KHIZOU MCHERMEL: Marocký mrkvový salát

Mrkev: tak jednoduchá a přitom tak krásně variabilní ingredience! Při správném dochucení můžete ze samotné mrkve vykouzlit zajímavý salát plný výrazných chutí. Svěží, kyselý, kořeněný, lehce pikantní – každý si může s chutí trochu pohrát a doladit si ho podle sebe.

Tento recept má kořeny v berberské kuchyni, v současnosti je oblíbeným pokrmem v domácnostech i na slavnostních tabulích. Podává se jako příloha k masu nebo jako součást mezze, malých porcí různých pokrmů, které se sdílejí s přáteli nebo rodinou. Může se servírovat teplý i studený, za mě vyhrává vychlazená verze.

Khizou je v překladu mrkev, mchermel odkazuje na dochucení tradiční marinádou chermoula, která má v Maroku široké spektrum využití. Základem je hromada bylinek, které doplňuje česnek, citron, koření, sůl a olivový olej. Recepty se můžou trochu lišit, nebojte se proto při přípravě experimentovat podle svých chutí. Ideální je připravit si marinádu dopředu, nechat ji pár dní odležet v lednici a až poté ji použít na přípravu tohoto pikantního mrkvového salátu.

Marocká mrkev: Khizzou mchermel

Recept na marockou mrkev

Co potřebujete

  • 400 g mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • půlka citronu (nebo jeden marocký nakládaný citron)
  • hrst čerstvé petržele

Na marinádu chermoula

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 lžičky soli
  • hrst čerstvé petržele
  • hrst čerstvého koriandru
  • půlka citronu
  • 1 lžička harissa pasty (nebo pálivého chilli)

Na servírování

  • hrst čerstvé petržele
  • půlka čerstvého citronu nebo jeden marocký nakládaný citron (podle potřeby)
  • olivový olej (podle potřeby)

Jak na to

  1. Mrkve očistěte a odkrojte zelené stonky. Nakrájejte je na stejně velké kousky. Za mě tomuto salátu sluší drobné podlouhlé kousky mrkve, můžete si ale připravit i kolečka nebo jiný tvar.
  2. Mrkev dejte do vody. Placatou stranou nože rozplácněte stroužek česnek a přidejte ho k mrkvi.
  3. Dejte mrkev vařit. Doba vaření se bude lišit podle velikosti kousků mrkev, většinou ale stačí kolem pěti minut. Mrkev by měla být měkčí, ale stále pevná. Neměla by se rozpadat nebo být uvařená na kaši. Jakmile jsou mrkve uvařené, slijte vodu a vyhoďte česnek.
  4. Zatímco se mrkev vaří, připravíme si dresink. Nejjednodušší je dát si všechny ingredience do mixéru a párkrát je krátce promixovat. Výsledkem by měla být marináda s kousky česneku a bylinek, ne hladká pasta. Ingredience na dresink můžete také rozmělnit v hmoždíři.
  5. Na rozpálenou pánev vylijte dresink, rychle promíchejte a přidejte mrkve. Pár minut míchejte přímo na pánvi, aby se mrkve obalily v marinádě. Sundejte z plotny.
  6. Salát můžete rovnou servírovat, nebo ho můžete vychladit a servírovat jej později.
  7. Před servírováním posypejte nasekanou petrželí. Můžete dochutit trochou citronové šťávy a kapkou olivového oleje. Olej doporučuji, pokud salát servírujete delší dobu po přípravě, aby mrkve nebyly příliš suché.Marocká mrkev Khizzou mchermel
 
Shrnutí
recipe image
Recept na
KHIZOU MCHERMEL: Marocký mrkvový salát
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *