Malabi je jemný pudink, který se připravuje na Blízkém východě. Má krásně krémovou konzistenci, voní po růžích a jeho příprava trvá jen chviličku. Po uvaření je ale třeba chvilku počkat, malabi se má správně servírovat pěkně vychlazený, aby ochladil v horkých dnech, kterých je na východě dostatek.
Malabi je jen jednou z verzí tohoto oblíbeného dezertu. Už po staletí se připravuje pod různými názvy také v Sýrii, Libanonu nebo v Turecku. Díky tomu můžete v arabských kuchařkách narazit také na názvy malabia, mohalabia, mujallibieh nebo muhallabia. Většinou se ale liší jen v detailech. V některých zemích (nebo jednoduše z lenosti) se například jako náhražka rýžové mouky používá kukuřičný škrob. Myslím ale, že je to škoda, s rýžovou moukou má pudink příjemnou konzistenci, je lehký a jemný. Po vzoru saudskoarabské kuchyně můžete při vaření do mléka vhodit kousek celého kardamomu a pár vláken šafránu.
Divy také s tímto dezertem dělají dochucovadla a ozdoby, kterými pudink dolaďujeme po uvaření. Většinou se malabi servíruje s trochou sirupu (nejčastěji datlový, jahodový, malinový, růžový nebo granátový sirup) a s oříšky (nejčastěji pistácie, někdy také mandle). Fantazii se ale meze nekladou!
Recept na pudink malabi
Co potřebujete
- 1 litr mléka
- 110 g rýžové mouky (je možné nahradit kukuřičným škrobem)
- 100 g cukru moučka
- 2 lžíce růžové vody
Na ozdobu například:
- nesolené pistácie, kokos, skořice
- sirup (například malinový sirup, datlový, granátový, jahodový, růžový atd.)
Sirup si můžete vyrobit i z marmelády, já na něj použila tyto ingredience:
- 50 g cukru moučka
- 50 ml vody
- 2 lžíce malinové marmelády
- 1 lžička růžové vody
Jak na to
- Dejte do hrnce přibližně třičtvrtě litru mléka, přidejte cukr a začněte zahřívat. Je třeba pravidelně míchat, ať se cukr rozpustí a přitom nepřipálí.
- Zbývající mléko v misce rozmíchejte s rýžovou moukou. Použijte na to ideálně šlehací metlu, je důležité, aby se mouka v mléce téměř rozpustila a netvořila hrudky.
- Jakmile mléko začne vřít, přidejte rýžovou směs a míchejte, dokud směs nezhoustne. Bude to trvat pár minut. Během této doby nepřestávejte míchat, aby se pudink nepřipálil. Nakonec přilijte růžovou vodu, zamíchejte a ihned sundejte z plotny.
- Pokud připravujete sirup, jednoduše všechny ingredience dejte do malého hrnce a vařte na vyšší teplotu asi pět minut, dokud se tekutina neodpaří a nevytvoří hustší sirup.
- Malabi rozlijte do menších misek nebo skleniček. Ozdobte trochou sirupu, oříšky či kokosem podle vaší chuti.
- Nechte poté pudink zchládnout a vychlaďte v lednici, dokud pudink neztuhne. Servírujte pěkně vychlazený.