejprve uvaří a poté pár minut dokřupava usmaží v sádle.

Chojín: guatemalský ředkvičkový salát se škvarkama

Recept na chojín

Co potřebujete

  • 12 ředkviček
  • 2-3 rajčata
  • 1 menší cibule (nebo půlka velké)
  • 50 g chicharrones (křupavých škvarků z vepřové kůže)
  • půl pomeranče
  • půl limetky
  • hrst čerstvé máty
  • sůl
  • pepř
  • chilli paprička jalapeño (volitelné)

Jak na to

  1. Ředkvičky nakrájejte na plátky, poté na drobné pásky.
  2. Rajčata rozkrojte, vydlábněte vnitřní část se semínky a dále pracujte jen s pevnou částí rajčete se slupkou. Nakrájejte ji na kousky přibližně stejné velikosti jako ředkvičky.
  3. Cibuli nakrájejte na drobnější kousky.
  4. Lístky máty nasekejte. 
  5. Pokud máte rádi pikantní jídla, připravte si nadrobno nakrájené jalapeño.
  6. Všechny tyto ingredience dejte do misky. Vymačkejte na ně pomerančovou a limetkovou šťávu, osolte a opepřete. Promíchejte.
  7. Chicharrones (škvarky) nakrájejte na menší kousky a vmíchejte je do salátu. Pokud chcete salát servírovat později, připravte si jen ochucenou zeleninu a škvarky do ní zamíchejte až těsně před servírováním. Po zvlhnutí nejsou tak křupavé.

    Chojín: guatemalský ředkvičkový salát se škvarkama
    Chojín: guatemalský ředkvičkový salát se škvarkama
Shrnutí
recipe image
Recept na
Guatemalský CHOJÍN: Ředkvičkový salát se škvarky
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One thought on “Guatemalský CHOJÍN: Ředkvičkový salát se škvarky

  1. Výtečná kombinace chutí, velmi osvěžující, snadno dostupné suroviny a rychlá příprava. Oceňuji nápad vydloubnutí vnitřní části rajčat, salát tak není rozmoklý a lze si jej nachystat předem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *