Popraskané a přitom efektní sušenky crinkles jsou pevné a křupavé na povrchu, vláčné a hutné uvnitř. Trochu jako brownies. Jen v jiné formě, která se skvěle vyjímá na misce s vánočním cukrovím. Cukr, ve kterém je každá sušenka obalená, totiž vypadá jako prosincový sněhový poprašek. Nezdá se vám?
Crinkles se prý poprvé objevily na počátku 20. století v Minnesotě, odkud se dostaly do kuchařky, která je rozšířila po celé Americe. V originálním receptu se nepřipravovaly s čokoládou, v současnosti jsou kakaové crinkles ze všech druhů nejoblíbenější. A mě to určitě nepřekvapuje, chutnají skvěle! Co mě ale překvapilo, je, že crinkles jsou velmi populární na Filipínách a často jsou k vidění jak v pekárnách, tak v domácnostech.
Recept na crinkles
Co potřebujete
- 60 g kakaa (cca půl hrnku) – polovinu můžete nahradit strouhanou hořkou čokoládou
- 200 g cukru krystal (cca 1 hrnek)
- 60ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu nebo trocha vanilky
- 130 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- půl lžičky soli
- cca 50 g moučkového cukru (na obalení)
Jak na to
- V misce vyšlehejte olej, cukr, kakao a vajíčka, aby se vše spojilo do jednolité hmoty.
- Přidejte všechny suché ingredience a zapracujte je do těsta. Těsto bude lepkavé, to ale vůbec nevadí a je to tak správně.
- Těsto vyklopte na potravinovou fólii a zabalte tak, aby neosychalo. Dejte do lednice alespoň na pár hodin, ideální je nechat ho tam přes noc.
- Těsto vyklopte na pomoučený vál a nakrájejte na stejně tlusté pásky. Ty poté nakrájejte na jednotlivé kousky.
- Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a připravte si troubu vyhřátou na 180 °C. Do misky dejte moučkový cukr.
- Kousky těsta v dlaních tvarujte do kuliček, ty poté obalte v moučkovém cukru a poté pokládejte na plech.
- Pečte cca 10-15 minut. Když budete crinkles z trouby vytahovat, budou ještě trochu křehké a uvnitř měkké, během chvilky mimo troubu se ale zpevní.





