Izraelský rýžový pudink s chutí růží MALABI

Malabi je jemný pudink, který se připravuje na Blízkém východě. Má krásně krémovou konzistenci, voní po růžích a jeho příprava trvá jen chviličku. Po uvaření je ale třeba chvilku počkat, malabi se má správně servírovat pěkně vychlazený, aby ochladil v horkých dnech, kterých je na východě dostatek.

Malabi je jen jednou z verzí tohoto oblíbeného dezertu. Už po staletí se připravuje pod různými názvy také v Sýrii, Libanonu nebo v Turecku. Díky tomu můžete v arabských kuchařkách narazit také na názvy malabia, mohalabia, mujallibieh nebo muhallabia. Většinou se ale liší jen v detailech. V některých zemích (nebo jednoduše z lenosti) se například jako náhražka rýžové mouky používá kukuřičný škrob. Myslím ale, že je to škoda, s rýžovou moukou má pudink příjemnou konzistenci, je lehký a jemný. Po vzoru saudskoarabské kuchyně můžete při vaření do mléka vhodit kousek celého kardamomu a pár vláken šafránu.

Divy také s tímto dezertem dělají dochucovadla a ozdoby, kterými pudink dolaďujeme po uvaření. Většinou se malabi servíruje s trochou sirupu (nejčastěji datlový, jahodový, malinový, růžový nebo granátový sirup) a s oříšky (nejčastěji pistácie, někdy také mandle). Fantazii se ale meze nekladou!Malabi - izraelský rýžový pudink - Ochutnejte svět

Recept na pudink malabi

Co potřebujete

  • 1 litr mléka
  • 110 g rýžové mouky (je možné nahradit kukuřičným škrobem)
  • 100 g cukru moučka
  • 2 lžíce růžové vody

Na ozdobu například:

  • nesolené pistácie, kokos, skořice
  • sirup (například malinový sirup, datlový, granátový, jahodový, růžový atd.)

Sirup si můžete vyrobit i z marmelády, já na něj použila tyto ingredience:

  • 50 g cukru moučka
  • 50 ml vody
  • 2 lžíce malinové marmelády
  • 1 lžička růžové vody

Izraelský pudink malabi - ingredience - Ochutnejte svět

Jak na to

  1. Dejte do hrnce přibližně třičtvrtě litru mléka, přidejte cukr a začněte zahřívat. Je třeba pravidelně míchat, ať se cukr rozpustí a přitom nepřipálí.
  2. Zbývající mléko v misce rozmíchejte s rýžovou moukou. Použijte na to ideálně šlehací metlu, je důležité, aby se mouka v mléce téměř rozpustila a netvořila hrudky.
  3. Jakmile mléko začne vřít, přidejte rýžovou směs a míchejte, dokud směs nezhoustne. Bude to trvat pár minut. Během této doby nepřestávejte míchat, aby se pudink nepřipálil. Nakonec přilijte růžovou vodu, zamíchejte a ihned sundejte z plotny.
  4. Pokud připravujete sirup, jednoduše všechny ingredience dejte do malého hrnce a vařte na vyšší teplotu asi pět minut, dokud se tekutina neodpaří a nevytvoří hustší sirup.
  5. Malabi rozlijte do menších misek nebo skleniček. Ozdobte trochou sirupu, oříšky či kokosem podle vaší chuti.Malabi - izraelský rýžový pudink - Ochutnejte svět
  6. Nechte poté pudink zchládnout a vychlaďte v lednici, dokud pudink neztuhne. Servírujte pěkně vychlazený.Malabi - izraelský rýžový pudink - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
Izraelský rýžový pudink s chutí růží MALABI
Ochutnáno
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *