Německé perníčky s cukrovou polevou PFEFFERNUSSE

Pfeffernüsse jsou drobné voňavé perníčky, které jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Tuto kořeněnou dobrotu si dopřávají především v Německu, Dánsku a Holandsku (zde pod názvem peppernoten).

Podobají se i našim českým perníkům, v některých drobnostech se ale liší. Také se jedná o medové těsto se směsí perníkového koření, ale na rozdíl od našich perníků mají pfeffernüsse formu kulatých nafouklých sušenek, které se většinou nezdobí, ale namáčejí do různých cukrových polev. Po namočení navíc každý perník částečně vsákne tekutinu z glazury a krásně zvláční.

Díky své formě ve tvaru ořechu si také vysloužily svůj název “nüsse” (ořechy). Pfeffer (pepř) pak odkazuje na spoustu voňavého koření, které při pečení provoní celou kuchyň. Co vás ale možná překvapí, je, že trocha pepře se opravdu do těsta přidává, což zvýrazní chuť perníčků.

Odkud tyto perníčky pochází, není úplně jasné, nejčastěji se v historii spojovaly s oslavou příchodu svatého Mikuláše, který tyto perníky rozdával dětem. Od poloviny devatenáctého století jsou perníky v mnoha podobách součástí evropské vánoční kultury. V Německu dokonce vzdali této dobrotě hold tím, že vyhlásili 23. prosinec Národním dnem pfeffernüsse.

Oslavíte ho letos taky?

Pfeffernüsse - německé perníčky s cukrovou polevou - Ochutnejte svět

Recept na pfeffernüsse

  • 280 g hladké mouky
  • 3 g jedlé sody
  • půl lžičky soli
  • 10 g perníkového koření
  • půl lžičky mletého bílého pepře (můžete nahradit i černým)
  • 30 g mletých mandlí
  • 110 g třtinového cukru
  • 100 g medu
  • 75 g másla
  • 45 ml smetany nebo plnotučného mléka
  • 1 vejce

Na glazuru

  • 250 g moučkového cukru
  • 3 lžíce mléka nebo vody

Jak na to

  1. V misce smíchejte suché ingredience: hladkou mouku, perníkové koření, sodu, mleté mandle, sůl a pepř (vše kromě cukru).
  2. Do hrnce dejte med, máslo, smetanu (nebo mléko) a cukr. Pomalu zahřívejte, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Jakmile je cukr rozpuštěný, sundejte z plotny a nechte za občasného promíchání asi pět minut chládnout.
  3. Poté smíchejte se sypkými ingrediencemi. Nakonec přidejte jedno vajíčko a dobře promíchejte, aby vám vzniklo jednotlivé těsto. Bude lepkavé, ale to vůbec nevadí, míchání byste měli zvládnout vařečkou bez použití rukou.
  4. Odstřihněte si kus průhledné plastové folie, vyklopte na ni těsto a dobře zabalte tak, aby těsto z žádné strany neokoralo a zároveň drželo v pevném balíčku. Dejte do lednice a nechte dobře vychladit (minimálně pár hodin, klidně ale můžete nechat těsto v lednici přes noc).
  5. Poté těsto rozbalte, rozdělte na několik stejně tlustých pásů a poté nakrájejte na přibližně stejné kousky. Připravte si plech vyložený pečicím papírem a zapněte troubu na 180 °C.
  6. Každý kousek těsta dlaněmi vytvarujte do kuličky, kterou položte s mírnými rozestupy na plech. Pečte asi 15 minut, dokud nebudou kuličky lehce rozpláclé a dozlatova opečené. Poté nechte úplně zchládnout.
  7. Promíchejte cukr s vodou a velmi dobře vymíchejte metličkou, aby ve směsi nebyly hrudky. Pak každý perníček vezměte do ruky a jeho horní vypouklou část namočte do glazury. Poté pokládejte na pečicí papír (nebo ideálně na mřížku), aby přebytečná stékající glazura měla kam odtékat.
  8. Nechte glazuru zaschnout. A máte hotovo!Pfeffernüsse - německé perníčky s cukrovou polevou - Ochutnejte svět

Pfeffernüsse - německé perníčky s cukrovou polevou - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Německé perníčky s polevou PFEFFERNUSSE
Ochutnáno
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *